omuz - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe omuz “köprücük kemiği veya o kemiğin başı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi om “kemik başı” sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için om maddesine bakınız.
Yürek kelimesinin soyut, manevi anlam alanlarında yer almadığı, gönül kelimesinin ise Arapça kökenli kalp kelimesinin soyut ve manevi anlam alanlarında Türkçe kökenli bir kelime olarak yaygın kullanım örnekleriyle yerini koruduğu görülür.
4. Türkçe bir sözcüğü başka dünya dillerinde de tespit edilebilen *par köküyle ilgilidir. Aynı kök Türkçe de parmak adını oluşturmuştur. “bir şeyin ilki, başı” anlamına gelen *par {+nAK} topluluk ekini alarak parmaklar adını oluşturmuştur.
Sözcük kelimesi, Türkçede yer alan söz sözcüğüne Yeni Türkçe +çUk eklenmesi sonucunda türetilmiştir. Sözcüğün tespit edildiği ilk kaynak Meninski'nin 1680'e tarihlenen Thesaurus'u olup; burada sözcik kelimesinin karşılığı olarak kelimecik manasındaki "vocula, verbulum" verilmiştir.
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
İlgili 37 soru bulundu
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Ceza Arapça kökenli bir kelimedir.
dolap - Nişanyan Sözlük. Farsça dūlāb دولاب “1. su çarkı, 2. her türlü mekanizma, makina” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça dūl veya dol دول “1. kova, 2. su çarkı, mekanizma” (NOT: Bu sözcük Aramice/Süryanice dəwal, dawlā דְּוַל, דַוְולָא “su çarkı, sulama düzeneği” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Etimoloji. Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçedeki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.
Köken. Osmanlı Türkçesi آیاق (ayak) sözcüğünden devralınmış olup Ana Türkçe *adak sözcüğünden evrilmiştir.
eldiven - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi el ve Farsça dastuvān veya dastvān دستوان “eldiven” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Farsça dast دست “el” ve Farsça bān بان “tutan, koruyan” sözcüklerinin bileşiğidir.
Eski Türkçe: barmaq (otk) (barmaq)
yürek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yürek “kalp” sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca cirüke(n) (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
"Uzay" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, evrensel ve geniş anlamlar taşır. Bu isim, gök cisimlerinin, yıldızların ve diğer gök olaylarının bulunduğu sonsuz boşluğu ifade eder.
İngilizce bir kelime olan online Türkçede çevrimiçi olarak tanımlanır.
balkon - Nişanyan Sözlük. Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yüksek Almanca balko “mertek, kütük, taşıyıcı ağaç” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *bʰelǵ- “kalın ağaç gövdesi” biçiminden evrilmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
Bakkal kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Bakkal kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı baḳḳāl şeklindedir.
Türkiye Türkçesi şiş- fiilinden Türkiye Türkçesi +mAn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için şiş- maddesine bakınız.
Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
uğraş- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uġraş- “karşılıklı gelmek, rastlaşmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe oġra- veya uġra- “rast gelmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Osmanlı Türkçesi دشمن (düşmen) sözcüğünden alıntıdır. Osmanlı Türkçesi sözcük Farsça دشمن (doşmen) sözcüğünden alıntıdır.
Adalet'in Arapça adl kökünde, buna ilaveten, “dengeleme, denge bulma” var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri