Siyez buğdayının en çok Kastamonu'da üretildiği biliniyor. Kastamonu'da ise özellikle İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler ilçelerinde yetiştiriliyor.
Kastamonu. Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayı Kastamonu Ziraat Odasının girişimiyle coğrafi işaret olarak tescillendi.
Siyez buğdayı Türkiye'de Kastamonu yöresinde, özellikle de Taşköprü, İhsangazi, Seydiler ve Devrekani ilçeleri civarında ve Afyonkarahisar yöresinde İhsaniye ilçesinde yetiştirilmektedir.
Siyez Buğdayı Kastamonu'daki çiftcilerden ve Siyez Buğdayı, Kavılca Buğdayı, Siyez Unu, Kavılca Unu ve bu ürünlere ilişkin unlu mamulleri satışa sunan www.kastamonudepo.com sitemiz üzerinden en uygun fiyatla temin edilebilir.
Aksine siyez ekmeği besin değeri bakımından zengin bir ekmek türüdür ve bu özelliği sayesinde sağlık üzerinde onlarca olumlu faydası vardır. Ülkemizde en çok Kastamonu'da yetiştirilir. Siyez buğdayı dayanıklı bir buğday türüdür.
İlgili 26 soru bulundu
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Tahılsan Siyez Unu 500 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Nispeten daha yağlı olan rüşeym tabakası siyez ununu daha kısa ömürlü ve hassas duruma getirir. Doğru koşullar altında saklanmayan siyez ununun bozulması ve ekşimesi kaçınılmazdır. Bozulan siyez unu daha acımsı bir tada sahip olduğu için bu unla pişirilen ekmekler ve diğer unlu mamuller istenilen lezzeti veremez.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi. Nasıl Üretiyoruz?
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Organik Siyez Unu
Tarım Orman Bakanlığının denetiminde üretim yapılıp, kimyasal ilaç, gübre gibi insan sağlığına zararlı etkisi olan üretim katkılarının olmadığı bir üretimle elde edilir. Ve bu şartlarda elde edilen ürünlere Organik Ürün Sertifikası verilir.
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Siyez unu doğal bir un türü olsa da içerisinde gluten bulunduğundan Çölyak hastaları tarafından tüketilmemesi gereken bir un türüdür. Çölyak hastalarının hiçbir gıdada gluten tüketmemesi oldukça önemlidir. Gluten yanında protein, potasyum ve fosfor bakımından da zengin bir un türüdür.
2017 yılında, 52. yaşımda İstanbul'dan Kastamonu'ya giderek, Sümerbank Gıda A.Ş.'yi kurarak kiraladığım konakta Siyez Evi markasıyla çalışmalara başladım. Yaklaşık 140 çiftçiyle birlikte çalışarak sözleşmeli tarım modeliyle ekilmeyen topraklarda siyez buğdayının üretimine başladık.
Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür.
Siyez unu glüten içerdiği için çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan kişilere önerilmez.
Ekonomi Haberleri. Kazılarda 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun bulunduğu iddiasına Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nden yalanlama geldi. TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansız.
Hamur kıvamı böyle diye çok fazla un eklemeye kalkışmayın. Böyle olması siyez unundan kaynaklıdır. Pişirdiğinizde kıyır kıyır mükemmel bir ekmek elde edeceksiniz.
Siyez ununun yapısı beyaz unlara göre biraz daha kalındır. Rengi Siyez buğdayının rengi gibi esmer bir renk. Ekmek veya hamur işleri yaptığınızda rengi tam buğday ekmeğinin rengine benzeyecektir. Modern buğdaylardan elde edilen unlara göre kalın bir yapısı olduğundan içine daha fazla su çeker.
Lifli yapısı ve besleyici özelliklerinden dolayı beyaz un yerine kullanımı tavsiye edilen siyez unu beyaz una göre çok az miktarda gluten içerir. Siyez unu ile sağlıklı kurabiyeler, hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Siyez, yüksek besin içeriği ile sofralarımızda kaliteli bir alternatif olarak yerini alabilir.
Siyez unu tüketiminin artmasıyla birlikte özellikle gluten hassasiyeti bulunan kişiler, “Siyez unu gluten içerir mi?” sorusunun peşine düşüyor. Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Saraçoğlu, tam buğday ekmeğinin besleyici, vitaminli ve doyurucu olduğuna vurgu yaptı.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri