İşe girdiğiniz için kesilen işsizlik ödeneğinden kalan üç aylık kısmı alabilmeniz gerekir, işsizlik ödeneğini yeniden başlatmak için işyerine ya da ikametgahınıza en yakın İŞKUR birimine şahsen başvurmalısınız.
İşsizlik maaşı aldıktan sonra iş bulup çalışan bir sigortalı tekrar işsiz kalırsa yeniden ödenek alabilir. Ancak bu kez yine 3 yılda 600 gün şartına bakılıyor. Tabii işsizlik maaşı aldıktan sonraki 3 yıl geçerli oluyor. Dolayısıyla yeniden 600 günü biriktirmiş olması isteniyor.
İptal ilk seçenek ilgili kurumun resmî sitesi üzerinden dilekçe doldurularak işsizlik maaşı iptali isteğinin bildirilmesidir. Bununla birlikte İŞKUR birimlerine gidilerek işsizlik maaşı iptalinin yüz yüze gerçekleştirilmesi de mümkündür.
İşsizlik maaşı almaya devam ederken herhangi bir işe giren kişinin sigortasının başladığı tarih itibariyle işsizlik maaşı kesilir. İstihdam süresi için yeni maaş şartlarını sağlamadan kişinin yeniden işsiz kalması durumunda eski maaş üzerinden hak ettikleri maaş karşılığı ödenmeye devam eder.
İşsizlik maaşı dondurma işlemi durumdan duruma değişiklik göstermektedir. Sosyal devlet anlayışı gereği çalışanların işsiz kaldığı süre boyunca aldıkları ücret olan işsizlik maaşı almakta olan bireyler, maaşlarını alırken çalışmaya başlarlarsa maaş dondurma işlemi farklılık gösterebilir.
İlgili 31 soru bulundu
İşsizlik Ödeneği Miktarı
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir.
Sigortalı İşsizin, İşsizlik Ödeneği Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlaması Halinde Yapması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
İşsiz Türkiye'ye geri döndüğünde kalan süre için işsizlik maaşını yeniden bağlatabiliyor. Örneğin, 180 gün süreyle işsizlik maaşına hak kazanan bir kişi, 70 gün maaş aldıktan sonra 30 gün süreyle yurtdışına çıkarsa işsizlik maaşı 30 günlüğüne durduruluyor.
İşsizlik maaşı gününde alınmazsa ne olur? İşsizlik maaşını çekme süresi 6 aydır. İşsizlik maaşı PTT'de sigortalı işsizin hesabına yatırıldıktan sonraki 6'ıncı ayının son gününe kadar alınmaz ise, işsizlik maaşı, İŞKUR emanet hesaplarına geri gönderilir.
İşsizlik maaşını alabilmenin en önemli koşullarından biri, çalışanın son 120 günde kesintisiz çalışıyor olması. Yani herhangi bir sebeple son 4 ay içerisinde işe giriş-çıkışı yapılan kişiler, işsizlik maaşı alma hakkını kaybediyor.
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
İşte, yukarıda şekilde işsizlik sigortasından herhangi bir yardım almamış, faydalanmamış kişiler için bir iade yapılması söz konusu olmamaktadır. Yani, okurumuz çalışırken işsizlik sigortasına ödediği primleri, emekli olurken iade alamaz.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İşsizlik sigortasından ödenek alıp haklarını tamamen kullananlar, sonrasında işe girip 600 günlük prim ödeme süresini tamamlarlarsa yeniden işsiz kaldıklarında tekrar ödenekten yararlanma hakkını kullanabilirler.
Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.
Buna göre: Son 3 yıl içinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 180 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 300 gün işsizlik maaşı alınır.
◾Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir . Yapılacak ödemede , geriye dönük faiz işletilmektedir.
Devamsızlık Yapan İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi? İşçi devamsızlık yaptığı süre içerisinde henüz işten çıkarılmadığı zaman işsizlik maaşı alamaz. Ancak devamsızlık nedeniyle işten çıkarılan işçi belirli hallerde işsizlik maaşı alabilir. Burada 25/2'ye göre yapılan fesih halinde işsizlik maaşı alınamıyor.
İşsizlik Maaşı Haczedilebilir Mi? Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen işsizlik maaşlarının nafaka borçları dışında haczi veya bir başkasına devir ve temliki mümkün değildir.
Ödeneğe hak kazanılabilmesi için Türk vatandaşlığı şartı aranmamakta olup, çalışma iznine sahip olup ülkemizde bir hizmet akdine tabi olarak çalışan yabancılar, adlarına işsizlik sigortası primi ödenmesi ve diğer koşulları sağlamaları halinde işsizlik ödeneği alabilmektedir.
Fakat, iş yerinde emekli olarak yani emekli maaşı kesilmeden SGDP'ye tabi çalışanların maaşlarından işsizlik sigortası adı altında bir prim oranı kesilmediğinden, emekli olarak çalışanlar diğer tüm şartları sağlasa bile işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alamamaktadırlar.
DOĞRUSU: Yurtdışına Türkiye'den götürülen işçilerin işçilik alacakları Türkiye'deki Kanununa tabidir. Bu yüzden Türkiye'deki gibi şartları oluşmuşsa yurtdışına Türkiye'den giden işçi de kıdem ve ihbar tazminatı hakkına sahiptir.
işsizlik maaşı yani işsizlik ödeneği alan sigortalının bakmakla yükümlü kişileri açısından da aynı haklar geçerlidir. Kısaca özetlemek gerekirse, işsizlik maaşı alınan süre boyunca hem işsizlik maaşı alan kişi hem de onun eşi ve çocukları aynı ssklı olarak çalışıyor gibi sağlıktan yararlanabilirler.
İşsizlik maaşı alacağınız süre bittikten sonra, SGK'nızı aktif hale getirmeniz için Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) primlerini dışarıdan kendiniz ödeyerek tamamlayıcı sağlık sigortanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Dolayısıyla kanunda sözü edilen son 3 yıl, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten geriye doğru 3 yıldır. Burada sözü edilen takvim yılı değildir. Yani işten çıkarmanın yaşandığı yıl atlanarak, önceki 3 tam takvim yılı esas alınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri