Akıl sağlığı raporları sağlık kuruluşlarından alınır.
Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle aile hekimlerine akıl sağlığı raporu verme yetkisi tanındı. Genelgeye göre birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belgeler, aile hekimleri tarafından hazırlanabilecek.
*Kişiler MHRS veya 182 den sağlık kurulu polikliniğine randevu alarak başvuru yapabilirler. *Kişilerin “Erenköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi” ne hitaben yazılmış olan sevk yazısıyla başvurması gerekmektedir.
Adli Psikiyatri Polikliniğinde muayene olmak için 182 çağrı merkezi veya online randevu sistemi (MHRS) kullanılmadan, doğrudan telefon ile Adli Psikiyatri Polikliniği mesai saatleri içinde 409 15 15'den aranılıp 1116'ya bağlanılarak randevu alınması gerekmektedir.
Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir. Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Aile Hekiminiz 65 yaş üstünde olan ve Özellikle NOTER İŞLEMLERİNDE gerekli olan AKLİ MELEKE RAPORU nu , gerekli kontrol ve muayeneleri yaptıktan sonra verebilir (Bu rapor günlük olarak kullanılabilir)
SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın özel hastaneler tarafından verilen istirahat raporları geçerlidir. 20 günü aşan raporlar, Sağlık Kurulu tarafından verilebilir.
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Bu kuruluşlar genellikle psikiyatri hastaneleri, ruh sağlığı merkezleri, poliklinikler veya özel psikoloji/psikiyatri klinikleri olabilir. Kişiler, akıl sağlığı sorunlarıyla ilgili bir değerlendirme veya belgeye ihtiyaç duyduklarında bu kuruluşlara başvurarak akıl sağlığı raporu alabilirler.
Vatandaşa kulan veren Adalet Bakanlığı, Avrupa Temel Haklar Şartnamesi'nin “yaş nedeniyle ayrımcılığı yasaklaması” hükmünü de dikkate alarak 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu uygulamasını kaldırdı.
İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir. Aile hekiminin hastaya rapor vermesi kendi değerlendirmesi ve inisiyatifi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle hekime herhangi bir şekilde baskı yapılamaz, talimat verilemez.
Aile hekimi sağlık raporu veriyor mu sorusuna cevap vermek gerekirse aile hekimi sağlık raporu iş yada ehliyet almak için sağlık raporu vermektedir. Ancak aile hekiminden alınan sağlık raporu bazı iş yeri tarafından kabul edilmediğini göz önünde bulundurmanız gereklidir.
Sağlık kurulu raporu sürücü belgesi, vize, nikah, iş başvurusu gibi pek çok işlem için vatandaşlardan istenilen bir belgedir. Sağlık kurulu raporunuzu E-Devlet uygulaması üzerinden sorgulayabilirsiniz.
En kolay sağlık raporu nasıl alınır? Bu raporu almanın en pratik yollarından biri, kayıtlı olunan aile hekimine başvurmaktır. Bu amaçla Aile Sağlığı Merkezinize gidip durumunuzu bildirebilirsiniz.
Tam teşekküllü bir sağlık raporundan söz konusu ise 7 iş günü içinde çıkmaktadır. Ancak heyet raporu ortalama 3 veya 4 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Genellikle 7 iş gününü geçmeyen raporunun geçerlilik süresi ise 90 gün olmaktadır.
Bu süre genellikle 1 ila 5 yıl arasında değişebilir. Sürenin uzunluğu, kişinin durumunun kronik veya geçici olmasına, tedavi planına ve raporda belirtilen diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Akıl sağlığı raporu geçerlilik süresi sona erdiğinde, kişi yeni bir değerlendirme için tekrar başvurmalıdır.
Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Sağlık raporu; Özel hastaneler, Aile hekimleri, Özel tıp merkezleri ve polikliniklerden alınabilir.
Mevcut Tapu Sicil Tüzüğünün 14.maddesine göre “Hükümet Tabibliğinden” Yeni Tüzük Taslağına göre ise “… resmî veya özel sağlık kuruluşunun ruh sağlığı veya psikiyatri bölümlerinden konu ile ilgili fotoğraflı sağlık raporu…”istenilebilecektir.
❖ “AKLİ MELEKE” raporları NOTER tarafından, kişilerin akıl sağlığından ciddi şüphe edilmesi veya buna dair bir iddia veya şikâyetin bulunması halinde istenir. Noterler 65 yaş üstü her hasta için AKLİ MELEKE raporu istemek zorunda değillerdir.
Sağlık raporu almak için 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ve hangi raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe gerekmektedir. Dilekçeyi, sağlık kuruluşunun danışma bölümünden alabilirsiniz. Belgelerinizin eksik ya da yanlış olması durumunda sağlık raporu alamazsınız.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri