Hastayı güvenli bir yere yatırın veya alın! Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan (Sivri köşeler vb.) hastayı uzaklaştırarak veya bunları hastanın yanından uzaklaştırarak hastayı koruyun! Sıkı giysileri varsa giysilerini gevşetin (kravat, kemer gibi), şayet takıyorsa gözlüğünü çıkartın!
Sinir krizi geçiren kişi ise düzenli şekilde nefes almaya ve sakin kalmaya çalışmalıdır. Kişi eğer kapalı bir ortamdaysa açık alana çıkarak hava almalıdır. Bunun yanında sinir krizi anında kimseye zarar vermemek için insanların olmadığı bir kenara çekilerek sakinleşmeye çalışabilirsiniz.
Sinir Krizi Nedir? Sinir krizi, bireyin aşırı derecede sinirlenmesi veya üzülmesinden sonra ortaya çıkabilen bir durumdur. Ortalama 15-20 dakika kadar sürebilir.
Öfkelenmek; kalp atış hızını artırır ve kalp ritminin düzensizleşmesine neden olur. Aynı zamanda, ilerleyen dönemlerde damarlarda tıkanma ya da daralma ve buna bağlı olarak kalp krizi görülebilir. Damarların sertleşmesine neden olan öfke atakları kronik yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olabilir.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
İlgili 26 soru bulundu
Stres, depresyon, öfke kontrol sorunları, maddi-manevi kayıplar, uyku düzensizliği, travmalar, örselenme vb durumlarda görülebilmektedir.
Epilepsi için en uygun doktor, bir nöroloji uzmanıdır. Nöroloji uzmanı, beyin ve sinir sistemi ile ilgili problemleri tanımlayan ve tedavi eden doktordur.
Sinir ve kızgınlık patlaması yaşarlar. Ağlama, tekme atma, etrafa vurma, ısırma şeklinde davranışlar gösterirler. Sağlıklı öfke nöbetleri en fazla 1,5 ve 2,5 yaş civarında kendini gösterir. 2 yaş sendromu ve 3 yaş sendromunda olan çocuklarda bu özelliğe oldukça rastlarız.
Bu yöntemler dışında dans etmek, egzersiz yapmak, yoga yapmak, müzik dinlemek, kendinize biraz zaman ayırmak, rahatlatıcı banyolar, meditasyon, ve masaj sinir atakları ile savaşmaya yardımcı olabilir.
Derin derin nefes alın
Derin derin nefes almak, sinir sistemi sorunları ile başa çıkmanın en kolay ve etkili yollarından biridir. Rahatlamanızı sağlar ve stresin azalmasına yol açar. Her gün yaklaşık 5 -10 dakikayı kendinize ayırın ve nefes egzersizi yapın. Stresli ruh halinizin azaldığını göreceksiniz.
Psikolojik Kriz, kişinin önceden karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadele ederken başarılı olduğu problem çözme becerilerinin artık yararlı olmadığı, geçici süreli, duygu, düşünce ve davranış değişiklikleridir.
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
İstediğine ulaşamama, engellenme, beklentilerinin karşılanmaması, yetersizlik duygusu, yalnızlık, itilmişlik, bir takım haksızlıklara veya saygısızlıklara maruz kalma, doğru anlaşılamadığını hissetme gibi durumlar öfkeyi ortaya çıkaran diğer durumlardır. Yine bazı ruhsal hastalıklar da öfkenin sebebi olabilir.
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir. Bu sinirlilik hali, günlük stresle de ilgili olabilir.
Nöroloji bölümü, beyni ve sinir sisteminin neden olduğu hastalıkları inceler.
- “Rahatla”, “aldırma” gibi, yavaşça, sakinleştirici ve yatıştırıcı sözcükleri tekrarlayın. Bu arada derin soluklar almaya devam edin. - Hayal gücünüzü kullanın; sizi rahatlatan bir deneyiminizi anımsayın. - Yoga gibi stres içermeyen egzersizler, kaslarınızı gevşetir ve sizi yatıştırır.
Antidepresanlar, depresyon, kaygı bozukluğu, takıntı hastalığı, panik bozukluk, sosyal fobi, uyku sorunları ve bunlar gibi birçok psikiyatrik durumda psikiyatri hekimlerince hastalara önerilmektedir.
Öfke kontrol sorunu yaşayan kişinin mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekir.
Ayrıca genellikle kısa süreli ve geçici olduğundan pek umursanmaz. Ancak uzun süreli sinir sıkışması vakalarında, kişi paniğe kapılarak hangi doktora gitmesi gerektiğini merak eder. Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
İngilizcede "attact of the nerves" çevrilen bu sendrom;Türkçede "sinir krizi" olarak tanımlanır.Belirtileri geçici ve tipik olarak ani, şiddetli psikososyal strese karşı ortaya çıkar.
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Öfke anında okunması tavsiye edilen dualardan birisi de Allahümmagfir li-zenbî ve ezhib gayza kalbî ve ecirnî mineşşeytân zikridir. Duanın anlamı ise: Ya Rabbi, günahımı affeyle. Beni kalbimdeki öfkeden ve şeytanın vesvesesinden kurtar demektir.
Söz Yükü on X: ""Bir şeye kızdığın vakit sus!" Hz. Muhammed (s.a.v)" / X.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri