Toppy, Yer fıstığının yuvarlak şekilde kaplanması ile oluşan atıştırmalık bir çıtır çerezdir. Yerfıstığı, soya ve soya ürünü içerir. Eser miktarda antepfıstığı, badem, kaju, ceviz, susam ve gluten içerebilir.
Soya fıstığı bilinen bir diğer adı ile soya kaplı fıstık, kabuklu fıstığın soya sosu ile üretilen halidir. Soya sosu ile kavrulan fıstıklar, hafif bej renginde bir görünüme sahip olur.
Popüler olan soslu fıstık turuncu olanlarıdır ve içeriği yine buğday unu, patates nişastası, modifiye nişasta, şeker, kızartmalık bitkisel yağ, renklendirici, domates salçası, sarımsak tozu, çeşni, tuz ve karabiber gibi ürünlerden oluşur.
Cevap: Merhaba, Ürün Fıstık içi, Buğday unu, Soya unu, Nişasta ve şeker içermektedir.
Fıstık topu kaç kalori? Züber Fındık Kaplı Fıstık Ezmeli Meyve Topunun 100 gramında 376 kcal kalori, ayrıca 1 Paket yani 96 gram Züber Fındık Kaplı Fıstık Ezmeli Meyve Topunda 361 kalori bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Enerji vermesi ile tanınan fıstık ezmesinin kalorisi de biraz yüksektir. 100 gram fıstık ezmesi kalori olarak yaklaşık 588 kcal içermektedir.
Yer fıstığının kalorisi, 100 gramlık bir üründe 567 kaloriye tekabül etmektedir. Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
YER FISTIĞININ ZARARLARI
Kolesterolü olan kişilerin doktor kontrolüyle yemesi daha doğrudur. Fıstığın içeriğinde fazla yağ olduğu için çok tüketildiğinde aşırı kilo alımı, sivilcelenme ve farklı cilt sorunlarına sebep olabilir. Kişiye göre alerjik reaksiyonlar gösterebiliyor.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Özellikle kuru fasulye ve soya fasulyesi gibi yer fıstığı da gaz yapan besinler arasında yer almaktadır.
Soslu fıstık dozunda tüketildiği zaman yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Belirli miktarlarda tüketilen soslu fıstıklar mide yanması ve gastritin önlenmesine destek verebilir. Bu özel fıstık türünün içerisinde yer alan yağlar aşırı miktarda tüketilmemelidir. Aksi takdirde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
İçerdiği zengin besinler yardımıyla sağlığımıza katkıda bulunur. Mide kanserine yakalanma riskini azaltan fıstık, cilt sağlığını korur, kalp sağlığına iyi gelir, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır.
Soya Soslu Fıstık Faydaları
Kabuklu fıstık vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Kandaki kolesterol oranını düşürür, kalp ve damar hastalıklarını en aza indirgemeye yardım eder. Kasların ve kemik sağlığının güçlenmesine yardım eder. Bağışıklık sistemini desteklemektedir.
Yüzde 100 susamdan yapılması gereken tahinin yapımında, ucuza mal etmek için soya unu ya da elek altı fıstık kullanıldığını kaydeden Çetin, "Fabrikadan tavuk yemi olarak kullanılacak fıstıkları alıyorlar. Bunu kavuruyorlar ezerek tahin diye satıyorlar.
Parça Antep Fıstığı Pirinç Fıstık olarak adlandırılan ürün iç Antep fıstığının dilimlenmesi ve kesilmesiyle elde edilmektedir. Kuruyemiş olarak da tüketilebilse de daha çok çikolata, dondurma, helva ve tatlı yapımında tercih edilir.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Damar esnekliğini koruyarak kan akışının artmasını desteklemektedir. Bitkisel protein nedeniyle antioksidan flavonoidler, doymamış yağ asitleri ve içeriğindeki posa sebebiyle karbonhidrat toleransını iyileştirdiği ve tokluk kan şekerini dengelediği için tüketimi şeker hastalarına önerilmektedir.
Çok fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasını artırarak cilt yüzeyinde sivilce oluşur. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin yükselmesini sağlar. Ayrıca içerdiği protein bağışıklık sistemindeki maddelere karşı savaş açarak alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Genel sağlığınıza katkılarına rağmen, yer fıstığı vücudunuzdaki mineral emilimini engelleyebilir. Yer fıstığındaki bir bileşen olan fitik asit, demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum emilimini engellemekten sorumludur. Fitatlar zamanla mineral eksikliklerine, bağırsak yolunda tahrişe ve alerjilere katkıda bulunabilir.
Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor. ABD'li uzmanlar yer fıstığının bir yararını daha keşfetti. Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor.
Yer fıstığının kalorisi az olduğu için kilo aldırmaz. Antep fıstığı ise yağlı bir fıstık olduğu için kilo aldırması ile bilinir.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri