Yırtığın zaman içerisinde büyümesi sonucu tüm kas yapışma yerinden sökülür ve omuz yerinden çıkmaya başlar. İşte bu durumda tüm eklem bozulur. Omuzda küçük bir kas yırtığı, zaman içinde ilerleyerek tüm eklemin kaybı ile sonuçlanabilir.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Ağrıyı sonlandırmak ve hareket kabiliyetini eski haline döndürmek tedavinin esas amacıdır. Omuz yırtığı tedavisinde öncelik omuz ekleminin korunmasıdır. Bununla birlikte yırtığın ilerlemesini önlemektir. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde ve ciddi yırtıklar söz konusu olduğunda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Kas yırtığı en sık supraspinatus adı verilen kasta görülür, ancak tedavi edilmezse yıllar içinde diğer kaslar da etkilenip kopabilir.
Omuz yırtığı, konservatif yani ameliyatsız tedavi ve cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Her omuz yırtığı ameliyat gerektirmeyebilir. Kısmi yırtığı olan hastalarda konservatif tedavi tercih edilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kas yırtılması kendi kendine geçer mi? Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Omzunda yırtık tespit edilen hastalarda öncelikle konservatif tedaviler uygulanmaktadır. Genellikle bunlar ilk planda istirahat, ağrı kesici ve fizik tedavi kısmından oluşmaktadır. Daha sonraki dönemde eğer bunlarla hastaların şikayetleri geçmiyorsa enjeksiyon tedavilerinin yanı sıra ameliyat önerilmektedir.
Kas yırtılması meydana geldiğinde hızlı bir şekilde tedavi uygulanması gerekmektedir. Aksi halde kas yırtılması ilerleyebilir ve yırtılmanın meydana bölgede hareket kısıtlılığı meydana gelir.
Çünkü genelde kas yırtılmaları hayati bir tehlike taşımadığı için insanlar arasında pek ciddiye alınmaz. Fakat ileri düzey kas yırtılmaları fonksiyon kayıplarına yol açabilir. Bu da yırtılmanın gerçekleştiği kasın bir daha kullanılamaması anlamına gelir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmiyor!
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir.
Kronik ağrı İstirahat halindeyken ağrı Sızı ve yanma hissi. Günlük aktivitelerin zor bir şekilde gerçekleştirilmesi.
Tam kata ulaşan, kasın kemikten ayrılıp geri kaçtığı yırtıklar ile ameliyat dışı yöntemlere yanıt vermeyen hastalarda omuz yırtığı ameliyatı söz konusu olur. Cerrahi tedavide amaç ağrıyı kontrol altına almak, omuz hareketlerini geri kazanmak ve yırtığın büyümesini önlemektir.
Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılır.
Küçük çaplı operasyonlarda 23 hafta sonunda iyileşme gözlenebilirken, daha büyük çaplı işlemlerde ise bu süre artabilir. Omuz yırtıklarında ise tahmini iyileşme süresi birkaç ayı bulmaktadır.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Evde Kas Yırtılması Tedavisi
Şişlik azaldığında ise sıcak kompres uygulanabilir. Ancak erken dönemde sıcak kompres uygulanması; şişliği, ağrıyı ve hassasiyeti artırabilir. Sıcak ve soğuk kompres uygulamalarında buzun ya da ısının cilde doğrudan temas etmemesi de önemli noktalar arasında bulunur.
Omuz ağrıları için hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde yer alan doktorlar ilgilenmektedir. Fizik tedavi bölümünde yer alan doktorların, tedavi süreçleri ile ilgili muayene ve belirli rahatsızlığın belirlenmesi sürecinde, hastalara yardımcı olmaktadır.
Omuz artroskopisi operasyonu yaklaşık 1-2 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak hastane yatış süresi değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise kişiye özeldir ve genellikle fizyoterapi desteği ile hızlandırılabilir.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Kapalı omuz ameliyatı sonrası hastalar genellikle taburcu edilmeden önce 1-2 saat hastanede takip edilir. Ameliyattan en az bir hafta sonraya dek biraz ağrı ve rahatsızlık beklenir. Ancak komplike bir ameliyat geçirildiyse ağrının azalması birkaç hafta sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri