İyi sucuğun rengi sabittir, alacalanma, mozaiklenme vs. görülmez. Seçtiğiniz sucuk koyu renkliyse ve bu renk her yerinde sabitse, iyi bir sucuk seçmişsiniz demektir. Bir diğer yandan sucuğun pişirilirken aşırı yağ bırakmaması gerekmektedir.
Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir. İyi bir sucukta çeşitli renkler görülmemektedir. Sucuğu incelediğinizde; kenarı ile orta kısmı aynı renkte değilse; etin yeterince iyi kalitede üretilmediğini anlayabilirsiniz.
İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir.
Ülkemizde genelde sucuk formülasyonunda %45 sığır eti, %45 manda eti ve %10 kuyruk yağı veya %80 yağsız sığır eti ve %20 sığır et yağı kullanılabildiği gibi, üretimde koyun etine de yer verilebilmektedir. Bazı araştırıcılar formülasyonda kuyruk yağı oranın %10'u geçmemesi gerektiğini belirtmektedirler.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Kaliteli sucuğun rengi parlak ve canlı olur. Tüketici sucuğu kokladığı zaman hoş bir koku alacak. Küf ya da rahatsız edici bir koku alıyorsa o sucuk tercih edilmemeli. Bağırsağa doldurulan et sıkı olmalı, bağırsak ile et arasında boşluk olmamalı.
[email protected] #Türkiye #Gaziantep #Kasapsucuğu #yöresellezzetler EVDE SUCUK NASIL YAPILIR? -KASAP SUCUĞU TARİFİ 3 Kilo et için gerekli malzemeler Dana döş ( 2.400 gr ) Kuzu döş ( 600 gr ) Sarımsak ( 75 gr ) 4 Yemek kaşığı pul biber ( 60 gr ) 4 Tatlı kaşığı yeni bahar ( 45 gr ) 4 Tatlı kaşığı toz biber ( 45 gr ) 3 ...
Isıl işlem görmüş anlamı metalin belli bir sıcaklık üzerinden tavlanması şeklinde ifade edilir. Aniden soğuması ile beraber metallerin çok daha güçlü ve dayanıklı hale gelmesi olarak anlatmak mümkün. Özellikle tokluk ve çekme ile beraber akma gibi sorunların önüne geçilir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Kayseri'ye özgü olmasıyla tanınmaktadır.
Sucuğu ikiye böldüğünüzde ya da elimizle kırdığımız zaman sucuk kıyma gibi dağılmaz. Un ufak olmaz, un gibi bulgur gibi dökülmez. Et lop bir şekilde kalır içerisini kendisi belli eder. Ağıza atıldığı zaman süngerimsi bir tat almaz.
Sucuğun renginde değişmeler varsa, bu durum bozulmaya başladığını gösterir. Özellikle sucuğun yüzeyinde beyaz ve yeşil tabakalar varsa, kesinlikle tüketilmemelidir. Sucuk baharatlı bir besin olduğu için, kendine has kokusu vardır. Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir.
Fermente sucuk ısıl işlem görmüş sucuğa nazaran daha uzun sürelerde elde edilir. Isıl işlem görmüş sucukta olgunlaşma işlemi için ısıdan faydalanılır. Fermente sucukta mikroorganizma ve bakterilerden faydalanılır. Isıl işlem görmüş sucuk daha az zahmetle üretildiğinden fermente sucuğa oranla daha ekonomiktir.
Isıl işlem görmüş sucuklar, fermente sucuklara göre daha hızlı bir şekilde tüketilebilir hale gelirler. Olgunlaşma sürecinde ısı kullanılır ve bu sayede sucuklar daha çabuk yenmeye hazır hale gelir. Bu işlem, sucuğun raf ömrünü uzatır ve bozulma riskini azaltır.
Fermente sucuk daha aromalıdır, ısıl işlem görmüş sucuğun aroması ise daha hafiftir. Fermente sucuk daha dikkatli pişirilir, ısıl işlem görmüş sucuk ise yalnızca ısıtılır.
Yalnızca bazı noktalara dikkat edilmeli, aşamalar doğru olarak tamamlanmalıdır. Sucuğun doldurulma aşamasında, bağırsağın içerisinde hiçbir şekilde hava kalmaması gereklidir. İçeri hava girmesi, dışarıyla hava teması olması, sucuğun bozulmasına neden olacaktır.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır.
Sucuk doğru şekilde pişirildiği takdirde oldukça faydalı bir gıdadır ve sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sucuk çiğ tüketilmemeli, pişirilerek tüketilmelidir.
Eğer elinizde fazla miktarda sucuk varsa ve tek seferde tüketemeyecekseniz, sucuğu derin dondurucuya kaldırıp ihtiyacınız oldukça çıkarmak oldukça mantıklı bir tüketim yöntemidir. Sucuğu parçalara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.
TRAKYA ET VE SÜT ÜRÜNLERİ SAN.VE TİC.A.Ş.
YÜZDE 100 DANA ETİ KULLANILIYOR
Sucuk grubunda farklı tip baharatlarla hazırlanan Anadolu lezzeti isimli özel bir sucuğu da ürün gamına ekleyen Torku, kalite ve lezzetten taviz vermeden sağlıklı ve doğal ürünleri sunmaya devam ediyor.
Asla Kayseri sucuğunu ne Afyona ne de diğer illerimize kaptırmayacağız. Aynı pastırmada olduğu gibi sucukta Türkiyede liderdir. Sucuk ve pastırma denildiğinde aklımıza ilk gelen şehir Kayseridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri