Dolayısıyla veraset ilamı ücreti de nereden alındığına göre değişiklik gösterir. 2023 yılında, noterden veraset ilamı ücreti 2 kişi için 680 TL'dir. Bu tutar mirasçı sayısına göre değişir. Sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alma harç ücreti 878,20 TL'dir.
Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2023 yılı için cenaze ödeneği miktarı 2.054,00 TL'dir.”
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Cenaze yardımı başvurusunu e-devlet üzerinden yaparak SGK il müdürlüklerine başvuruda bulunarak yapabilirsiniz. SGK cenaze ödeneği formu ile başvuru yapabilirsiniz. TUİK tarafından tespit edilen 2021 yılı cenaze ödeneği miktarı 918,00 TL'dir. 2022 Yılında bu rakam 1.250 TL olmuştur.
Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde ölüm yardımı ödenir. Dul ve yetim aylığı almakta iken vefat edenlerden dolayı ölüm yardımı ödenmez.
İlgili 39 soru bulundu
ÖLÜM YARDIMI BAŞVURU SORGULAMA
Ölüm yardımı başvuruları sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına tıklayarak ölüm yardımı başvuru sorgulaması yapılabilir.
Ölüm yardımını, vefat eden sigortalının birinci derece bir akrabası almayacaksa başvuru cenaze işlemlerinin ardından yapılmalıdır ve başvuru esnasında, cenaze ve defin masraflarını belgeleyen dekont ve makbuzların ibraz edilmesi istenir. Ölüm yardımında zaman aşımı beş yıldır.
a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.
Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Nasıl Başvurulur? Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir.
Cenaze ödeneği ya da başka bir deyişle kefen parası, ölüm sigortası(geride kalanlar sigortası) kapsamında sağlanan yardımlardan bir tanesidir. Cenaze ödeneğindeki temel amaç vefat eden kişinin defnedilmesi sırasında ortaya çıkan bir takım giderlerin bu sigorta kolu sayesinde bir ölçüde karşılanmasıdır.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) hem sulh hukuk mahkemesinden hem de noterlerden alınması mümkün bir resmî belgedir. Dolayısıyla veraset ilamı ücreti de nereden alındığına göre değişiklik gösterir. 2023 yılında, noterden veraset ilamı ücreti 2 kişi için 680 TL'dir.
Bu noktada herhangi bir veraset ilamı süresi bulunmaz. Yasalar da veraset ilamı çıkarmayan yasal mirasçılara herhangi bir cezai yaptırım uygulamaz. Lakin kişilere taşınmaz bir mülk kalmış üzere bunların vergisinin ödenebilmesi için üç ay süre içinde bu işlemin yapılması gerekir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2023 Yılı için Üyenin ölümü halinde 10.560,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 1.600,00 TL. ödenmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz'' dedi.
Ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmayan kişi, 5 yıl geriye dönük ölüm aylığını talep edebilir. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli süre prim ödemiş olması gerekir.
5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
Ölüm yardımı aşağıdaki durumlarda vefat eden sigortalının yakınlarına ödenir. İlk iki maddede, ölüm yardımı yapılabilmesi için vefat eden kişinin sigortalı olması gerekir; ancak üçüncü maddede yani en az bir yıl içinde yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildiren kişiler için sigortalı olma koşulu yoktur.
Ölüm toptan ödemesi sigortalının ödemiş olduğu veya sigortalı adına bildirilen primlerin tasfiye edilerek Kurum nezdinde bulunan prim alacaklarının iade edilmesidir. Ölüm toptan ödemesi yapıldığı takdirde ölen kişinin Kurumdan alacağı kalmamakta ve adeta hizmet kütüğü kapatılmaktadır.
Emekli aylığında hak sahibi emekli kişi olduğundan bu hak ölümle sona erer. Dolayısıyla ölenin emekli aylığı miras olarak kalmamaktadır. Ölüm halinde mirasçılar, ölenin sağlığında ödemiş olduğu pirimler nedeni ile ve yasal düzenlemeler gereğince ölüm aylığı hakkını kazanmaktadırlar.
Böylece dul ve yetim aylığı alanların maaşları da Ocak 2023'te yüzde 30 artırılmış oldu. Bu kapsamda 2023 yılında; yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya yükselmiş oldu. En yüksek aylık da 13 bin liraya çıkmış oldu. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı.
Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılmasında eş çocuk ana ve babalara ödenen aylıklar farklılıklar göstermektedir. Dul eşe yüzde 50 aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşe yüzde 75 oranında aylık bağlanır. Çocuklara bağlanacak ölüm aylığının oranı her çocuk için yüzde 25'tir.
4(a) (SSK) ve 4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.
e-Devlet ölüm belgesi almak mümkündür ancak ölüm hastanede gerçekleştiyse daha farklı bir işlem uygulanır. Bu tür durumlarda ölüm belgesi düzenlemek hastane yetkililerinin görevidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri