Siyasi parti ve Kurumlar Vergisi Kanunu 14/6 kapsamı dışındaki gerçek ve tüzel kişilere yapılan bağışlar gider olarak sayılmaz. Başka kişi ve kurumlar adına düzenlenen belgelerin belirttiği harcamalar gider olarak sayılmaz. Vefat ilanı ve çelenk gibi masraflar gider olarak sayılmaz.
Buna göre, şirket bünyesinde çalışan işçinin ölümü nedeniyle herhangi bir mahkeme ilamı da olmaksızın işçinin varislerine ödenmiş olan tazminatların Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca, safi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
(1) Kurum kazancının tespitinde aşağıdaki indirimlerin yapılması kabul edilmez: a) Öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler. b) Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler. c) Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar.
Bu açıklamalar ışığında gelir vergisi mükellefi olan kişilerin yapmış oldukları reklam harcamaları nı GVK 40/1 kapsamında genel gider olarak dikkate almaları ve safi kazancın tespitinde gider olarak indirmeleri mümkün bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil. Burada önemli olan iş hacmi ile uyumlu olması.
Ancak bu tür organizasyonlarda, çalışanlara verilen bahşişler ticari kazancın elde edilmesi ile ilgili olmadığı gibi zorunlu bir harcama da değildir. Dolayısıyla bahşişlerin iş yemeklerine ilişkin harcamalardan ayrı olarak değerlendirilmesi ve vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmaması gerekir.
Bu hükümlere göre, işyerinizde çalıştırdığınız eşinize yapılan ödemelerin (ücret ve sigorta priminin) ve eşiniz adına yapılan ödemelerin safı ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması ve beyanname üzerinden indirimi mümkün bulunmamaktadır.
Ölüm Tazminatı
Bu hükümlere göre de çalışanın hizmet süresi 5 yıldan uzun ise iki aylık, 5 yıldan az ise 1 aylık ücret tutarında ölüm tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu tazminat da 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 25'inci madde hükümleri gereği gelir vergisinden istisna tutulmuştur.
İşçinin ölümü halinde işçi iş görme borcunu yerine getiremez. Bu durumun sonucu olarak da iş sözleşmesi sona erer. Buna bağlı olarak kıdem tazminatı ile ölüm tazminatı gibi ödemeler söz konusu olabilir. İşveren ölümü halinde ise kural olarak sözleşme işverenin mirasçılarıyla devam eder.
2- Ölüm, Doğum ve Evlenme Yardımları
Ölüm, doğum ve evlenme hallerinde yapılan yardımlar Kanunda primden istisna edilmiştir.
Cevap : FATURADAKİ ALKOL'ÜN KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAĞINA İLİŞKİN MEVZUATTA BİR DÜZENLEME YOKTUR.GİDER YAZABİLİRSİNİZ.
Ticari Kâr'dan Mali Kâr'a sağlıklı ulaşmak için konu ile ilgili muhasebe kaydı çok önemlidir. Uygulamada, KKEG'ler çoğu kez 689 No.lu hesap kullanılmak sureti ile kayıtlara alınmaktadır.
Kanunen yasaklanmış fiiller nedeniyle katlanılan giderler ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili giderler niteliğinde olmadığından, söz konusu giderlerin gelir ve kurum kazancından indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. Maddesinde “İndirilecek Giderler” açıklanmıştır. Yine aynı maddenin 1 numaralı bendinde bazı belgelendirilemeyen giderlerin de ticari kazancın tespitinde indirimine olanak tanınmıştır.
İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında, çalışanlara yemek vermek suretiyle sağladığı menfaatler gider olarak indirilebilir.
Herhangi bir belgeye dayandırılmadan gider yazılabilir. Bu istisnaların dışında kalan tüm harcamaların tevsik edici belgelere dayandırılması gerekmektedir.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
Giyim eşyasının KDV hariç bedeli gider veya maliyet olarak kaydedilir, KDV'si indirilir. Çünkü GVK'nun 27/2 nci maddesi, “HİZMET ERBABINA” işin icabı olarak kullandırılan giyim eşyasını içermektedir.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Fiş ile Sağlık Gideri Kabul Edilmez.
1-Eczanelere ödediğiniz ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri “tevsik edilecek belge” olarak kabul edilmemekte olup söz konusu harcamaların fatura ile tevsiki gerekmektedir.
Çalışana ödenen yemek bedelleri de gider olarak kabul edilir. Şirketler bu giderleri nakit, yemek kartı vb. çözümlerle muhasebeleştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri