Ölülere Kur'an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir. Mezar taşlarında "Ruhuna el-Fatiha" yazılması, o mezarı ziyaret edenlerin Fatiha suresini okumalarına vesile olmak içindir. Kur'an'ın en faziletli sûresi Fatiha olduğu gibi, en faziletli âyeti de yine Fatiha'nın bir âyetidir.
Okumanın sevabı, okuyana ait olmakla beraber Fatiha'nın veya Kur'ân'ın okunmasından ölünün ruhu ferahlık duyar. Hele Kur'ân okumanın ardından ölmüş insanın affı veya derecesinin yükselmesi için dua etmek, geçmişlerin ruhlarını şâdeder. Çünkü bu, onları anmadır.
Cevap 3 : Fâtiha suresinin ölülere okunması meşru değildir, çünkü bu konuda delil yoktur. Yâsîn suresinin ölülere okunmasına gelince, bazı alimler ölüm döşeğinde olan kişinin yanında Yâsîn suresinin okunmasının müstahap olduğunu söylemiştir, şu hadisten dolayı: Onu ölülerinizin üzerine okuyunuz. Yani: Yasin-i şerif.
Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz! Mezarlığa giden kişide, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi selam verir. −“Es-Selamu Aleykum Ehled-Diyari Mine'l-Mü'minine ve'l-Müslimine ve Yerhamullahu'l-Müstakdimine Minna vel-Muste'hirine ve İnna İnşaallahu Bikum Lahikûne.”
Resûlullah (s.a.v) Efendimiz başta olmak üzere, Sahabe-i Kiram ve Sadat-ı Kirama hediye eder. Fatihaları hediye usulü şöyledir: Okunan her bir Fatiha önce Hz. Resûlullah (s.a.v) Efendimizin, onun Ehl-i Beytinin ve ashabının ruhlarına hediye edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kur'an-ı kerim, mesela 11 İhlâs ve 1 Fâtiha okunup ruhuna hediye edilirse, ona yardım edilmiş olur. Üç İhlâs okumak, bir hatim yerine geçer.
* Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.
Fatiha Suresi insanlar vefat ettikten sonra okunan bir duadır. Dolayısıyla diğer surelere göre daha farklı olarak, Fatiha Suresi Allah'ın rahmetinin ölü üzerinde olmasını istemek maksadıyla, ölünün arkasından okunabilir.
Es'elûllâhu lenâ ve lekümü'l âfiyeh."" Anlamı: "Selâm size, ey bu diyârın mü'min ve Müslüman olan sakinleri! Bizler de inşallah size katılacağız. Allah'tan bize ve size afiyet dilerim." (Müslim, Cenâiz 104.
Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur. Kuran okuyacaksanız ezberden abdestsiz okumak caizdir.
İşte bu hadiseden anlıyoruz ki Ahmed İbni Hanbel Hazretlerinin son görüşü, kabirlerde Kur'an okumanın caiz olduğu görüşüdür. Bu konuda Hanbeliler Hanefiler gibi çerçeveyi geniş tutarak, "Ne tür ibadet olursa olsun, kişi yaptığı ibadetin sevabını ölülere bağışlarsa, Allah'ın izniyle ölü bundan faydalanır.
Cenaze sırasında, definden sonra, mezarlıklarda, yapılan dualardan sonra; en faziletli, Kuran'ın ilk suresi olan Fatiha suresi okumak için de El fatiha denir ve herkesin okuması istenir. Bununla birlikte, Ayetel Kürsi, 3 İhlas, 1 Fatihada okunabilmektedir.
Hanefilere göre yıkanıncaya kadar cenazenin bulunduğu odada Kur'an okunması mekruhtur. Başka bir yerde okunmasında sakınca yoktur. Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 83-84).
"Yasin Suresi'ni, ölümü yaklaşan hastanın yanında okunursa Allah onun can vermesini hafifletir." Hz. Peygamber'in "Üzerine Yasin suresi okunan mevtanın azabı hafifler." dediği rivayet edilir. Bu sebeplerle Yasin Suresi cenazelerde okunur. Bunun gibi Kabristan ziyaretlerinde de Yasin Suresi okunmaya devam edilir.
“Taş üzerine âyet-i kerime, mübarek isimler, şiir, medhiye gibi şeyler, Fâtiha kelimesini yazmak, resmini koymak caiz değildir. Asırlardan beri yazılıyor ise de, kötü bir bidattir. Kötü âdetler, caiz olmayı göstermez. Mezar taşına, isim ve ölüm hicri senesi yazılabilir denildi.”
"Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kere İhlas suresi okuyup sevabını ölülere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevap verilir." (Ibn Abidin) Bu hadis sahih mi? Değerli kardeşimiz, İbn Abidin'in metni Durru'l-muhtar'da hadis olarak rivayet edilmiştir.(bk. İbn Abidin, II/242).
Mezardan gelen sesler çürüme sürecinin bir sonucu. Günden güne şişen karın patlıyor ve göğüs çöküyor. Bu olay mezar üstünden duyulabilecek kadar sesli olabiliyor.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti konusunda belli bir zaman sınırlaması yoktur.
Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)
'Ölülerinize Yasin okuyunuz' anlamında hadis olduğu halde, Fatiha okunmasıyla ilgili kaynak yoktur. Fatiha-ı Şerif okumanın ölülerimize bir faydası var mıdır? Fatiha suresi de Kur'an'ın bir parçasıdır. Ölülere Kur'an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir.
Peygamber Efendimiz (asm) ölülere yasin okumayı tavsiye etmiştir. Zira okunan yasin ölünün günahlarının affına ve sevaba nail olmasına vesile olur.
"Fatiha" denilince Fatiha süresi okunur. Vaaz, dua veya Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra ya da taziye evlerinde / yerlerinde "el-Fatiha" dendiği zaman Fatiha suresini okumak şart değildir.
Hayatını kaybedenlerin bizden bekledikleri şunlardır: Dua beklerler: Peygamberimiz (SAV), "Ölülerinize dua etmekle emrolundum" buyurmuştur. Uhud'da Baki Mezarlığı'nda Hz Peygamber, ölülere dua etmiş, selamlamada bulunmuştur. Sadaka beklerler: Bir adam gelir ve Hz.
Okuduğumuz duaları onlara iletiyoruz, kimin gönderdiğini tanımasalar da biliyorlar mı? Değerli kardeşimiz, Vefat edenler, kimin gönderdiğini bilmeseler de kendilerine gönderilen manevi hediyelerden haberdar olur.
- Ölen kişi, kendisi için okunan surelerin ve yapılan duaların kimden geldiğini bilir mi? Değerli kardeşimiz, Ölü, kendisine gönderilen amellerin sevaplarından ve kimden geldiğinden haberdar olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri