Uzmanlar uyarıyor: Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, ''Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir, kimse balı ısıtarak eritmeye kalkmasın, bu haliyle tüketilmesi sağlanmalıdır'' dedi.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Bal doğadan soframıza hiçbir işlemden geçmeden sunulabilen mucizevi bir besindir. Ancak endüstriyel üretimde ham baldaki katılaşma ve kristallenmeleri önlemek adına bala ısıtma işlemi yani pastörize işlemi uygulanabilmektedir. Balın kristallenmesi çok doğaldır.
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Bal, 45°C ve üzeri sıcaklıkta, pekmez ise 70°C ve üzeri sıcaklıkta vücudumuza zararlı olabilecek bazı maddeler açığa çıkarır. Üstelik içindeki şifalı bileşenlerin çoğunu kaybeder. Bu nedenle sıcak/kaynar haldeki içeceklere ve pişmek üzere hazırlanan hamurlara, asla bal ve pekmez ilave ederek tatlandırmayın!
İlgili 23 soru bulundu
Bal, kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, benmari usulü (45°C'yi geçmeyen sıcaklıkta su dolu bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtma işlemiyle kristaller çözdürülerek de tüketilebilir.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder. Uyku kalitesini arttırır. Üst solunum yolunu açarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Hakiki bal buzdolabında saklanırsa zaman içerisinde kristalleşebilir. Kristalleşme, balın bozulduğunu göstermez. Balı ısıttığınızda balın eski halini aldığını göreceksiniz. Bu nedenle kristalleşme görülen balın bozulduğu düşünülerek atılmaması gerekir.
Donmuş bal yıllarca özelliğini kaybetmeden saklanabilir. Donmuş bala ısıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor. Isıtılan balın içerisindeki arının salgıladığı enzimler yok oluyor ve sadece doğal şeker kalıyor. Isıtılan bal insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor."
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Balın yüksek derece ısıda besin değerini yitirdiğine işaret eden Güler, şu bilgileri verdi: ''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez.
Balın glikoz bakımından doygun seviyede olması, düşük sıcaklıkla bir araya geldiğinde kristalleşmeye neden oluyor. Bu da “Bal buzdolabında şekerlenir mi?” sorusunun yanıtını, ısı farkı dolayısıyla ortaya koyuyor.
Sonuç olarak, tariflerde bal ve pekmez kullanımı, ve bu besinlerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi, sağlık için birçok olumsuz yanı bulunan kimyasal maddelerin oluşumunu arttırmaktan başka bir şeye yaramıyor. Bal ve pekmezi sıcaklığa maruz bırakmadan doğrudan tüketmek, sağlığınız için daha iyi bir tercih olacaktır.
Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.
Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa bal çabuk, fark büyürse geç kristalleşir.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar. Hakiki bal donar mı bunu anlamak adına balı bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Kapağı açıldıktan 6 ile 8 hafta sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bal, doğal yapısı sayesinde raf ömrü uzun olan yiyeceklerdendir. Eğer kapağı açılmadıysa, son tüketim tarihinden sonraki bir yıl içinde tüketilebilir.
Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Belirtileri şunlardır; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
İnce bir şekilde limon yıkanır ve kabuklarıyla birlikte küp veya halka şeklinde doğranarak bir kavanoza konulur. Üzerine limonun hizasına kadar bal eklenir. 3 gün beklenir. Bu aşamada limonun özü balla karışarak bal şerbetinin hammaddesi oluşur.
Ballı limonlu su içeriğindeki vitamin, mineral ve amino asitler ile vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Bal ve limon yüksek oranda antioksidan içeren besinlerdir. Bu sayede vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Hastalıklara kapı aralayan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Sabah aç karnına bal yemek sindirim sistemini düzenleme açısından önemlidir. Sadece sindirim sistemi değil, vücut metabolizmasının doğru çalışması için de aç karnına bal yiyebilirsiniz. Balın şifasını tam olarak alabilmek için mutlaka doğru zamanlarda tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri