De ki: Göklerde ve yerde Allah'tan başka kimse gaybı bilmez. Ne zaman diriltileceklerini de bilmezler. De ki: “Göktekiler ve yerdekiler (Allah onlara bildirmedikçe) gaybı bilemez, (mutlak gaybı) ancak Allah bilir. Onlar (öldükten sonra) ne zaman diriltileceklerini de bilemezler.”
Allah tarafından kendilerine bilgi verilen peygamberler dışında, hiçbir insan gelecekten haber veremez.
Allah müminleri, pisi temizden ayırmadan bulunduğunuz hal üzere bırakacak değildir. Allah size gaybı da bildirecek değildir; fakat Allah (gaybı bildirmek için) peygamberlerinden dilediğini seçer.
Meal (Kur'an Yolu)
De ki: “Allah'tan başka göklerde olsun yerde olsun hiç kimse gaybı bilemez.” Onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler.
Yani, Allah gaybını ancak bir peygambere bildirir. Bu yönüyle ayet, velilerle, sihirbaz ve kâhinlerin gaybî bilgisini reddetmektedir. Çünkü sihirbaz ve kâhinler, Allah'ın rızasından en uzak ve gadabına en lâyık kimselerdir. Veliler ise, her ne kadar Allah'ın razı olduğu kişilerse de, peygamber değillerdir.
İlgili 19 soru bulundu
De ki: Göklerde ve yerde, Allah'tan başka kimse gaybı bilmez. Ve onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler. De ki, "Göklerde ve yerde, ALLAH'tan başka kimse geleceği bilemez. Ne zaman dirileceklerinin bile farkına varmazlar."
Hatta bazen cinler insanlara görünüp onları destekleyebilir. Ancak cinler ve insanlar genellikle birbirlerinden uzak dururlar. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler.
Melekler, Peygamberler, Cinler, Hayvanlar da gaybı bilmezler.
Ancak devamındaki ayette ise, razı olduğu kullarına gelecek ve geçmişten bilgiler vereceği haber verilir. Demek ki, Allah bildirirse Allah'ın sevgili kulları yani evliyalar da gaybı bilebilir.
Yukarıdaki âyet-i kerimeler gaybı yalnız Allah'ın bildiğini göstermektedir. Peygamberler, melekler, cin ve şeytanlar da gaybı bilemez. Bazı peygamberlerine ve evliya zatların bazılarına gaybı bildiren de Allahü teâlâdır.
Peygamber kendi başına geleceği bilmez. Fakat Allah geleceği bilir. Geleceğin sahibi olan Zat ona gelecekle ilgili bazı bilgileri ilham, rüya veya vahiyle (buradaki vahiy Cebrail'in verdiği bilgilerdir) veya bilemediğimiz başka bir yolla bildirebilir...
Bir derece açıkladığımız gibi, Kur'an'ın korunmasını taahhüd eden baştaki ayet, gaybdan bir haberdir.
Mesela geçmiş bir peygamberin yaşadığı olaylara Rasulüllah Muhammed`e(s.a) göre gayb denirken söz konusu peygamberin o olayı görüp bildiği açıktır.
Bu kullanılışlar ışığında Kur'an'da gayb kelimesinin belirttiği hususları geçmiş tarihî olaylar, gizli ve sır olan şeyler, bir şeyin veya olayın iç yüzü, fizik dünyada başkalarınca görülemeyen nesneler, görülmeyen ve bilinmeyen her şey, ayrıca Allah, melek, âhiret, cin şeklinde özetlemek mümkündür.
Cevap 2: Peygamberler ve melekler de dahil olmak üzere, Allah bildirmedikçe kimse gaybı bilemez. Ancak, Allah dilerse kullarına gaybı bildirir, onlar da bilir. Buna cinler de dahildir.
Buna göre denilebilir ki, gayb kelimesi Arapça'da gizli kalmak, gizlenmek, görünmemek, anlamında masdar; gizlenen, hazırda olmayan şey manasında isim ve sıfat; kavram olarak da akıl ve duyular yoluyla doğrudan ya da dolaylı olarak ulaşılamayan, hakkında bilgi elde edinilemeyen, müşahede alanının dışında kalıp idrak ...
Muhammed Salim hazretlerine, (Bir kimsenin evliya olduğu nasıl anlaşılır?) dediklerinde, (Tatlı dili, güzel ahlakı, güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile bir kimsenin veli olduğu anlaşılır) buyurdu.
Değerli kardeşimiz, Her dönemde olduğu gibi günümüzde de evliyalar bulunmaktadır.
Kendisinin evliya olduğunu bilmez, inanmaz. Cenab-ı Allah o kulunu çok sever. O kul kendini bilmediği ve devamlı yalvarış ve tevazu içerisinde olduğu için, Allah'ın hoşuna gider, sevgili kullarındandır. Bir diğeri vardır, kendisinin evliya olduğunu bilir, halktan gizler.
Allah'a isyan etmezler. Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler.
Cennetten olanlara Arapça'da "cinlerden" (cennetten) denir. İblis'in melek olmadığını söyleyenler, İblis'in "cinlerden" olmadığını, bir cin olduğunu iddia ederler. Her iki versiyon da İblis'in nihayetinde bir şeytana dönüştüğü konusunda hemfikirdir. Bir sonraki ayette İblis'in çocuklarından bahsedilmektedir.
İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da cinlerin insanlardan önce yaratıldığı geçer. Bazı açılardan insanlara benzer iradeleri mevcuttur, iyi veya kötü eylemlerde bulunabilirler, insanlar gibi yiyip içer, evlenip, çoğalabilirler. Cinsiyetlerin olduğuna inanılır; yani doğar, büyür ve ölürler.
Aynı iki insan arasındaki aşk gibi. … Cinler de aynı bu insanlar arasındaki sevgi gibi, insanlara aşık olurlar. Aşık olma suretiyle musallat olurlar. Aşık cin musallatının en büyük belirtisi, kişinin evlenememesi. Evliyse, nişanlıysa onun muhakkak bozulması, yüzüklerin atılmasıdır.
Taberi'de geçen bilgiye göre, konuyu her iki ihtimale göre de değerlendirmek gerekir. Fakat bu husus orada açıklanmamıştır. Zeccac da cinlerle insanlar gibi cinlerin de cinsel ilişkiye girebileceğine bu ayeti delil göstermiştir.
Cinler insan artıklarını yerler. Cinlerin yemekleri besmele çekilmeden yenen yemeklerdir. Ayrıca tezek ve kemikler de onların yiyecekleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri