Zeytin büyüklüğünde olan hünnap meyvesi, dış görünüşü itibariyle iğde meyvesiyle karıştırılabiliyor. Üzerinde kahverengi tonlarında incecik bir kabuğu bulunan meyve, Çin'de çokça tüketiliyor ve "ölümsüzlük meyvesi" ya da "Tanrı'nın bir hediyesi" gibi sıfatlarla anılıyor.
Çin'de 'Hayatın meyvesi' 'Ölümsüzlük meyvesi olarak ülkemizde innabi, ünnap ve çiğde adı ile bilinmektedir'' dedi.
Hünnap meyvesi hamilelik ve emzirme dönemlerinde tüketmeden önce doktora danışılması önerilmektedir. Hünnap meyvesi, bazı bünyesi zayıf olan kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.
Hünnap Nasıl Tüketilir? Hünnap bitkisi kuru, çiğ veya meyve olarak tüketilebileceği gibi kuru hünnaptan çay yapılıp içilmesi de mümkündür. Ayrıca hünnap sirkesi suyu, hünnap meyvesi suyu da hünnabın kullanım formları arasında yer alır.
Hünnap meyvesi, başta flavonoidler, polisakkaritler ve bazı yararlı asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Aynı zamanda antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içermektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Üzerinde kahverengi tonlarında incecik bir kabuğu bulunan meyve, Çin'de çokça tüketiliyor ve "ölümsüzlük meyvesi" ya da "Tanrı'nın bir hediyesi" gibi sıfatlarla anılıyor. Türkiye'de ise hünnap, halk arasında "innabi", "ünnap" ya da "çiğde" şeklinde biliniyor.
Hünnap Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Buna göre Türkiye genelinde Marmara Bölgesi ile Batı ve Güney Anadolu'da hünnap ağacı çok sık yetişmektedir. Çoruh Vadisi havzasında ve Denizli bölgesinde de hünnap ağaçları yer alır. Hünnap ağacı çoğunlukla Denizli'nin Çivril ve Gümüşsu ilçelerinde bulunur.
Ülkemizde iğde olarak da bilinen hünnap meyvesinin birçok faydası bulunuyor. Alternatif tıpta da kullanılan hünnapın faydaları nelerdir?
Kuru hünnabı günde 2 tane olarak tüketebilirsiniz. Taze ya da aşırı tüketimi sağlık yönünden çeşitli sorunlar doğurabileceğinden gereğinden fazla tüketilmemelidir. Ayrıca aç karnına hünnap meyvesinin tüketimi sağlık yönünden faydalarını arttırmaktadır.
Antioksidan ve C vitamini kaynağı olan Hünnap bağışıklık sisteminde güçlendirici etkiye sahiptir. Bağırsak sorunlarına iyi gelir ve kabızlığı tedavi eder. - Kalp-damar sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir. - Hünnap özellikle içinde bulunan yüksek magnezyum oranından dolayı kas ve kemik ağrılarına da iyi gelir.
Lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. Lifli beslenmek kolorektal kanser riskini de düşürür. Lifli beslenme ile kalp hastalıkları riskini artıran kolesterole karşı da koruma sağlar. Yapılan araştırmalar sonucunda diyabet, sarılık, yara ve ülser tedavisinde kullanılması önerilir.
Hünnap meyvesinin önemli bir özelliği de sağlıklı karaciğer işleyişi ile bağlantılı olmasıdır. İçerdiği antioksidanlar karaciğere koruma sağlar ve yenilenmesini sağlar.
Fazla tüketilmesinde gaz ve şişkinlik problemlerine sebep olabilir. Ayrıca Hünnap'ın bileşiminde bulunan karbonhidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabilir. Aşırı tüketiminde alerji etkisi, ishal yapması ve kan akımını hızlandırması Hünnap'ın zararları arasında yer alabilir.
Logia, üç şeytan meyvesi türünden biridir. Bu türün karakteristik özelliği kullanıcısına bir doğal elemente veya bir doğa gücüne dönüşme gücü vermesidir. Logia şeytan meyveleri tüm şeytan meyvesi türleri içinde en güçlüsü ve nadir bulunanı olarak kabul edilir (Zoan alt türü olan Efsanevi Zoan dışında).
Yıldız Meyvesi
Böbrek sorunu olanlar için ölümcül seviyede tehlikeli bir meyveden bahsediyoruz. Bu meyvenin sadece 100 mililitresi nörotoksine dönüşüyor; beyin ve sinir sistemini çökertiyor.
Dünyanın dört bir yanına dağılan gizemli Şeytan Meyveleri, yiyicilerine kalıcı insanüstü güçler bahşedip karşılığında yüzebilme yeteneğini kaybettiren kendine özgü meyvelerdir. Tek bir önemli istisna dışında, bir kişi yalnızca tek bir şeytan meyvesinin güçlerini elde edebilir ve hayatta kalabilir.
Ham olduğunda, bu meyveler tatlı, elma benzeri bir tada sahiptir ve besleyici bir atıştırmalık olarak yenilebilir. Yemeden önce çıkarılması gereken iki çekirdekleri bulunur. Kurutulmuş hünnaplar ayrıca tatlılarda kullanım için veya özellikle Asya'da, şeker gibi kendi başlarına yenmek için de satılır.
Hünnap meyvesi tatlı ve hafif ekşimsi bir tada sahiptir. Olgunlaştıkça tatları daha zengin ve aromatiktir. Bazı çeşitlerde hafif bir elma veya armut tadı da hissedilebilir.
Şeker hastalığından müzdarip olan kişiler, hastalıklarına karşı doğal besinleri tüketmeyi tercih edebilir. Şeker hastaları bu yüzden hünnap meyvesini tüketebilir.
Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir ağaçtır. En çok Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülür.
Eğer iğde meyvesini taze olarak tüketmek istiyorsanız kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartarak tüketebilirsiniz. İğde meyvesinin kabuğu sert olduğundan ve iç beyaz kısmı daha kolay yenildiğinden dolayı iğdeyi kabuksuz yemeyi tercih edebilirsiniz. Dilerseniz kabuklu olarak da iğdeyi tüketebilirsiniz.
ÖZET: Hünnap başta Çin olmak üzere, Hindistan, Güney Avrupa, Anadolu, Ortadoğu'da yayılış gösteren, ekstrem koşullara dayanıklı ağaç ya da çalı formunda bir bitkidir.
Türkiye'de Marmara, Batı ve Güney Anadolu'da bulunur. Ayrıca Karadeniz'de Çoruh Vadisi havzasında, Manisa'nın Demirci ilçesinde ve yaygın olarak Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu kasabasında bulunur ve değişik türleri görülür.
-Verime Geçmiş Bir Hünnap Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Hünnap fidanı tarlada ağaç başı 10-15 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri