Kateksis kavramının olumlu ya da olumsuz şekilde çeşitlendiğini de çeşitli kaynaklarda görebilirsiniz. Örneğin bir insan acıktığında aklına öncelikle tavuk dürüm yemek geliyorsa bu durum onun için olumlu kateksise örnektir. Vejeteryan bir kişi acıktığında ise tavuk dürüm onun için olumsuz bir kateksistir.
Olumlu kateksis, bir üst paragraftaki örnekte olduğu gibi nesne ile dürtü arasında kurulan olumlu bağa denir. Olumsuz kateksis ise adından da anlaşılacağı üzere nesne ile dürtü arasındaki olumsuz bağdır. Bir üst paragraftaki örnek, olumlu kateksis kategorisine alınabilir.
Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi. Eşdeğer İnanç: Öğrenilmiş ihtiyaç ve güdülerin işaretlenmesidir.
Kateksis ya da duygu yatırımı, psikanalizde, bir etkinliğe, nesneye veya görüşe bağlanan duygusal önem, ya da ruhsal enerji yükü.
kateksis; belli bir nesneye ya da kişiye yapılan yatırımdır. özellikle anneler erkek (penis) çocuklarıyla bu ilişkiyi kurarlar. kadın kendinden penisi olan bir çocuk çıkardığında onunla özdeşleşir, dolayısıyla kendini tamamlanmış hisseder (penis hasedi). anneler tarafından çocuklarına bir duygu yatırımı yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Kateksis kavramının olumlu ya da olumsuz şekilde çeşitlendiğini de çeşitli kaynaklarda görebilirsiniz. Örneğin bir insan acıktığında aklına öncelikle tavuk dürüm yemek geliyorsa bu durum onun için olumlu kateksise örnektir. Vejeteryan bir kişi acıktığında ise tavuk dürüm onun için olumsuz bir kateksistir.
Zihin enerjisiyle eş anlamlıdır. Freud bu terimi zihin enerjisinin lokalizasyonunu belirtmek amacıyla kullanıyordu: Ego'da "ego kateksis" veya objede "obje kateksis".
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir.
EŞDEĞER İNANÇLAR:Birey alt ve esas amaçla aynı etkiyi gösterdiğinde alt amaç eşdeğer inanç oluşmaktadır. Daha çok sosyal dürtülerin doyurulması ile ilgilidir. ALAN BEKLENTİLERİ:Birey bir uyarıcıdan sonra onu neyin izleyeceğini öğrenir. Bunun için pekiştirme gerkmektedir.
Ketlenme: İstenmeyen durumlar karşısında egonun işlevlerinden bir bölümünün bir süre doldurulması ve sınırlandırılmasıdır. Örnek: Olumsuz bir durum karşısında donup kalmaktır.
Danışan, yoğun duygularını, aslında ifade etmek istediği kişinin yerine koyarak psikolojik danışmana aktarır. İşte bu aktarım sonunda meydana gelen duygusal boşalım anına katarsis denir.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Buna göre eşik yöntemi var olan istenmeyen davranışın yavaş yavaş ortadan kaldırma ve istenen bir davranışa dönüşmesini sağlayan bir uygulamadır. İstenmeyen alışkanlık ve davranışı değiştirme yöntemi olarak uygulanır. Yavaş yavaş ve alıştıra alıştıra eşik değişikliği yapılır.
Katarsis, duygu boşalımı ya da psikolojik arınma anlamlarına gelmektedir. Deşarj olma anlamında da sıklıkla kullanılmaktadır. Psikoterapide bir yöntem olan katarsis, içte biriken duyguların gün yüzüne çıkarılması ile gerçekleşir.
Benzetim Yoluyla Tepkide Bulunma(Tepki Analojisi)
Organizmanın yeni karşılaştığı duruma daha önceki tepkileriyle karşılık vermesi durumudur.
Dürtü Ayrımları
Organizmanın kendi dürtü durumunu bilip bu amaçla davranışta bulunmasıdır. Labirente konan fareler susadıklarında hangi yöne gideceğini acıktığında hangi yöne gideceğini öğrendikten sonra fizyolojik ihtiyacına göre davranışta bulunur.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Engelleyici Etki : Gözlemcinin benzer davranışları yapan modelin, cezalandırıldığını görerek aynı davranışı yapmamasıdır.
Molar (Bütüncül) Davranış
Guthrie gibi kuramcıların moleküler bakış açısı, davranışın anlamlılığını kaybettirmektedir. Tolman kuramında, davranışı küçük tepki birimlerine bölmektense davranışı bütüncül bir şekilde, amaçlı ve bilinçli (bilişsel) yönleriyle birlikte ele almıştır. Buna da “molar davranış” demiştir.
Yakınlık İlkesi: Duyusal anlamda birbirlerine yakınlık duyan uyarıcılar bir küme olarak algılanmaktadır. Örnek olarak müzikteki ritim algılaması, zaman içerisinde birbirine yakınlıklarda bulunan vuruşlara dayanır.
Tamamlama (kapatma) ilkesi nedir? Bu ilkeye göre nesneler tamamlanmasa bile insanlar bu nesneleri bütün bir şekil, harf, resim gibi algılar. Yani resmin bütünün bazı parçaları olmadığı zaman bizim algımız bu görsel parçaları tamamlar.
Gestalt'a göre psikolojik yaşantı ile beyin arasında izomorfizm (eş biçimlilik) vardır. Bir objeyi koşullar değişmesine rağmen aynı obje olarak görmemize algısal değişmezlik denir.
Gizlilik (İng: "Latency") Evresi (6 Yaş - Ergenlik)
Ego ve süper egonun gelişimi, bu sakin döneme katkıda bulunur. Bu aşama, çocukların okula başladığı ve akran ilişkileri, hobiler ve diğer ilgi alanları ile daha fazla ilgilenmeye başladığı zamana denk gelir.
Örneğin alt bilinç olarak izah edilen id acıktığı zaman hemen bir şeyler bulup yemeyi amaçlar. Ancak benlik (ego) bunun daha uygun bir zamanda olması veya olmaması gerektiğini hatırlatıp onu dizginler. Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri