Buz uygulaması, ödem giderici ilaçlar, kortikosteroid enjeksiyonları, fizik tedavi etkin bir tedavi sağlayabilir. Bazen geçici olarak kol askısı kullanılması gerekebilir. Ağrı azalınca omuz güçlendirme egzersizlerine başlanmalıdır. Tendinitte omuz yeterince dinlendirilirse iyileşme başlar.
Tendinit Hastalığının Tedavisi
Sıcak ya da soğuk kompres uygulamak da iltihabı azaltmada faydalıdır. İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlar ağrının ve iltihabın azaltılmasında rol oynar. Doktorun uygun gördüğü durumlarda ağrıyı kontrol altına almak için tendon zarına steroid enjekte edilebilir.
Tendon yaralanmaları tedavisi için: Ağrılı bölge dinlendirilir ve ağrıyı daha da kötüleştiren aktivitelerden kaçınılır. İlk 48-72 saat boyunca her seferinde 10-15 dakika olmak üzere saatte 1 veya 2 kez buz veya soğuk paketler uygulanır. Yardımcı olduğu sürece buz kullanmaya devam edilir.
Dirseğinize yakın üst kol bölgenizin arkasında acı, morarma veya şişme; özellikle de kolunuzu tam olarak açtığınızda veya büktüğünüzde hissedilen sızlamadır. Aşırı kullanımdan veya üst kolda veya dirsekte aşırı güç kullanmaktan oluşur. Dirseğinizin dış kısmında hissedilen acıdır.
Hastalık genellikle tamamen kendi kendine düzeliyor, ancak tipik olarak ağrıyı gidermek için çeşitli ilaçlarla tedavi uygulanıyor.
İlgili 34 soru bulundu
İlgili bölgede şişlik ve kızarıklık olabilir. Tendon üzerinde nodül oluşabilir. Sorunlar çok ilerlerse liflerde kopma olabilir. Bu durumda kas bir tarafa çekilir, tendon lifi boyunca boşluk hissi alınan bir kısım olabilir.
Uygun bir şekilde tedavi edilmeyen tendinit, ameliyat gerektirebilecek çok daha ciddi bir durum olan tendonu yırtılma riskini artırabilir. Tendon tahrişi birkaç hafta veya aylarca devam ederse, tendinoz olarak bilinen bir durum gelişebilir.
Ameliyatta yaralanmış tendon tamir edilerek eski haline getirilir. Ameliyattan sonra hastanın ortalama 6 hafta kadar istirahat etmesi gerekir. Ancak bu şekilde tam iyileşme elde edilebilir. Ameliyat ve dinlenme sürecinin ardından fizik tedavi ile hastamızın iyileşme süreci tamamlanır.
Buda bağ ve tendon problemlerinin hem damarsal yapıdan fakir olması hemde kişinin istirahate yeterince uymaması durumunda problemin yavaş iyileşmesine neden olmaktadır. Ortalama bağ ve tendon problemlerinin iyileşme süresi 4-6 hafta arasında değişmektedir.
Tendon yaralanmalarının iyileşmesi haftalar ya da aylar boyunca sürebilir. Bu durumda hastanın sabırlı olması ve tedaviye uyum sağlaması önem arz etmektedir. Yaralı tendonu henüz iyileşme belirtisi göstermeden ya da tam iyileşmeden çok erken kullanmaya başlamanın, hasarın daha da büyümesine neden asla unutulmamalıdır.
Farklı nedenlerle ve tendonun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir. Bu hastalıkları birbirinden ayırmak güçtür. Bunlar bir arada da olabilirler. Tendon hücreleri biyolojik olarak aktiftirler ve tendonu sürekli yenilemek ve oluşan hasarları onarmakla görevlidirler.
Tendonların beslenmesi, damar ve sinoviyal sıvıdan difüzyon yoluyla olmak üzere iki şekildedir.
Özellikle gece omuz üzerine uzanılması ile açığa çıkan ağrı, günlük fiziksel aktiviteleri gerçekleştirirken ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanması, kolun omuzdan yukarı seviyede kaldırılması (perde çekerken, saç tararken, sırta uzanırken) sonucunda açığa çıkan ağrı; omuz tendon yırtıklarının başlıca belirtileri ...
Buz uygulaması, ödem giderici ilaçlar, kortikosteroid enjeksiyonları, fizik tedavi etkin bir tedavi sağlayabilir. Bazen geçici olarak kol askısı kullanılması gerekebilir. Ağrı azalınca omuz güçlendirme egzersizlerine başlanmalıdır. Tendinitte omuz yeterince dinlendirilirse iyileşme başlar.
İltihaplanma görülen bölge erken evrede teşhis edildiği takdirde istirahatle tedavi edilirken şiddetli vakalarda bu iltihap antibiyotikler ve ağrı kesicilerle birlikte tedavi edilebilmektedir. Bursit tedavisinde kullanılan ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde ve düzenli olarak alınmalıdır.
Bursit ve tendinit uzun süren rahatsızlıklar oldukları için donuk omuz gibi eklem kısıtlılıkları gelişebilir. Bu durumlarda da fizik tedavi gerekir. Sıcak/soğuk uygulaması, masaj ve kişiye özel akıllı egzersiz programları ile oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.
Aşil tendonu kopması genellikle sportif aktivite sırasında gerçekleşmektedir ve kişi bölgenin darbe aldığını hissetmektedir. Ani acı ve ağrı hissinin aynı sıra ödem oluşumu da gözlemlenmektedir. Aşil tendonu kopması probleminin teşhisi röntgen, MR ve ultrason gibi radyolojik değerlendirmeler sonucunda konulmaktadır.
El tendon onarımı, eldeki tendonların yaralanması veya hasar görmesi durumunda yapılan cerrahi bir prosedürdür. Tendondan bahsetmek gerekirse, kasları kemiklere bağlayan ve hareketin iletilmesini sağlayan bağ dokusudur.
PRP tedavisi ile aşil tendonu kopması ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Ancak PRP, kısa süreli alçılama ve fizik tedavi ile beraber uygulandığında daha etkili sonuç verir. PRP uygulamasından sonraki ilk haftada hasta dinlendirilir. Kısa süreli alçılama yapılarak hastaya koltuk değnekleri ile yürüyüş önerilir.
Omuz kemiklerimizi saran tendonların aşınması, yıpranmasına omuz tendon yırtığı adı verilir. Ağrı hissettirdiği için genelde ciddiye alınmamaktadır fakat devamın da ciddi sorunlara sebep olabilir.
Tendon ya da veter, kiriş, sinir, bir kasla kemiğe bağlanan fibröz bağ dokunun sert şeritleridir ve gerginliğe dayanabilecek sağlamlıktadır.
Eğer tendon tam kesik değil ise parmağın bükülmesi hasta tarafından sağlanabilir. Bu durumda genellikle ağrı olur. Tam olmayan tendon kesileri tedavi edilmez ise ileride tendon kesik bölgeden kopabilir. Cerrahi olarak tendon uçları karşı karşıya getirilmez ise iyileşme sağlanamaz.
İlaç tedavisi
İbuprofen, naproksen gibi steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, kalsifik tendinit tedavisinde kullanılabilir. Tedaviniz sırasında ilaçların doktorunuzun önerdiği dozda kullanılması gerekmektedir. Ağrı veya şişliğin giderilmesi için kortizon enjeksiyonları yapılabilir.
Omuzun kalsifik tendiniti, omzunuzun rotator kaf tendonlarının(subskapularis, supraspinatus, infraspinatus ve teres minör) üzerinde, içinde veya altında kalsiyum birikintileri oluştuğunda meydana gelir. Depozitoyu çevreleyen dokular iltihaplanarak çok fazla omuz ağrısına neden olur.
Tendinit herkeste görülebilir, ancak yetişkinlerde, özellikle 40 yaşın üzerindekilerde daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri