Zeytinyağının yaklaşık % 14'ü doymuş yağ iken, % 11'i omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamışlardır.
Zeytinyağı Omega-6 değil, Omega-9 yağlarından, yani tekli doymamış yağlardan zengin bir besindir. Özellikle sızma zeytinyağı doğal antioksidanlardan zengin yapısı nedeniyle tam bir sağlık kaynağıdır. Kısacası Omega-3 mü, 6 mı, 9 mu diye sorarsanız, ben oyunuzu Omega-3 ve 9 yağlarından yana kullanmanızı tavsiye ederim.
Vitamin A, D: Zeytinyağında kalsiyumun tutulmasına yardımcı olan antioksidan A vitamini, antiraşitik D vitamini, az miktarda da fitoserol maddesi, bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır ve mineraller kemik gelişimini sağlar.
Zira içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, zeytini 'sağlık deposu' olarak nitelendirebilmek için iyi bir neden.
Omega-9 yağı oleic acid olarak da adalandırılır. Genelde canola yağı, zeytinyağı ve kuruyemişlerden çıkarılan yağlarda bulunur.
İlgili 30 soru bulundu
Türkiye Beslenme Rehberi verilerine 19-50 yaş arasındaki kadınların günlük 1,1 g/gün, erkeklerin 1,6 g/gün Omega 3 tüketmesi önerilir. Emziren ve hamile kadınlarda ise günlük alınması gereken Omega 3 miktarı 1,4 g/gün olarak belirtilir.
Zeytin ve zeytinyağının içinde kimyasal olarak çift bağlı yağ asitleri bulunur. Bu asitlerin çoğu vücut için zaruri olan tekli doymamış omega-6 (linoleik asit) yağlarıdır.
Ortalama 50-60 gr olan doğal bir yumurta sarısında, 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır. Yumurta sarısında bulunan bu Omega-3, kan kolesterolünü düşürür. Ayrıca yumurtada bulunan ve temel bir aminoasit olan lesitin de kan kolesterolünü düşürür.
Omega-3 yağ asitleri en çok balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunmaktadır. Haftada iki kez balık yemek ve yine günde iki adet ceviz ve haftada iki porsiyon ıspanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek ihtiyacı karşılamak için tümüyle yeterlidir.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Kalp Sağlığı için: Oleik Asit
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
Sağlık sorunu olmayan bir birey günde ortalama 1–2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilir.
Halk arasında sıvı altın adıyla da bilinen bu yağı yemeklerinizde kullanabilir ya da içebilirsiniz. Zeytinyağını içecekseniz, özellikle sabah kahvaltısında, birkaç yemek kaşığı kadar içmenizi tavsiye ederiz. Akşam zeytinyağı içmek, zararlı değildir; ancak uzmanlar genellikle sabahları içilmesini öneriyor.
Taze otla beslenen hayvandan elde edilen tereyağı, yemle beslenen hayvanınkinden daha fazla omega-3, CLA gibi faydalı yağları, antioksidan, vitamin ve mineralleri içerir.
Ayrıca tavuk eti, omega 3 yağ asitleri bakımından iyi bir kaynak olup, kardiyovasküler etkiler gösterir.
Saf omega-3 olacak, katkısız olacak, saf olunca sorun yok! Saf omega -3 içeriği EPA/DHA oranı en yüksek olmalıdır. IFOS kalite onayı almış olmalıdır.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar.
Ançuenz, uskumru ve sardalya balığında çok miktarda omega 3 vardır. Bunun yanı sıra soya fasulyesi, ceviz, istiridye, avokado, lahana, semizotu, ıspanak, yılan balığı gibi besinler de omega 3 bulunmaktadır.
Yağsız yoğurt(100gr); 56 kalori, 8 mg şeker, 2 mg karbonhidrat, 2 mg kolesterol içerir. 1 mg omega 3 yağ asidi ve 4 mg omega 6 yağ asidi içerir.
Fındık, ceviz, çekirdek, fıstık gibi birçok kuru yemiş çeşidi omega-3 açısından oldukça zengindir.
Peynir Omega-3 yağ asitleri içermediğinden ve özellikle damarlara zarar veren hayvansal yağları fazla miktarda içerdiğinden, peynir yerine sağlıklı Omega-3 kaynaklarını seçmelisiniz. Somon gibi yağlı deniz balıkları, ceviz, keten tohumu, kaliteli bitkisel yağlar...
Zeytinde A, D ve E vitamini; bakır, çinko, kalsiyum, potasyum mineralleri bulunur. Doğadaki en bereketli ağaçlardan biri olan zeytin, her türüyle sağlığınızı destekler, lezzetiyle birlikte yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olur.
Değerli Sağlık Profesyonellerimiz ve Tüketicilerimiz,
Sindirimi, emilmesi ve kanda taşınması için bir taşıyıcı sistem gerekir. Bu bağlamda, D vitamini emiliminin artırılması için yağ içerikli besinlerle birlikte veya yağ bazlı formlar içerisinde tüketilmesi önerilmektedir (1,2).
E vitamininin yanı sıra zeytinyağının içerisinde A, D ve K vitaminler bulunur. Zeytinyağında bulunan vitaminler sağlık açısından şu faydaları gösterir; A vitamini; göz sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kemik sağlığına destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri