Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, bir diğer deyişle sigortalının geride kalan yakınlarına koşullar devam ettiği sürece SGK tarafından yapılan ödeme ölüm aylığı olarak ifade edilmektedir.
Halk arasındaki diğer adı ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı ölen sigortalının eşine ve çocuklarına bağlanır. Bu aylık kadın ya da erkek fark etmeden hak sahiplerine verilmektedir. Ölen sigortalının eşine bağlanan aylığa dul aylığı denir. Dul maaşı için Medeni kanunlarına uygun evlilik bağının olması gerekmektedir.
Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken TL olarak 5.625 liraya yükseldi. En düşük emekli maaşı üzerinden yetim (ölüm) aylığı alanların maaşı ise en düşük 1.875 lira oldu. Maaş zamlarına göre dul ve yetim aylığı ödemeleri belirlenecek.
Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2023 Yılı için Üyenin ölümü halinde 10.560,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 1.600,00 TL. ödenmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde ölüm yardımı ödenir. Dul ve yetim aylığı almakta iken vefat edenlerden dolayı ölüm yardımı ödenmez.
E-Devlet'ten cenaze ödeneğine başvurular T.C.
kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Başvuru öncesinde hak sahiplerinin e-Devlet şifresini temin etmeleri gereklidir. E-Devlet şifreleri, herhangi bir PTT şubesinden 2 TL işlem ücreti karşılığında alınabilir.
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için çalışırken vefat eden sigortalının hak sahiplerinin sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin ise Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak başvurmaları gerekir.
Cenaze yardımı ve cenaze ödeneği olarak da bilinen ölüm yardımı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tabi kişilerin vefatı durumunda, cenaze masraflarının karşılanması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen yardımdır.
Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor. Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar, babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabiliyor.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU, KAÇ TL? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Ölüm aylığı ne kadar? Dul ve yetim aylığının ne kadar olduğu ölen kişinin aldığı tutar ile hesaplanır. Örneğin en düşük emekli maaşı 7.500 TL olan kişinin eşine (çocuğu bulunmaması durumda) hesaplama yapmak gerekirsek; Ölen kişinin aylığı (7.500 TL) / Bağlanma oranı (0,75) = 5.625 TL aylık bağlanır.
Eğer kişi emekli olmadan vefat ettiyse ve ilk defa 2022 yılında aylık bağlanacaksa; Tek başına maaş alacak kız çocuğu için SGK ve Bağkur kapsamında 2022 yılında bağlanacak en düşük emekli maaşı 1250,00 TL olacaktır.
Hak sahiplerinin ölüm aylığı; üyemizin vefat tarihini, hak sahibi olma niteliğinin üyenin vefat tarihinden sonra kazanılması halinde ise bu tarihi takip eden ayın 1. gününden itibaren başlar. Aylıklar, üyemizin Sandığımıza yazılı olarak beyan ettiği herhangi bir Akbank T.A.Ş. şubesindeki mevduat hesaplarına yatırılır.
Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Sigortalının vefatında ölüm aylığı nasıl paylaştırılır sorusu akıllara gelir. Sigortalının eşi için bağlanacak ölüm aylığı sigortalı sağ iken hesaplanan aylığın %50'si yani yarısıdır. Ölen sigortalının hak sahibi çocuğu olmaması halinde bu oran %75'e çıkar. Çocukların her biri için bağlanacak ölüm aylığı payı %25'tir.
5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir.
Bunun yanında eğer bu şekilde vefat eden kişi yaş, prim ve sigortalılık süresi açısından geride kalan yakınlarına ölüm aylığı bağlanması şartlarını da kendinde barındırıyorsa, bu durumda ölenin yakınlarına hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı aynı anda bağlanır.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Sigortalıların ölümünden son- ra gelir veya aylıklarını haksız olarak bankadan çekmeye devam etmek fi- ili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.
Yine SGK müdürlüklerine giderek dilekçe verip başvuru yapabilirsiniz. Valilik, kaymakamlık sosyal birimlerine de cenaze yardımı için başvuru yapabilirsiniz. Bir diğer cenaze yardımı ise belediyeler tarafından yapılmaktadır.
Vefat eden kişinin hayatta olan yakınları veya mirasçıları, ölümün gerçekleştiği yerin belediye veya nüfus müdürlüğüne başvurarak resmi olarak ölüm bildiriminde bulunmalıdır. Emekli bir kişinin vefat etmesi durumunda, bankalara ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurularak ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
Ölüm olayları nüfus müdürlüğüne bildirilirken ölen kişinin nüfus cüzdanı/kimlik kartı aslı da nüfus müdürlüğüne gönderilir. Ölen kişinin nüfus cüzdanı/kimlik kartının bulunamaması durumunda ölen kişinin yakınlarından ölen kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasının yazılı beyanı istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri