Jel aküler jelleşmiş bileşimlerinden dolayı AGM akülere göre daha az sızıntı yüzdesine sahiptir. AGM aküler kısa süreli anlık yüksek güç tüketen uygulamalar için uygundur. Jel aküler ise uzun süreli düşük akım ihtiyacı duyan tüketiciler için uygundur.
Karavanda Hangi Akü Tercih Edilmeli? AGM aküler, çok düşük bir dahili rezistansa sahip olması sebebiyle, yüksek akımlı deşarj işlemleri için uygundur. Jel aküler ise en iyi derin devir dayanıklılığını sunar ve daha uzun bir kullanım ömrü sağlar.
AGM aküler jel akülerin yaptığı her şeyi yapabilir, hatta daha iyisini yapabilirler. Jel aküler ile AGM aküler arasındaki fark, jel akülerin çok düşük sıcaklıklarda ya da akülerin tamamen boşaldığı uygulamalarda daha iyi performans göstermesidir.
AGM Akü ( elektroliti separatörlere emdirilmiş ) ve daha gelişmiş model olan JEL Akü. Bu akülerin temel özelliği asit taşması veya sızdırması olmamasıdır.
Sıcaklık düştükçe akünün kullanım ömrü de artış gösterir. Yüksek sıcaklıklarda akü 2 yıl boyunca kullanılabilir. Orta seviyeli sıcaklıklarda 4-6 yıl boyunca kullanılabilirken düşük sıcaklık koşulları altında 7-10 yıl boyunca AGM akü kullanılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
AGM akünün üretim ihtiyacı ise klasik akülerin askeri araç ve uçaklarda, güvenli kullanım ve yüksek performans sağlamaması nedeniyle yetersiz olmasından dolayı oluşmuştur. Hem bu alandaki araçlar için en ideal akü türüdür hem de start stop teknolojisine sahip olan araçların sistemine uygundur.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
JEL ve kuru tip akülerin ömrü 200-400 cycle civarında gezerken Lityum aküler 1000 cyle ile 12000 cycle arasında ömür verirler.
AGM akülerin kullanım alanının geniş olması, dökülmelerin önüne geçilmesi sayesindedir. Kişisel ya da çevresel faktörler sonucu rastlanan olası kazalarda aküler, sorunların büyümesine yol açabilir. Ancak, AGM akülerin dökülme riskinin az olması, kaza durumlarında da avantaj sağlar; olası felaketlerin önüne geçer.
Jel aküler özellikle aşırı şarjdan çok fazla etkilenirler. Aşırı şarj edilmiş jel akünün tamiri kolay olmayacaktır. Plakaların jelden ayrılıp, temizlik ve yıkanma işlemlerinin yapılması söz konusu olmadığından genellikle aşırı şarj edilmiş aküler artık geri döndürülemez.
Jel akü raf ömrü 8+ ay'dır. Çalışmadığı zaman her 1-2 ayda bir mutlaka şarj edilmelidir, 2- 3 ay bekleyecekse akü zarar görecektir. Uzun süre şarj edilmeyen ve faaliyetsiz bekleyen akülerde sülfatlaşma oluşur ve çalışamaz hale gelir. Bunun yanında akü boş durumda (deşarj vaziyette) kesinlikle bekletilmemelidir.
Jel kıvamlı aküler sulu akülere göre sızdırma ihtimalinin daha düşük olması nedeniyle çevre dostu olarak nitelendirilir. Diğer akülere kıyasla jel aküler titreşime, sıvı temasına, aşınmaya ve darbeye karşı daha dayanıklıdır. Kurşun asit türündeki akülere göre daha uzun ömürlüdür.
Normal akülere kıyasla jel aküler, titreşim, sıvı teması, darbe ve aşınmalara karşı da çok dayanıklıdır. Kurşun asit ve sulu akülere göre jel aküler hem daha dayanıklı hem de uzun ömürlüdür. Bu nedenle jel akülerin güneş panelleri içerisinde uzun yıllar boyunca rahatça kullanıldıkları söylenebilmektedir.
Derin Döngüsü artırılmış Sulu (Enhanced Flooded Battery-EFB) ile VRLA tipi Jel ve AGM aküler solar sistemlerde tercih edilen kurşunasit akü çeşitleridir.
Bir AGM'yi sadece başka bir AGM ile değiştirin
AGM akünün yerine EFB veya konvansiyonel bir akü kullanmak, yanlış yedek parçayı kullanmak gibi bir şey olur. Akünün ömrü kısalır, Start-Stop performansı ve aracın konfor işlevleri artık garanti edilemez.
Aslında, bir jel Aküleri% 90 oranında deşarj ederseniz, 700 döngü verir, bu da sadece% 50 deşarj edilen bir AGM Akülerinden daha fazla döngüdür. Tabii ki, daha yüksek bir çevrim ömrü ücretsiz gelmez. Jel Akülerler standart AGM Akülerlere göre daha pahalıdır, ancak düzgün kullanıldıklarında yatırıma değer olabilirler.
Jel aküler jelleşmiş bileşimlerinden dolayı AGM akülere göre daha az sızıntı yüzdesine sahiptir. AGM aküler kısa süreli anlık yüksek güç tüketen uygulamalar için uygundur. Jel aküler ise uzun süreli düşük akım ihtiyacı duyan tüketiciler için uygundur.
AGM aküler güvenlik ve performansı yüksek akülerdir. Yapıldığı cam elyaf malzemesi sayesinde akü pilinin dökülmesinin önüne geçilir. Bu da AGM aküler için ayırıcı bir güvenlik niteliği sunar. Dayanıklı ve uzun ömürlü AGM aküler, kullanıcılar için önemli avantajlar sunar.
Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır.
Tamamen deşarj olmuş akünün redresörde, akünün kimyasal limitlerinin üstünde, yüksek gerilimle şarj edilmesi akünün arızalanmasına sebep olur. , aküye asitli su ilavesi veya asitli suyun boşaltılması bu arızaya sebep olur.
Jel aküler su ilavesi gibi ekstra bakım gerektirmezler. Jel akülerin sulu akülerden ayrılan noktalarına baktığımızda %75 daha fazla şarj kapasiteye sahip oluşları dikkat çekiyor. Daha yüksek performans sunan jel akülerin fiyatları da sıvı akülere kıyasla daha yüksektir.
Start stop aküler daha gelişmiş bir teknolojiyle üretildiği için standart akülere kıyasla daha yüksek bir maliyete sahiptir. Satış fiyatının yüksek olmasının yanı sıra arızalanan akülerin yeniden tamir edilerek kullanılması önerilmez.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri