Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Koyunların ve keçilerin sevdiği otlar kısaca ryegrass, teff grass, silajlık soya, yapay çayır mera, korunga, 5 li karışım yem bitkisi, kuru yonca, kuru yonca otu bu yem bitkileri koyun ve keçilerin sevdiği kaba yem bitkileridir. Koyun ve keçiler bu yem bitkilerini severek iştahla tüketirler.
Koyunları en az 7-8 saat boyunca otlatırlardı. Ayrıca, her gün koyun başına 0,2 – 1,36 kg kadar buğday ve 0,9 – 2,23 kg kabayonca samanı verirlerdi. Yüzyıllarca koyunlar doğal ortamlarında yalnızca mera yiyerek, tahıl (buğday ve ekin tohumları, tabiki az miktarlarda) ve su içerek hayatta kalmışlardır.
Yüksek miktarda süt veren koyunlarda KOYUN SÜT YEMİ miktarı 1.5 – 1.7 kg /gün seviyesine kadar çıkartılmalıdır. Yanında, kaba yem kaynağı olarak hayvan başına günde 1,5-2 kg mısır silajı, 1-1,5 kg kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
Koyunlar, selülozu fazla olan yemleri kolayca yerler. Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir.
İlgili 24 soru bulundu
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Büyükbaş hayvan başı 4 kg/ gün arpa üzerinden aylık 120 kg arpa verilecektir. Küçükbaş hayvan başına 600 gr (0.6 kg)/gün üzerinden aylık 18 kg arpa verilecektir.
Arpa ezmesi bütün hayvanlara verilebildiği gibi geviş getiren hayvanlar için daha uygundur. Arpanın ezilmeden verilmesi taktirde hayvanlarda önemli bir kısmı sindirilmeden dışkı ile atılır. Bu nedenle arpanın ezilerek verilmesi tavsiye edilmektedir.
*Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf, arpa ve buğday hasılı verilebilir.
Ancak, hemen hemen tüm çiftçilik faaliyetlerinde olduğu gibi, ölçekli bir ekonomiye ihtiyacınız olacaktır. Bu, sadece 10-15 koyun yetiştirip ve bu şekilde yaşayacağınız anlamına gelmez, çünkü sabit işletme maliyetleri büyük olasılıkla kazanca ulaşır.
Koyunlarda kızgınlıklar toplulaştırılarak koç katım süresi kısaltılabilir. Bunun için ya yapay hormon uygulanabilir ya da doğal yöntemler uygulanmalıdır. Doğal yöntemler olarak; koyunlar toplu olarak kuru çıkartılır, koç katım öncesi (17 gün) koyunlar arasına uyarıcı koçlar salınır ve flushing uygulanmalıdır.
Ağıllarda her koç için 1.5 - 2.0 metrekare, her koyun için kuzusu da dikkate alınarak 1.25 - 1.5 metre kare taban alanı gereklidir.
Farfarayı, şatafatı, tantanayı sevmez.
ü Koyun besiciliği yapanlar, ü Damızlık yetiştiriciliği yapanlar. Koyunculuğumuzun % 90' ı meraya dayalıdır. Kışın kar meraları kapamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin ederler.
Ancak son yapılan araştırmalar, bayat ekmeğin hayvanların metabolizmasına zarar verdiğini ortaya çıkardı. Üstelik hayvanlara verilmek üzere kutularda ve çeşitli şekillerde biriktirilen ekmeğin beklemekten dolayı küflendiği ve küflü ekmeğin hayvan sağlığını tehdit ettiği de ispatlandı.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Bu ek yemlemede elimizde kaliteli kuru yonca varsa 500 g' dan başlayıp 1.5 kg'a kadar çıkarak verebiliriz. Bu yoksa fabrika yemi veya arpa yulaf karışımı 400 gramdan başlayıp 700-800 grama kadar çıkarak yedirebiliriz.
Koyun, hem otun her kalitede olanını, hem de hububat ve gıda sektörünün yan ürünlerini değerlendirebilen bir hayvandır.
1 dönümde en fazla 10 koyun yetiştirilir. hektarda (10.000 m²) en fazla 100 adet koyun otlatılabilir. otlaklar verimli olmalıdır. verim düşükse 1 dönüme düşecek koyun sayısı 7 olmalıdır.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
Koyunlar genellikle günde iki kez sağılır. Sabah ve akşam sağımları arasında 10 saatlik bir süre geçmesi gerekir. Çok soğuk ve kırağılı günlerde sabah sağımı daha geç, sıcak günlerde ise daha erkene alınmalıdır.
Gebe koyunların günde ortlama130-180 gr , ikiz taşıyanların 160-225 gr ağırlık kazanmaları normaldir. Koyunlar meradan mümkün olduğunca yararlandırılmalı, bol hareket etmeleri sağlanmalı, rutubetsiz ve havadar bir yerde tutulmalıdır.
Yağlı kuyrukludur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg. süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 1,5-2 kg.dır. 100 koyundan 100-110 kuzu alınır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-22 kg. karkas verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri