1- Onarıcı Aşırı Düzeltme: Onarıcı aşırı düzeltmede çocuğun ortamda oluşan bu uygun olmayan durumu aşırı bir biçimde düzeltmesi sağlanır. 2- Olumlu AlıştırmaUygun olmayan davranışın sonucu olarak uygun davranışın aşırı bir biçimde tekrarlanmasına olumlu alıştırma denir.
Olumlu davranışsal destek gelişimsel geriliği olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve problem davranışları azaltmak için uygulamalı davranış analizi ilkelerini ve sistem değişikliklerini kullanan bir yaklaşımdır.
Azaltılmak istenen davranışın yol açtığı çevresel etkilerin aşırı şekilde düzeltilmesidir. A.Onarıcı Aşırı Düzeltme: Sorun davranışın çevre ile ilgili sonuçlarının fazlasıyla düzeltilmesinin amaçlanmasıdır. Örneğin tükürme davranışı gösteren bir çocuğu bu davranıştan sonra tükürdüğü yeri ve tüm çevresini sildirmek.
Karşıt Davranışları Ayrımlı Pekiştirme
Fiziksel olarak uygun olmayan davranışla aynı anda yapılamayacak davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin; başkalarına vurma davranışım azaltmak için kollarını bağlama davranışını pekiştirmek gibi.
Sönme, daha önceden pekiştirilen bir davranıştan pekiştirmenin geri çekilmesi yoluyla hedef davranışın yoğunluğunun ve/veya sıklığının dereceli olarak azaltılması sürecidir. Çocuklar sıklıkla öğretmeninin, anne-babasının veya arkadaşlarının dikkatini çekmek için davranışlarda bulunurlar.
İlgili 19 soru bulundu
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Örneğin, bir köpek zil sesi duyduğunda salya akıtmaya koşullanmışsa (CS), çünkü sesi yiyecekle (US) ilişkilendirmeyi öğrenmiştir, zil yiyecek sunulmadan tekrar tekrar çalındığında sönme meydana gelir. Zamanla köpek zile tepki olarak salya akıtmayı bırakacaktır.
Negatif pekiştirme, davranış psikolojisinde, davranış gerçekleştikten sonra tiksindirici bir uyaranın ortadan kaldırılması veya kaçınılması yoluyla bir davranışın güçlendirilmesini ifade eden bir kavramdır.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Organizmanın bir davranışı pekiştirildikten sonra , benzer davranışları da sergilemeye başlamasıdır.
Sınıfın ve dersin amaçlarına uygun olmayan öğrenci davranışlarını amaçlar doğrultusunda olumlu yönde değiştirmek için gerekli düzenlemelerin yapılması ve denetlenmesi.
Sönme tekniğini uygularken izlenecek basamaklar Hedef davranışı izleyen bütün pekiştireçler belirlenir. Hedef davranışı izleyen bütün pekiştireçler geri çekilir. Hedef her yapıldığında görmezden gelinir.(TUTARLI OLUNMALI) Sönme uygulaması süresince uygun davranışları pekiştir.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
“Büyüklere saygı göstermek, küçükleri korumak, öğretmenleri dinlemektir.” “Etrafımızdaki her kese saygılı davranmak, hiç kimseyle alay etmemek.” “Dürüst olmak, her kese güler yüzlü olmak, yalan söylememek, arkadaşlarla iyi geçinmek.” “Yaslılara, engellilere yardım etmek, küfür etmemek, büyüklerimize saygılı davranmak.”
Olumlu davranış bireyin iş, toplum ve aile ortamlarında başarısını ve sosyal doyumunu artıran becerilerin tümüne denilmektedir. Olumlu davranış geliştirmede amaç çocukların, gençlerin istendik davranışlarının arttırılarak, problem davranışlarının azaltılmasını sağlamaktır.
Olumsuz davranışlar, bireylerin kendilerine ve çevrelerine zarar veren tutum ve davranışlardır. Örnek olarak aşırı kıskançlık, sürekli tembellik ve depresif tavırlar gösterilebilir. Bu tür davranışlar, sosyal ilişkilerimizi ve duygusal dengemizi bozar ve sonuç olarak mutsuzluk ve huzursuzluk yaşamamıza neden olur.
Olumlu Pekiştireç: Bir davranıştan sonra verilen bir uyarıcı o davranışın yinelenme sıklığını arttırıyorsa, buna olumlu pekiştireç denir. “Ödül” olarak kabul edilen pek çok uyarıcı olumlu pekiştireç olarak kabul edilebilir.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar.
Olumlu Pekiştirme Olumlu uyarıcı gelir veya verilir Davranışın yapılması sıklaşır. Davranış tekrar edilir. Olumsuz Pekiştirme Olumlu uyarıcı kaybolur.
Olumlu pekiştireç, bir davranımdan sonra geldiğinde, bu davranımın olasılığını artıran bir uyarandır; yiyecek ve su olumlu pekiştireçlerdir. Olumsuz pekiştireç, bir davranımı takiben ortadan kaldırıldığında, bu davranımın olasılığını artıran bir uyarandır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir. Örnekler: Kop-koyu.
AYRIMLI PEKİŞTİRME
İki temel pekiştirme ilkesine dayanır. Birinci olarak, davranış uygun ayırt edici uyaranı izlediğinde pekiştirilir. İkinci uygulamada, diğer davranışlar görmezden gelinirken belli bir hedef davranış pekiştirilir.
Şartlı Tepki: Organizmanın şartlı uyarıcı karşısında göstermiş olduğu tepkidir. Deneyde şartlı tepki, köpeğin zil karşısında göstermiş olduğu salya tepkisidir.
Koşullu Uyarıcı: Organizma için başlangıçta hiçbir şey ifade etmeyen uyarıcının koşulsuz bir uyarıcı ile eşleştirildikten sonra koşulsuz uyarıcının organizmada meydana getirdiği doğal ve otomatik tepkiyi tek başına verildiğinde de meydana getiren uyarıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri