Turritopsis dohrnii, ayrıca bilinen adıyla ölümsüz denizanası, biyolojik olarak ölümsüz bir denizanası türüdür. Küçük bir denizanası türü olan dohrnii, Akdeniz ve Japonya sularında yaşar.
Latince adı Turritopsis dohrnii olan ölümsüz denizanaları, dünya çapında ılıman ve tropik sularda yaşayan, küçük ve biyolojik açıdan ölümsüz bir tür.
Sadece 5 milimetre çapında ufacık bir denizanası o... Ama Turritopsis Nutricula'yı diğer canlılardan çok önemli bir farkı var: Sonsuza kadar yaşayabilmesi.
Ana görselimizdeki denizanası, bu özelliği nedeniyle "ölümsüz denizanası" olarak da bilinen Turritopsis dohrnii türüdür. Bu özellik, T. dohrnii türüne teorik bir ölümsüzlük sağlar. Elbette canlı, avcıları tarafından aldığı darbelerle, hastalıklar dolayısıyla ya da diğer fiziksel etmenler sonucu ölebilmektedir.
Vücut ve hareket sistemi olarak denizanalarına benzemektedir. Zehirli değildir, bu yüzden insanlar için zararsızdır.
İlgili 22 soru bulundu
Çıkar çıkmaz ölürler. Karaya vurdukları anda hızlı bir ölüm gerçekleşir, kurtulma olasılıkları yoktur. Önce kuruma gerçekleşir, bu süreçte ağır bir su kaybı yaşanır ve en sonunda acı verici bir biçimde ölürler.
Irukandji denizanaları dünyadaki en küçük ve en zehirli kutu denizanalarıdır. Irukandji denizanaları Avustralya denizlerinde yaşarlar ve iğnelerini kurbanlarına fırlatarak Irukandji sendromu olarak bilinen semptomlara yol açabilirler. Yaklaşık bir santimetre küp büyüklüğündedirler.
Denizanalarının beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler.
Sözde ölümsüz olan, Turritopsis dohrnii adlı bu bu denizanası deniz sularında yaşıyor. İlk olarak 1880'lerde Akdeniz'de keşfedilen denizanası artık birçok yerde bulunuyor. Çok ufak olan bu canlı plankton, balık yumurtası ve küçük yumuşakçalar ile besleniyor.
Çoğu zaman denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur. Bazı sokmalar daha fazla tüm vücutta (sistemik) hastalığa neden olabilir. Ve nadiren de olsa hayati tehlike arz ederler. Çoğu denizanası sokması, evde tedavi ile birkaç gün veya hafta içinde iyileşir.
Bu tür, denizanalarının son yaşam evresi olan medusa evresine ulaştıktan sonra denizanalarının yaşam döngüsündeki ilk aşama olan polip formuna geri dönebilir ve bu süreç, sonsuza kadar devam edebilir ve tür, bu sayede biyolojik olarak ölümsüz olur.
Öncelikle, denizanaları birer besin kaynağıdır. Derisırtlı deniz kaplumbağaları, penguenler ve bazı balık türleri denizanasıyla beslenir.
Denizanasının temas ettiği bölgeye çıplak elle asla dokunmamalı ve kaşıma, havlu ve bezle ovuşturmadan kesinlikle kaçınılmalıdır. Temas eden cilt bol deniz suyuyla yıkanmalıdır.
Deniz anaları mercanların, anemonların serbest yüzebilen akrabalarıdır. Aslında aynı tür olmakla birlikte farklı bir yaşam formudur. Bu dokunaç ya da kamçılar küçük keseciklerle kaplıdır. Keseciklerin içi acı duyulmasına neden olan ya da hayati içeren toksin madde ya da zehirle doludur.
1. Ölümsüz denizanası - Sonsuza dek yaşar. Adından da anlaşılacağı üzere ölümsüz denizanası biyolojik olarak ölümsüzdür. Yani, fiziksel bir şiddete maruz kalmadan sonsuza dek yaşamını sürdürebilir.
Kaydedilen en büyük örneği, 1870'te Massachusetts Körfezi'nde kıyıya vurmuş şekilde bulunmuştur. Çan kısmı (vücudu) 2,29 m ve dokunaçları 37 m uzunluğundadır.
Denizanaları da her canlı gibi bulunduğu yaşam ortamında ekosisteme faydalı bir görevi bulunmaktadır. Öncelikli olarak deniz ve okyanuslardaki denizkaplumbağaları, balık türleri gibi bazı canlıların besin kaynağını oluşturmaktadır.
Yeni araştırma ise denizanalarının dahi uyuduğunu söylüyor. Hatta bazılarımız gibi uyanırken zorlanıyorlar bile. Hayvan aile ağacımızın en altlarında yer bulan bu canlıların uyuyor oluşu, uyku kabiliyetinin bildiğimizden daha erken evrildiğini gösteriyor.
Prof. Dr. Bat, "Yapılan araştırmalarda antijen (vücuda girdiğinde hastalığı zararsız hale getiren madde) kaynaklı atardamar iltihabına karşı yararlı olduğuda gözlenmiştir. Binlerce yıldır Asyalılar denizanasını yüksek tansiyon, atardamar iltihabı, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği için tüketmektedir" diye konuştu.
Vahşi doğada iki yıla kadar yaşayabilirler. Atlantik Okyanusu'nda yaşayan pusula denizanası ülkemizde Akdeniz'de görülür. Başlarında “V” şeklinde kahverengi şeritler bulunur. Çapları en fazla 20 cm'ye kadar ulaşabilir.
Dermatolog Arzu Eraslan, yaz mevsimiyle birlikte gündeme gelen deniz anası çarpması, böcek, örümcek, sivrisinek sokmalarına ilk müdahalede 'sıcak ya da soğuk' uygulamasının önemli olduğunu, ama karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr.
Denizanaları neden Karaya Vurur? Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor.
Kahverengi denizanası bazı durumlarda insanlara zararlı olabilir. Bu tür denizanaslarının zehirleri, insanlarda ciltte yanma, kızarıklık, kaşıntı, şişme ve hatta nefes almada zorluk gibi semptomlara neden olabilir.
Kuzey Denizi ve Akdeniz'de görülen Pusula Denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye ve popülasyonları artmaya başladı. Özellikle Büyükçekmece Sahil kesimlerinde daha çok rastlanan bu denizanalarının zehirli oldukları biliniyor.
Yeni araştırmaya göre Velella isimli denizanaları, iklim değişikliğinden fayda sağlıyor. Ancak bu fayda kıyılardaki ceset sayısını artırıyor. Bilim insanları, “rüzgar ne tarafa eserse oraya doğru giden” milyonlarca deniz canlısının neden kıyıya vurduğunu anladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri