Elma püresi ve muz, mide üşütmesine yakalanan kişiler için ideal meyveler olarak sıralanmaktadır. Elma püresi vücuda enerji vermesinin yanı sıra ishali de büyük ölçüde azaltabilmektedir. Muz tüketimi ile de ishal kaynaklı eksilen potasyum değeri vücuda tekrar kazandırılmaktadır.
Tost: Lifli yapısı nedeniyle sindirimi zor olan tam buğday ekmeği yerine sindirimi kolay olan beyaz ekmek tercih edilmelidir. Aşırıya kaçmamak şartıyla limonlu Türk kahvesi tüketilebilir. Mide üşütmesine karın bölgesine konulan sıcak su uygulanması iyi gelmektedir. Sıcak su torbası şikayetleri azaltmaktadır.
Öncesinde mide üşütmesine nelerin neden olduğu ve rahatsızlığın seyri hakkında bilgi edinmek gereklidir. Muz: Sindirimi kolay olan muz, potasyum desteği sağlayar ve mide zarının da güçlenmesine yardımcı olur. Pirinç: Zengin karbonhidrat içeriğine sahip bir besin olan pirinç de mide üşütmesine karşı tüketilebilir.
Mide bulantısına iyi gelen yiyeceklerin başında muzun geldiğini söyleyen Dr. Akkurt, “Hem hafif hem de potasyum açısından zengin olan muz kısa sürede rahatlamanızı sağlayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kustuktan sonra ne yapılmalı, kustuktan sonra ne yenir diye soracak olanlar için önerimiz muz olacak. Kusmaya iyi gelen yiyecekler arasında, mide bulantısına iyi gelen en pratik çözümlerden biri de muz.
Muz: Mide dostu meyvelerin başında muz gelir. Midede oluşan tahribatı tedavi eder. Sindirimi kolaylaştırır ve mideyi sağlamlaştırır. Günde bir muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırır.
Mide üşütmesi belirtileri, virüs vücuda alındıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Semptomlar genelde birkaç gün içerisinde düzelirken bazı kişilerde iyileşme 10 güne kadar uzayabilir.
Yetişkinlerde mide üşütmesi dışında başka rahatsızlığı yoksa hasta kendiliğinden iyileşir.
Muz: Muzun sindirimi kolaydır, kusma ve ishalden kaybettiğiniz potasyumu yenileyebilir ve mide epitalini güçlendirebilir.
Muz kalsiyum içerir; böylelikle kemikleri güçlendirmede yardımcıdır. Kas ağrılarına ve kramplarına iyi gelir. Mideyi korur ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Viral enfeksiyon kapan kişilerle temas ya da enfekte gıda tüketimiyle birlikte, kişide az önce saydığımız belirtile görülüyor. Bilinenin aksine mide üşütmesi, karın bölgesinin soğuğa maruz kalmasından veya soğuk şeyler tüketmekten dolayı ortaya çıkmaz.
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar genellikle doktora başvurma gerekliliği hissetmez.
Tavuk Suyu Çorba
Her hasta olduğumuzda imdadımıza yetişen tavuk çorbası, birçok hastalığa iyi geldiği gibi bağışıklık sistemini toparlamasıyla da bilinir. Mide ve bağırsak problemlerinde de oldukça etkili olan tavuk suyu çorbalar, sizleri mide bulantılarınızdan da kurtaracaktır.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Mide üşütmesi belirtileri arasında en fazla öne çıkan midede bulantı ve buna eşlik eden kusmadır. Ayrıca su kaybına neden olacak seviyede ishal, karında kramp ve ağrı, kaslarda ağrı ve baş ağrısıyla ateş hastalığın temel belirtileri arasındadır.
Mide üşütmesinin belirtilerini azaltmak ve iyileşmesini sağlamak için bazı uygulamalar vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanır: Bol Miktarda Sıvı Alımı: Hastalık esnasında aşırı derecede terleme, ishal ve kusma ile fazla miktarda su kaybedilir.
Kusma ve ishal nedeniyle vücutta su kaybı olması normaldir. Bu nedenle bol sıvı tüketilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Karna konulan sıcak su torbası mide üşütmesine iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır. Özellikle eğer mide üşütmeniz iki gün içinde geçmiyorsa, bir doktora gitmenizde fayda var.
Sindirim Sistemine Destek
Muz yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini desteklese de iltihabi bağırsak hastalıkları için gaz, şişkinlik ve mide kramplarına neden olarak bazı otoritelere göre tetikleyici kabul edilir. Muz mide asidine karşı koruyucu mukus bariyer üretir.
Eğer muz tükettiğinizde mide bulantısı, vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler görülüyorsa tüketilmemesi önerilir. Muz şeker hastalığı olan kişiler de fazla tüketilmemesi gerekir. İçerisinde fazla miktarda şeker bulunduğu için kişilerde sorunlara yol açabilir.
USDA Ulusal Besin Veri Tabanı'na göre muz diğer meyvelerden daha düşük miktarda fruktoz içermesine rağmen bazı kişilerde reaksiyona yol açar. Kalıtsal fruktoz intoleransına sahip bu kişilerin bağırsakları da fruktozu parçalayamadığı için karın ağrısı görülür.
Midesini üşütüp kusan çocuğa ne yapmalı, diyorsan mideyi dindirip bulantıyı bastıracak gıdalara yönelebilirsin. Çocuğuna kraker, muz, patates püresi ve kızarmış ekmek gibi kusmaya iyi gelen yiyecekleri verebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri