Yeşil mercimeğin kaynama suyunu sakın dökmeyin! Çoğu kimse bilmez ama yeşil mercimek tam bir protein deposudur. Sağlık açısından oldukça faydalı olan yeşil mercimek özellikle kış mevsimlerinde tüketilir. İçeriğinde vitamin ve mineral barındıran yeşil mercimek hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Yeşil mercimek çorbalarının, salatalarının yapıldığı hemen hemen Türk mutfağında herkes tarafından pişirilen bir bakliyat türüdür. Sağlık açısından çok faydalı olan yeşil mercimeğin kaynama suyu genellikle dökülür.
Yeşil mercimeği pişirmeden önce mutlaka ayıklamanızı ve suda yıkamanızı öneririz. Hatta kullanacağınız kadar mercimeği bir gece öncesinden, üstünü 2 parmak geçecek kadar tuzlu suya koyup bekletin. Ertesi gün o suyunu döküp, temiz suyla yemeğini yapabilirsiniz.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yeşil mercimeğin kabuk atmaması için ne yapmalı? Önceden suda beklettiğiniz yeşil mercimeği, kabuk atmaması için kısık ateşte haşlayın. Haşlama suyunu süzüp, duruladıktan sonra salata yapımında kullanın.
İlgili 18 soru bulundu
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Yeşil mercimekler 1-2 saat kadar soğuk suda bekletilir. (Benim tercihim yeşil mercimekleri 1-2 saat suda bekletmek, sonrasında suyun içinde hafif avuçlayarak dış zarlarından ayıklamak. )
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Yeşil mercimeği pişirmekte çok önemlidir. Pişirmede en iyi yol mercimekleri yıkadıktan sonra 48 saat suda bekletip, ıslatma suyunu döküp temiz su ile düdüklü tencerede pişirmektir.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? En az nohut ve kuru fasulye kadar sevilen bir bakliyat yeşil mercimek. Önceden suda bekletilen yeşil mercimeği, haşlayıp tarifinde yer alan diğer malzemelerle birlikte pişirebileceğiniz gibi suyunu süzdükten sonra haşlamadan da pişirebilirsiniz.
Yeşil mercimek suyu boğaz enfeksiyonlarını bitirmede etkilidir. Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
Hafızayı güçlendirir: Beynin ve hafızanın iyi bir şekilde çalışabilmesi için temel vitamin ve mineralleri düzgün bir şekilde alması gerekir. Yeşil mercimek suyu da bu vitaminlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Kilo verdirir: Yeşil mercimek suyu sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır. Soğan ve sarımsak yağda kavrulur ve üzerine salçası ilave edilir ve az daha kavrulur. Sonrasında tencereye alınan yeşil mercimeklerin üzerine kavrulan soğan ve salça ilave edilir.
- Yeşil mercimeğin normal tencerede pişme süresi yaklaşık olarak 40 dakika sürer. - Pişirmeden önce yeşil mercimeği güzel bir şekilde ayıklamanız gerekecektir.
İstediğiniz ölçüdeki yeşil mercimeği tencereye alın ve üzerine 3 parmak geçecek kadar su ekleyerek orta ateşte haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımı ile süzün. Hafif dişe gelecek gibi çorbalara salatalara pilavlara eklemek için ideal olacaktır.
Yeşil mercimeğin yapısında da bu fosfor türü bulunmaktadır. Bu nedenle tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkinlerde gaz yapar.
Suda bekletme veya diğer adıyla ıslatma yoluyla bakliyat pişirme süresini kısaltırız, çünkü su içinde geçecek uygun bir süre sonra kuru baklagil suya doymuş olur ve taze olduğu zamanki orjinal boyutuna geri döner.
Mercimeğin bakım işlemlerinde sulama çok önemli bir yere sahip değildir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan mercimek susuzluğa karşı da bu dayanımını gösterir.
Mercimeği pişirdikten sonra suyunu saklıyor musunuz? Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Beslenme uzmanları İSE yeşil mercimeğin suyunun dökülmemesinden yana... Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su.
Yeşil mercimeği pişirirken önemli olan bir nokta var o da bir gece önceden suya koyup ıslatmak ve pişirmeden önce süzüp sudan geçirmek. Bu sayede ağır gelmiyor ve gaz yapmıyor.
Bilinen net bir zararı bulunmasa da yeşil mercimek fazla tüketildiği zaman ishale neden olabilir. Ayrıca yeşil mercimek gazlı bir besin olduğu için fazla tüketildiğinde yaz problemi yaşamanıza da neden olabilir.
Yeşil mercimeğimizi yıkayarak süzelim ve tenceremize alalım. Ardından 4 su bardağı su ile 20 dakika kadar haşlayalım. Haşlandıktan sonra kara suyunu süzelim.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır. Böylece mercimek haşlanıp dağılmaz.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri