Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
Yani şu anda yürürlükte bulunan mevcut yasanın uygulanacağı uyuşmazlıklar bakımından artık kocası veya babası aynı kurumdan emekli olmuş kişinin hem eşinden hem de babasından olmak üzere çift aylık alabilmesi mümkün değildir.
Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır. Sunulmuş olan şartlar sağlandığı müddetçe yetim aylığı alınmaya devam edilebilir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU, KAÇ TL? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
İlgili 38 soru bulundu
Temmuz memur zammı sonrası dul ve yetim maaşları da netleşti. En düşük ölüm aylığı bu yılın ocak ayında 5 bin 858 liradan, 7 bin 323 liraya çıktı.
Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle % 50 hisse oranı ile eşe, % 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; vefat eden sigortalımızın 1.500 TL tutarındaki aylığı hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 750 TL, yetim çocuğa ise 375 TL tutarında ödeme yapılır.
Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir.
Dul ve yetim aylığı alabilmek için vefat eden sigortalının şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Sigortalının dul eşine maaşın % 50 si, aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşlere ise emekli maaşının % 75'i ödenmektedir.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm sigorta sistemlerinden 3 maaş alma hakkı bulunuyor. Hali hazırda emekli olan bir kadın, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alma hakkı kazanıyor. Vefat eden kişinin Bağkur emeklisi, kadının SSK emeklisi olması durumunda dul aylığı veriliyor.
Kendi çalışmaları dolayısıyla yaşlılık aylığı alan eşlerden birinin vefat etmesi halinde kalan eş ölen eşinden dolayı hesaplanan ölüm aylığını alabilir. Aynı veya farklı kurumlardan emekli olup olmadığına bakılmaz. Kalan eşin emekli olması veya çalışıyor olması durumu değiştirmez.
b) Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan ya da herhangi bir prim ödemesine (isteğe bağlı sigorta topluluk sigortası tarım sigortası) son verdikten sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlama işlemleri hak sahiplerinin ikamet ettikleri ildeki sigorta il/sigorta müdürlüklerince yapılmaktadır.
Tek başına maaş alacak kız çocuğu için SGK ve Bağkur kapsamında 2022 yılında bağlanacak en düşük emekli maaşı 1250,00 TL olacaktır. Başka hak sahibi varsa bu durumda kız çocuğuna bağlanacak olan en düşük babadan kızına maaş bağlanması ise 2022 yılında 625,00 TL olacaktır.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? Dul ve yetim aylığı için aranan şartları karşılıyorsanız, gerekli yerlere başvuruda bulunursunuz. Yapılan başvurular sonrası aylık almaya hak kazandığınız takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında maaş ödemesi yapılır.
Bununla birlikte vefat eden kişinin eşi çalışıyorsa, maaşın %50'si alınacaktır. Kişinin yalnızca bir çocuğu olması halinde; kişi maaşın %60'ını, çocuğu ise %30'unu almaktadır. Kişinin iki veya daha fazla çocuğu olması halinde, kişi maaşın %50'sini almaktadır. Çocuklara ise geri kalan %50 garabeten paylaştırılmaktadır.
Sigortalının ölümü halinde, sağ kalan eşe aylık bağlanabilmesi için vefat eden sigortalı ile aralarında resmi nikahın varlığı şarttır. Yoksa dini nikahlı eşe veya resmi-dini nikah olmaksızın birlikte yaşanan eşe sigortalının ölümü halinde aylık bağlanmaz.
En düşük emekli zammının ardından 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı gibi ödemelerin artıp artmadığı merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılında en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 olarak her ay hesaplara yatırılıyordu. Emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Sigortalı yakınlarının evlilikleri eşin vefatı veya boşanma ile sona ermiş olabilir. Her iki durumda da 5510 Sayılı Yasa gereğince ölen sigortalının eski eşine ve çocuklarına yeniden aylık bağlanabilmektedir.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir. Bu miktar, kişinin prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme miktarı gibi durumlara göre değişebilir. Unutulmamalıdır ki, herkesin emekli maaşı farklı olabilir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Sigortalının vefatında ölüm aylığı nasıl paylaştırılır sorusu akıllara gelir. Sigortalının eşi için bağlanacak ölüm aylığı sigortalı sağ iken hesaplanan aylığın %50'si yani yarısıdır. Ölen sigortalının hak sahibi çocuğu olmaması halinde bu oran %75'e çıkar. Çocukların her biri için bağlanacak ölüm aylığı payı %25'tir.
Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri