Ölüm, doğum ve evlenme yardımları Sigortalının anne ve babası, eşi veya çocuğunun ölümü halinde sigortalıya verilen ölüm yardımı ile sigortalının evlenmesi veya çocuğunun olması halinde işveren tarafından yapılan doğum ve evlenme yardımları prime esas kazançların hesabına dahil edilmeyecektir.
Ölüm yardımı ödeneği, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için hacizedilemez. Yurt dışında sürekli görevde bulunan memurlara verilecek ölüm yardımı ödeneğinde 156 ıncı maddede yazılı katsayı uygulanmaz.
Sosyal Sigortalar Kanununun 77 nci maddesinde, sigortalılara yapılan aynî yardımlar sigorta primine esas tutulmayan istisnalar arasında sayılmıştır. Buna göre, sigortalılara, un, şeker, yağ, ayakkabı gibi mal olarak verilen yardımlar sigorta primlerine tâbi tutulmayacaktır.
- Sigortalılara bireysel iş sözleşmesine veya toplu sözleşmeye dayanılarak ve işveren tarafından sigortalının geçici bir görevle başka yere gönderilmesi veya görev yerini değiştirmesi dolayısıyla verilen ve yolluk kavramına giren ödemeler sigorta primine tabi değildir.
Ücret damga vergisine tabidir. Ölüm Hizmet erbabının iki aylığına veya buna tekabül eden gündeliklerine kadar olan ücret gelir vergisinden müstesna. Prime esas kazanca tabi değil. Ücret damga vergisine tabidir.
İlgili 20 soru bulundu
Kıdem tazminatı ödemesinde en az 1 yıl çalışma şartı varken ölüm tazminatında bu şart yoktur. İşçi işe girdiği gün vefat etse ölüm tazminatına hak kazanılmaktadır. Kıdem tazminatında son brüt giydirilmiş ücret, ölüm tazminatında son brüt çıplak ücret esas alınmaktadır.
Yine idari görüşe göre işçinin ölümü dolayısıyla işçi yakınlarına işverenin yaptığı yardım, hibe niteliğinde olup veraset ve intikal vergisinin konusuna girer, gelir vergisine ve damga vergisine tabi değildir. Ölüm yardımları sosyal güvenlik kesintilerine tabi değildir.
Bu düzenlemeyle birlikte 2022/11,12. aylar ila 2023/1,2,3,4,5,6. aylarda işçilere ödenecek olan elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık aylık toplam 1.000 TL'lik ödemeler gelir vergisi ve SGK priminden muaf olacaktır.
İşveren, böyle bir yardımda bulunduğunda, bu yardım para olarak değil, ayni bir yardım olarak kabul edilir. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri bu yardımdan kesilmez.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir. Prime esas kazanç olarak değerlendirilen ödemeler çalışanların aylık ücretlerine ek yapılır. İkramiye, prim, yol parası ve fazla mesai gibi belli ödemeler de bu kapsamda değerlendirilir.
Prime esas kazanç hesaplamasını günlük olarak yapmak için ise aylık brüt maaşı, prim ödenen gün sayısına bölmek gerekir. Örnek olarak asgari ücrete göre prime esas kazanç hesaplaması yapabiliriz. Bu hesaplamayı aylık brüt asgari ücret üzerinden yapmamız gerekiyor. 2024 yılı için aylık brüt asgari ücret 20.002,5 TL'dir.
İşverenlerce sigortalılara ayni (mal) olarak yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksızın, prime esas kazançlara dahil edilmeyecektir. Ancak, ayni yardımların sigortalılara nakden ödenmesi halinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası, giyim yardımı gibi) prime tabi tutulması gerekmektedir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
Cenaze yardımı ve cenaze ödeneği olarak da bilinen ölüm yardımı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tabi kişilerin vefatı durumunda, cenaze masraflarının karşılanması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen yardımdır.
Ölüm Tazminatı
Bu hükümlere göre de çalışanın hizmet süresi 5 yıldan uzun ise iki aylık, 5 yıldan az ise 1 aylık ücret tutarında ölüm tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu tazminat da 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 25'inci madde hükümleri gereği gelir vergisinden istisna tutulmuştur.
Çalışan Sigorta Primi Ne Kadar? Sigortalının kendi adına ödemesi gereken sigorta primi hesaplama konusunda aylık brüt maaşı esas alınır. Brüt maaş üzerinden %14 SGK primi işçi hissesi ve %1 işsizlik sigortası primi işçi hissesi kesilir. Kalan miktar üzerinden %15 gelir vergisi ve %0,759 damga vergisi kesintisi yapılır.
SGK e-kesinti uygulamasında, işverenler kendilerine ait bir hesap kullanarak çalışanların maaşlarından yapacakları kesintilere ilişkin bilgileri girerler ve sisteme yüklerler. Bu kesintiler, çalışanların sosyal güvenlik primi, gelir vergisi, damga vergisi, işsizlik sigortası primi gibi yasal kesintiler olabilir.
Ulaşımda tercih edilen yönteme göre giderin bordroya yansıtılması ve vergi kesintisi gibi süreçler değişiklik gösterir. Ayrıca işverenler, 2024 yol ücreti istisna bedelleri kadar SGK muafiyeti ve gelir vergisi istisnası gibi imkânlardan yararlanır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, yakacak yardımı adı altında yapılan ücret ödemesinin brüt tutarının 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40/1 inci maddesine istinaden kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
1-Muafiyet tutarı olan 1000 TL Yakacak Yardımı verilmesi durumunda; Yardım tanımında aşağıdaki gibi SGK ve Gelir vergisi parametreleri işaretlenmeyip Damga vergisi parametresi işaretlenmelidir. Damga vergisi; 1007,65 * 0,00759 = 7,65 TL Damga Vergisi hesaplanacaktır.
Vergisiz Isınma Yardımı Uygulaması
Çalışanlara, 1.000 liraya kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık yapılacak ödemeler gelir vergisinden istisnadır. Hizmet erbabından elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura veya bir belge talep edilmeyecektir.
5510 Sayılı Kanun'un 80. maddesine göre personelin ölümü halinde verilen ölüm yardımları prime esas kazanca tabi tutulmaz. Diğer bir ifade ile çalışanlara ölüm halinde yapılan yardımlar miktarı ne olursa olsun SGK prime esas kazancın hesabında dikkate alınmayacaktır.
Ölüm sonrası ölen işçinin mirasçılarına yetkili mahkemeden alacakları mirasçılık belgesi yani veraset ilamı ile işverene başvurdukları anda işçinin hak ettiği kıdem tazminatı miktarı mirasçılara ödenmelidir. İşçinin ölüm sebebi ne olursa olsun, kıdem tazminatına hak kazanmasının önünde hiçbir engel yoktur.
Ölen işçinin yakınlarına, yukarıda sayılan 4857 sayılı İş Kanunu'ndan kaynaklanan ve doğan işçilik alacakları yanında ayrıca 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 440. Maddesi uyarınca ölüm tazminatı da ödenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri