Omuz çıkığının ameliyatsız tedavisini, eğer çıkık uygun ise, belli manevralar ile yerine oturtma oluşturur. Omuz çıktığının yönü belirlendikten sonra belli manevralarla yerine yerleştirilebilir. Bu işleme “omuz çıkığı redüksiyonu” denir.
Bu şekilde hastanın omuzunun daha fazla hasar görmesi engellenir. Bazı durumlarda omuz tam çıkmaz ve kendiliğinden yerine oturabilir. Çıkıp kendiliğinden yerine otursa bile ileri yönelik sakatlık olmaması için mutlaka en kısa zamanda uzman bir ortopedi doktoruna başvurulması gerekir.
Çıkık gelişen omuz eklemi kendiliğinden yerine girebilir. Eğer girmezse hızlı bir şekilde hastaneye başvurulmalıdır. Eklemin uzun süre çıkık pozisyonda kalması şiddetli ağrı yanı sıra önemli damar ve sinir yaralanmalarına da yol açabilir.
Omuz çıkığı rahatsızlığının tekrarlama durumu ilk müdahale ve sonrasında yapılan tesbitten bağımsızdır. Günümüzde çıkık ilk kez oluyorsa oturtulduktan sonra 2 hafta basit bir kol askısı sonrasında fizik tedavi önerilmektedir. Tekrarlayan çıkıklarda omuz tesbiti sadece ağrı geçene kadar verilir.
Genellikle belirli bir süre sonraya kontrol randevusu verilir ve bu muayenede omuz eklemi yeniden kontrol edilir. Belirli olgularda fizik tedavi uygulamaları gerekli görülebilir. Tedavi sonrasında omuz çıkmasının tamamen düzelerek eski formuna dönmesi 12 ile 14 hafta kadar sürer.
İlgili 21 soru bulundu
Çıkıklar çok ağrılı olabilir ve etkilenen eklem bölgesinin dengesiz veya hareketsiz olmasına neden olabilir. Çıkıklar ayrıca çevredeki kasları, sinirleri ve tendonları (eklemdeki kemikleri birbirine bağlayan dokular) zorlayabilir veya yırtabilirler. Bir çıkık için daima tıbbi tedavi alınması gerekir.
Tıbbi olanakların uygun olduğu ortamlarda yani sağlık kuruluşlarında çıkığın yerine oturtulma işlemi hafif bir anestezi altında uygulanmalıdır. Çıkığın anestezi altında yerine oturtulması hasta için daha konforludur ve fazla zorlama gerekmediği için yerine oturtma işlemi esnasında dokular daha az zarar görür.
Omuz Çıkığı Tedavi Yöntemi
Omuz çıkığı belirli manevralarla yerine tekrar yerleştirilebilir. Omuz çıkığını yerleştirmek için omuz çıkığı redüksiyonu veya kapalı redüksiyon denilen yöntem kullanılır. Omuz çıkığı redüksiyonu yapmadan önce omuz kaslarının tamamen gevşemesi gerekir.
Teşhisi kolaylaştırıcı bir diğer unsur ise çıkık omuzdaki deformasyonlu ve farklı görüntüdür. Bu iki unsurun yanı sıra omuz çıkığı vakalarında çekilen röntgen hem teşhisi koymada en kesin yöntemdir hem de tedavide izlenilecek yol için belirleyici unsurdur.
Omuz çıkığının belirtileri nelerdir? Omzunuzun yerinden çıkacağı endişesinin duyulması, kolun yukarıya doğru hareket ettirilmeye çalışılmasıyla ağrı duyulması, omuzda hareket esnasında takılma ve sürtünme hissi, omuz ekleminde şekil bozukluğu meydana gelmesi ve omuzda güçsüzlük omuz çıkığı belirtileridir.
Omuz yırtığı, konservatif yani ameliyatsız tedavi ve cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Her omuz yırtığı ameliyat gerektirmeyebilir. Kısmi yırtığı olan hastalarda konservatif tedavi tercih edilebilir.
İlk muayenenin ardından görüntüleme cihazlarının (MR, röntgen) yardımıyla söz konusu eklemin çıkıp çıkmadığına bakılır. Şüpheler doğrulandıktan sonra ise tedavi aşamasına geçilir. Çıkıkların tedavisinde kullanılan yöntemler değişkenlik gösterir.
Günlük hayata, iş ve spor yaşamınıza erken dönmenizi sağlar. Omuz artroskopisi uygulanan hasta genellikle ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalır. Hasta taburcu edildikten 7-10 gün sonra fizik tedavi süreci başlar ve yaklaşık 6-8 hafta devam eder.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Çıkığın iyileşme süreci yaklaşık olarak 12-16 hafta aralığındadır. İleri yaşta, eklem ve kemik hastalığı olan kişilerde çıkıkların iyileşme süresi daha uzun olabilir.
Eğer kısmen yerinden oynamışsa, bu duruma kısmi çıkık (süblüksasyon) adı verilir. Bu tür zedelenmelerde labrum yırtığı ya da kapsül gerilmesi, hatta her iki durum birden meydana gelebilir.
Yine halk arasında ayak bileği burkulmalarına bağlı bağ yaralanmaları çıkık olarak kabul edilip hastalar sıkça çıkıkçılara başvururlar. Ayak bileği burkulmaları düz filmlerde bir belirti vermez, çünkü kemikler sağlamdır, fizik muayene ile ayak bilek şişçe ve ağrılıdır.
Omuz Kırığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Omuz kırıklarının tedavisi, kırığın tipine, yerine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Kırık stabil ise, atel veya alçı kullanılabilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Bunun için hastanelerin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (fizik tedavi) bölümüne/doktoruna başvurmanız gerekir.
Omuz ağrısını geçirebilmek için evde yapılabilecek bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler; buz tedavisi, ısı tedavisi, esneme – germe hareketleri, masaj ve biberiye yağı karışımından oluşmaktadır. Buz ve ısı tedavileri kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağlamaktadır.
Küçük deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ameliyat sonrası hissettiği ağrı daha az olur. Normal hayata ve spora dönüşü hızlandıran bir yöntemdir. Omuz çıkığına artroskopik tedavi uygulanması ile kişi kısa zamanda günlük hayata döner ve yaklaşık 6 hafta sonrasında spor hayatına dönebilir.
Omuz askısını ne kadar süre kullanıyoruz? Askınızı ortalama 4-6 hafta boyunca gündüz ve gece kullanmanız istenmektedir.
Eğer kaslar ve diğer yumuşak dokular sağlıklıysa, omuz protezi ameliyatından sonra omzunuzun daha güçlü olması ve daha fazla esneklik kazanmasını bekleyebilirsiniz. Soru: Ameliyat ne kadar sürer? Yanıt: Hasarlı bir omuz eklemini çıkarma ve yerine yeni bir eklem oluşturma işlemi genellikle 2-3 saat sürer.
Donuk omuz hastalığında fizik tedavi genellikle bir ila altı hafta sürer ve ziyaretlerin sıklığı haftada bir ila üç arasında değişir. Hasta iyileşme süreci boyunca evde egzersiz ve esneme hareketleri gerçekleştirmelidir.
Profesyonel ortopedi cerrahları, çıkık eklemleri teşhis etmek için çeşitli görüntüleme teknikleri kullanır. Ek olarak, eklemde oluşan şişlik, ağrı, sınırlı hareket, eklem bozuklukları veya buna bağlı eklem fonksiyon kaybı, çıkığın belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri