Ellerinizi Doğru Şekilde Konumlandırın Klavyenin üzerindeki ellerin pozisyonu, hızlı yazmanın en önemli adımlarından bir tanesi. Bu pozisyon, çoğu kişiye doğal gelmeyebilir ancak ellerinizi klavyenin üzerine doğru şekilde yerleştirerek yazma hızınızı arttırabilirsiniz.
10 parmak klavye yönteminde hızlı yazmak için elinizin her bir parmağı önceden atanmış belli tuşlara dokunabilir. Böylelikle birkaç parmağınızı tüm klavye üzerinden gezdirmek yerine ilgili tuşlara ilgili parmaklarınızla dokunarak daha hızlı yazabilir ve görüşünüzü tuşlar yerine bilgisayar ekranına odaklayabilirsiniz.
Şimdiye kadar kırılmış en hızlı yazma rekoru Dakikada 225 kelimedir.
İlgili 31 soru bulundu
Hızlı Okuma Hız Testi Değerlendirmesi
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Dakikada 150 kelime
Celal Aşkın, "İki dalda dünya rekoru kırdım. 30 dakikalık hatasız sürat yarışında bir dakikada net 150 kelime yazdım. 3 dakikalık zabıt katipliği sınavına uyarlarsak net 450 kelime yazarak dünya rekoru kırdım" dedi.
On parmak klavye kullanabilmek için günlük ortalama 2 – 3 saatlik bir çalışmanın yeterli olacağını düşünüyoruz. Aslında, ne kadar çalışıldığı değil, nasıl çalışıldığı önemlidir.
Sağ elinizin işaret parmağı K, orta parmak M, yüzük parmağı L, küçük parmak ise Y harfi üzerine, sol elin işaret parmağı A, orta parmak E, yüzük parmağı İ, küçük parmak ise U harfi üzerine yerleştirilerek yazma işlemine başlama konumu alınmış olur.
Kalemi normal bir şekilde tutun ve bir kaç defa normal hızda yazı yazın. Ondan sonra başınızı hafif eğerek kalemi biraz sıkın ve gevşetin yavaş yavaş hızlanmaya başlayın. Kafanızı kaldırın ve tekrar eğin. Kalemi daha iyi kavrayıp elinizi yazacağınız kelimenin şekline göre hızlandırın.
Klavyede İdeal Yazma Hızı Nedir? Klavyede ortalama yazma hızı dakikada 40 kelimeyken ideal yazma hızı ise dakikada 65 ile 70 kelime arasında. Ortalamanın altında mı yoksa üstünde mi olduğunuzu çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz çünkü yazma hızını test edebileceğiniz web siteleri bulunuyor.
21-99 yaş Deneyimliler Kategorisinde de Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığından Celal Aşkın dakikada net 153 sözcük yazarak dünya şampiyonluğunu kazandı.
Görev çubuğundaki arama kutucuğuna "Denetim Masası" yazın ve bu pencereyi açın. Görüntüleme ölçütü: seçeneğini Küçük simgeler olarak ayarlayın ve Klavye simgesine tıklayın. Yazma yanıtı hızını ayarlamak için Yineleme gecikmesi: ve Yineleme hızı: seçeneklerinin altındaki çubukları sürükleyin.
Kâğıt ve kalem kullanımının anılarımızı hatırlamamızda katkısı var. Elle yazı yazmak beynin duyusal motor kısmını daha fazla aktifleştiriyor. Yazı yazarken çıkan sesleri duymak, yazdığımızı görmek ve kalemin kâğıda yaptığı baskı beynimizdeki birçok duyuyu aktifleştiriyor.
Duyguların dışa vurulmasını sağlayacak şekilde yazı yazmanın aynı zamanda stres düzeyini düşürdüğü ve böylece kişilerin stresle ilişkili fiziksel şikayetlerinde azalma sağladığı düşünülüyor. Ayrıca kişilerin gelecek hedefleri hakkında yazı yazmaları da sağlık merkezini daha az ziyaret etmelerini sağlıyor.
Zihne ve psikolojiye olan faydalarının dışında yazı yazmak, fiziksel olarak da faydalı. Yaşanan olumsuz olaylar hakkında yazı yazmak, anlamlandırılmayan olayların çözümüne ve dolayısıyla da stres giderimine yardımcı oluyor.
Ortalama bir süratte yazan bir F klavye kullanıcısı saniyede 3-4 vuruş yapar. (Bilimsel eğitimle klavye kullanan kişiler saniyede 10-12 vuruşun üzerine çıkabilmektedirler.)
Her şey parmaklarınızı doğru tuşlara yerleştirmekte! İşaret parmağınız şu tuşlardan sorumludur: 1, 4, 7, Num Lock. Orta parmağınız şu tuşlardan sorumludur: 0, 2, 5, 8. Yüzük parmağınız şu tuşlardan sorumludur: 3, 6, 9.
Bu noktadan itibaren de geriye silme (backspace) tuşunun doğru kullanımı devreye girmektedir. Kesinlikle sağ elin küçük (serçe) parmağı ile kullanılmalıdır.
Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720model klavye kullanılacaktır.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Katip olabilmek için herhangi bir on parmak şartı aranmamaktadır. Katiplik için aranan en büyük şartlardan biri adayın bilgisayar veya daktilo sertifikasına sahip olmasıdır. Eğer aday geçmiş öğrenim yıllarında bilgisayar dersi aldı ise ve bu dersi başarıyla geçtiyse bunu ispat etmek zorundadır.
Yarışmada, küçükler kategorisinde Nisan May Tunçoğlu, dakikada net 130 sözcükle rekor kırarken, tecrübeliler kategorisinde Erdi Çiller dakikada net 149 sözcükle dünya şampiyonu oldu.
F klavye ise 10 parmak daktilo bilenler için. kimse 10 parmak daktilo bilmek zorunda değil ve f klavye kullamak zorundada değil. Q klavye daha çok kullanılan bir klavye.
31-50 WPM: Başlangıç seviyesi olmasa da gene de gelişmeye ihtiyacın var. Azmedersen başarabilirsin! 51-70 WPM: Heyecandan çok mu hata yaptın? Tekrar dene!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri