Öte yandan menfi (Olumsuz) zarar, sözleşmenin kurulamamasından veya geçersiz olmasından kaynaklanan zarar olmaktadır. Başka ifadeyle söz konusu zarar, sözleşmenin kurulacağına veya kurulduğuna inanan tarafın güveninin boşa çıkmasından kaynaklanmaktadır.
Menfi Arapça kökenli bir kelimedir. Bu kelime Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında karşılık olarak 'olumsuz, negatif' şeklinde yer almaktadır. Özellikle bir kişinin üzerinde oluşan etki olarak da dile getirmek mümkün.
Menfi ya da diğer bir deyişle olumsuz tespit davası; davalı tarafından varlığı iddia edilen bir hukuki ilişkinin mevcut olmadığının tespit edilmesi için açılan davaya verilen isimler.
Ortaya konanda kusur ararsanız, kusur bulursanız o zaman menfi adamsınız, yıkıcı adamsınız.
Borcu bulunmayan kişilerce bir hak veya hukuki ilişkinin mevcut olmadığının tespiti için açılan dava, menfi tespit davasıdır. Borçlu bu davayı, alacaklı tarafından bir icra takibi başlatılmadan önce açabildiği gibi, takip sonrasında da açabilmektedir[2].
İlgili 33 soru bulundu
Aksi ile kanıt: Bir hükmün tersinden hareketle sonuç çıkarılmasına aksi ile kanıt denir. Örnek: Kanunda evlenme yasağının kapsamında sayılan hısımlar dışında kalan hısımlarla evlenmenin serbest olması.
B) HUKUK BOŞLUĞU
Bir hukuki uyuşmazlığın çözümlenmesinde hem yazılı hem de yazısız kaynaklarda hüküm bulunmaması durumunda karşılaşılan boşluk türüne “hukuk boşluğu” adı verilir.
Borçlu olarak icra takibinde gösterilen kişinin icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için açılması gereken ve durumun tespit bakımından icra takibi yönüyle olumsuz sonuç doğuran bir dava türüdür.
Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır. Yani sözleşme yapılmasaydı uğranılmayacak zarardır.
Davalı tarafından varlığı iddia edilen bir hukuki ilişkinin mevcut olmadığının (yok olduğunun) tespiti için açılan davaya menfi (olumsuz) tespit davası denir.
Menfi zarar alacaklının uğramış olduğu fiili zarar ile yoksun kaldığı karı içine alan bir zarardır. Fiili zarar sözleşmenin kurulması için yapılan giderler; noter masrafı, harç parası, pul, seyahat ücreti ve sair harcamalardır. Yine ifa beklentisiyle yapılan harcamalar da bu kaleme dahildir.
1) Menfi Tespit Davası Nedir? Menfi tespit davası 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu davada davacı (borçlu) taraf, bir hukuki ilişkinin veya bir alacağın mevcut olmadığını iddia ederek mahkemeden bu durumun tespitini istemektedir.
İcra ve İflas Kanunu (İİK) Madde 72 uyarınca Menfi Tespit Davası, gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukukî ilişki nedeniyle hakkında icra takibi yapılmış veyahut icra takibi yapılma tehdidine maruz kalan bir kimsenin (borçlunun) gerçekte borçlu bulunmadığını ispat için açabileceği davadır.
"Müselles" kelimesi Arapça kökenli olup, Türkçe'ye Arapçadan geçmiştir. "مُسَلَّس" (musallas) kelimesi Arapça'da "düzleştirilmiş, düzgünleştirilmiş" anlamında kullanılır. Anlamı: "Müselles", geometride bir üçgenin iç açıları toplamının 180 derece olduğu temel prensibi ifade eder.
menfi - Nişanyan Sözlük. Arapça nfw kökünden gelen manfī منفي “1. dışlanan, sürgün edilen, 2. gramerde olumsuz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça nafā نفا “dışladı, sürgün etti” fiilinin mafˁil vezninde edilgen fiil sıfatıdır.
Menfi hala Türkçede değerlendirilen kelimelerden biridir.
Olumlu zarar, alacaklının borcun ifası halinde alacağı durum ile borcun ifa edilmemiş olması halindeki durumu arasındaki fark kadardır. Olumsuz zarar hüküm doğurduğuna güvenilen bir sözleşmenin geçersiz olması veya kurulacağına güvenilen bir sözleşmenin kurulmaması yüzünden uğranılan zarardır.
Menfi zarar, alacaklının sözleşmenin hüküm ifade etmemesiyle uğradığı zarardır. Alacaklı sözleşmenin geçerliliğine duyduğu güvenle uğradığı zararı talep edebilir. Menfi zararın istenebilmesi için sözleşmeden dönülmesi ve taraflar arasında hüküm ifade eden bir sözleşmenin olmaması gerekir.
Olumsuz Zarar: Bir sözleşmenin hükümsüz olması veya kurulamaması durumunda uğranılan zarardır. Örnek verelim. A, B'den 12 Eylül tarihinde 50.000 TL'lik mal satın almış. Ancak A, 12 Ekim tarihinde malı teslim alınacağını ve o zaman bedelini ödeyeceğini söylemiş.
Olumlu zarar, borçlunun sözleşmeden doğan borcunu hiç ya da gereği gibi ifa etmemesi nedeniyle alacaklının uğramış olduğu zarardır.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
SUÇLARIN İÇTİMAI. Failin, bir veya birden çok fiille, ceza kanunun aynı hükmünü veya farklı hükümlerini bir veya birden çok kez ihlal etmesi ama birden çok suçtan değil bir suçtan sorumlu tutulmasıdır.Dolayısıyla faile tek bir ceza verilir.
Zıt Kanıt. Zıt kanıt (argumentum e contrario), hukuk kuralının hükme bağladığı durumlara bakılarak, bu durumların dışındaki durumlar için aksi hükmün geçerli olduğu sonucuna varmaktır.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
Örtülü Boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek bir hükmün bulunduğu, ancak hükmün lafzının fazla geniş tutulduğu, gerekli istisnalara yer vermediği, bu nedenle hükmün uygulanmasının adaletsiz sonuçlara yol açtığı durumlarda örtülü boşluk vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri