Safa ile Merve arasında bir defa gitmeye şavt denir. Bir sa'y için dört defa Safa'dan Merve'ye, üç defa da Merve'den Safa'ya gitmek gerekir. Hanefî mezhebine göre sa'yin ilk dört şavtını yapmak farz, yediye tamamlamak ise vaciptir.
Hac veya umre sırasında Kâbe'yi tavaftan sonra Safâ ve Merve tepeleri arasında yedi kez gidip gelmeye. “sa'y” denir ki, Hanefî mezhebine göre yapılması vacip. bir ibadettir.
Sa'y Hanefî mezhebine göre hac ve umrenin vâciplerinden, diğer üç mezhebe göre ise rükünlerindendir. Hanbelî mezhebinde sa'yin vâcip veya sünnet olduğuna dair görüşler de vardır.
Sa'y haccın rükünlerinden biridir. Bilerek veya bilmeyerek, vacip olduğunu, yapılış şeklini, nerede yapıldığını bilmediğinden sa'yi yapmazsa, bu yüzden de umre amellerini Arefe günü öğle vaktine kadar yapamazsa haccı batıldır. Sa'yi bu şekilde yapmayanın hükmü, tavafı aynı şekilde yapmayan kimsenin hükmüyle aynıdır.
İbadetler Emredildiği için Yapılır
Esasen ibadetlerin hiçbir bölümüne “neden” sorusu sormaya hakkımız ve yetkimiz yoktur. İbadetler emredildiği için yapılır. Eğer Safa ile Merve tepeleri arasında ilk koşan kadındı diye, haccın bu bölümünde kadınların koşması emredilseydi, emre itaat gereği kadınlar koşardı.
İlgili 41 soru bulundu
Hac ve Umre ibadetinin vacip şartı olan Say için Safa ve Merve tepeleri arasında 7 defa gidip gelmelisiniz. Hz.Hacer'in bebeği Hz.İsmail için su aradığı, iki tepe arasında koştuğu yer.
Sefa ve Merve tepeleri arasında say yapmak hac ve umre ibadetinin olmazsa olmazlarındandır. yaklaşık üç buçuk kilometre yürüyerek yapılır. Yaklaşık 500 metre olan mesafe 4 gidiş ve 3 dönüş şeklinde 7 kez yapılır.
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise, sa'y umrenin rükünlerinden biri olduğu için, kişi sa'y yapmadan saç tıraşı olmakla ihramdan çıkmış olmaz; ihram yasağı işlemiş olur.
Tavafın abdestli olarak yapılması vaciptir. Umre tavafının tamamını veya bir kısmını, hatta bir şavtını cünüp, abdestsiz, lohusa veya âdetli olarak yapmak dem gerektirir. Ancak ihramdan çıkmadan abdestli olarak yeniden tavaf yapılması hâlinde ceza ortadan kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 503).
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise sa'y umrenin rükünlerinden biri olduğu için kişi sa'y yapmadan tıraş olmakla ihramdan çıkmış olmaz; ihram yasağı işlemiş olur.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rükündür. Vacipleri ise sa'y ile tıraş olup ihramdan çıkmaktır. Ömürde bir defa umre yapmak sünnettir.
Sa'y'ın yapıldığı yer ise Safa ve Merve tepeleri arasındadır. Hac ya da umre için tavaf yapıldıktan sonra hemen ardından , Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelinerek yapılan bir eylemdir. Safa tepesinden başlanır ve 4 kez gidilir ve 3 kez dönülür. Sa'y, bu şekilde yapılır.
Tavaf ibadetini tamamlayan her. umreci Safa ve Merve tepeleri arasında say yaparak, burada manevi bir rızık ve saadet arayışındadır. Say umrenin vacipleri arasında olup, Safa ve Merve.
Tavaf esnasında abdestli olmak Hanefîler'e göre vacip, diğer mezheplere göre rükün yani farzdır. Hanefilere göre abdestsiz olarak tavaf yapan kişi, Mekke'den ayrılmamışsa tavafı iade etmesi icap eder, memleketine dönmüşse dem gerekir (Kâsânî, Bedâi', 2/130; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/162).
Sa'y esnasında abdesti bozulan kişi ne yapmalıdır? Sa'yi abdestli olarak yapmak sa'yin sünnetlerindendir. Bilerek abdestsiz yapmak ise mekruhtur. Bununla birlikte tavafı abdestli olarak yaptıktan sonra sa'y esnasında abdesti bozulan kişinin bu hâliyle sa'yini tamamlaması durumunda sa'yi geçerli olur.
Hanefi mezhebine göre tavafın abdestli olarak yapılması vaciptir. Buna göre abdestsiz umre yaptıktan sonra ülkesine dönen kimsenin umresi geçerli olsa da yapmış olduğu abdestsiz tavaftan dolayı Harem bölgesinde bir kurban kesme veya vekalet vererek kestirme kefaretini / cezasını yerine getirmesi gerekir.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Hac zamanı dışında bu mekânların ziyaret etmek ise umre olarak sayılmaktadır. Umreye gitmek hac sayılır mı sorusunun cevabı bu noktada verilebilir. Hac ibadetinin belli şartları bulunduğu için umre ziyaretinde bulunmak hac ibadeti yerine geçerli olmaz.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Yedinci turda Merve tepesine gelindiğinde sa'y biter. Say bitince tıraş olunup, ihramdan çıkılır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
KABEYE OLAN MESAFESİ NE KADAR? Muazzama'ya olan uzaklığı 2.5 km'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri