Kişinin ölümünün ardından miras üzerinde hak sahibi olan kimselerin belirlenmesi için Sulh Hukuk Hakim'inden yahut noterlerden alınan belgeye veraset ilamı yani mirasçılık belgesi denir.
Veraset ilamı noterden alınır notere veraset ilamı dilekçesi ya da vekâletname ile başvuru yapılır. Noter tarafından verilecek başvuru formunun da doldurulup notere ibraz edilmesi istenebilir. Bu belgenin alınabilmesi için mirasçılık talebinde bulunan ile miras bırakan arasında bir soy bağının bulunması gerekir.
Yukarıda kısaca açıkladığımız üzere mirasçılık belgesinin noterden temin edilmesi mümkündür. Ancak bu durumda notere belirli bir masraf ödenmesi gerekecektir. 2022 yılı için noterden mirasçılık belgesi ücreti 500- 600 lira civarındadır.
Veraset İlamının Noterden Alınması
İlgili nüfus kayıtlarının yeterince açık olmadığı, bundan dolayı miras bırakan ile soy bağının veya yasal mirasçılığın sistemdeki nüfus kayıtları aracılığıyla tespit edilemediği durumlarda da, belge noter tarafından düzenlenemez.
İlgili 28 soru bulundu
e-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA
İlk olarak mirasçının UYAP'a kayıtlı olunması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına 'veraset ilami sorgulama' yazılır. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.
Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Başvuru olmadan mirasçılık belgesi düzenlenmez ve bir mirasçının başvurusu ile alınan veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Her mirasçının tek tek başvurması gerekmez. Noterlikçe düzenlenen mirasçılık belgesine yapılacak itiraz sulh hukuk mahkemesine yapılmalıdır.
- Noterden alınabilir. Veraset ilamının noterden alabilmek için, notere başvuran kişi ile vefat eden kişi (muris) arasında mutlaka akrabalık ilişkisinin bulunması gerekir. Şayet bu bağ bulunmuyorsa o zaman veraset ilamı almak için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekir.
Belgenin talebi, zamanaşımı veya hak düşürücü herhangi bir süreye bağlı değildir. Yani ölümün gerçekleşmesi ve bu durumun Nüfus Müdürlüğünce kayıt altına alınmasının ardından her zaman veraset ilamı talep edilebilecektir.
Veraset İlamı Talep Etmenin Şartları
Herkes veraset ilamını talep ederek alamaz. Veraset ilamını almak için mirasçı olan kişinin ölmüş olması ve ölüm belgesinin çıkarılmış olması gerekir. Veraset ilamını da sadece birinci derece mirasçılar talep edebilir.
Türkiye'nin herhangi bir yerindeki notere başvuru yapılarak veraset ilamı kısa sürede temin edilir. Bunun için sadece nüfus kayıt örneği ve TC kimliği yeterlidir. Ayrıca tüm mirasçıların notere gitmesine gerek yoktur. İsteyen mirasçı tek başına da bu belgeyi kolaylıkla alabilir.
Kişinin ölümünün ardından miras üzerinde hak sahibi olan kimselerin belirlenmesi için Sulh Hukuk Hakim'inden yahut noterlerden alınan belgeye veraset ilamı yani mirasçılık belgesi denir.
Veraset ilamı alınmasından sonra intikal edecek olan mal varlığı için vergi ödemesi yapılması gerekir. Vergi dairesine giderek yapılması gereken başvuru için verilen süre; ölümü izleyen 1 aylık süreçtir. Mirasçıların ölümden sonraki bir ay içinde vergi dairesine ölüm bildirimi yapması gerekir.
Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor. Ancak mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor.
Öncelikle vefat eden kişinin, ölüm belgesinin alınması gereklidir. Ölüm belgesinin alınmasından sonra ise mirasçılar mirasın olabileceğini düşündükleri kurumlara başvuru yaparak vefat eden kişinin mal varlığı hakkında bilgi edinebilirler. Bu noktada araştırma ve başvurular yazılı olarak yapılacaktır.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Mirasçı herhangi bir noterliğe başvurarak veraset ilamı talebinde bulunabilir. Bu durumda noter, başvuruda bulunan kişinin nüfus kayıtlarını kontrol ederek mirasçı olup olmadığını teyit eder. Nüfus kayıtlarından başvurucunun mirasçı olduğunu teyit ettiği takdirde mirasçıya bir veraset ilamı düzenleyerek verir.
Ancak hatırlatmak gerekir ki mirasçının yurt dışında ikamet ediyor olması ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması gibi durumlarda noterin veraset ilamı düzenleme yetkisi yoktur. Böyle durumlarda mirasçının bizzat Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak veraset ilamı alması gerekir.
Miras Tapu Devri
Örneğin dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır diye bakıldığında mirasçılar başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat eder. Böylece, miras kalan tarlanın devri kendilerine sağlanmış olur.
Tapuda intikal başvurusu sürecini adım adım ifade etmek gerekirse; İlk olarak mirasçıların ilgili gayrimenkul üzerinde pay sahibi olduğunu gösterir belgeye yani veraset ilamına gerek duyulur.
1- Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4-8 ay (1) içinde verilmesi gerekir. Varisler böyle bir beyanname verileceğini bilmediklerinden bu sürede beyanname verilmediği için varisler usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.
Veraset ilamı bir kez düzenlendikten sonra her zaman kullanılabilir. Yeniden başvuruda bulunmaya gerek yoktur.
Miras, kişinin ölümü ile mirasçılara geçen özel hukuk ilişkilerinin tümünü ifade eder. Miras, mirasçılara kendiliğinden ve bir bütün olarak geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri