Bebeğin parmak besine geçişte tercih edilebilecek besinler: İyi pişmiş et, muz şeftali gibi yumuşak meyvelerin parçaları, pankek omlet gibi yumuşak ve pişmiş yiyecekler.
Köfte çeşitleri( tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi) mücver, balık filetosu bebeklerin en sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir. Meyveler kabukları soyarak küçük parçalara bölünebilir.(örneğin elma , muz, mango,avokado gibi,erik,şeftali,çekirdeksiz kavun,karpuz gibi..)
Pütürlü mama yemek istemiyorsa meyve pürelerini çok ezmeden yedirmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle şeftali, çilek kavun, karpuz gibi tatlı meyveleri yemek için can atacaktır. Eğer mevsim koşulları uygun değilse elma püresini de pütürlü şekilde vermeyi deneyebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
11 aylık bebeğin günlük menüsünde anne sütü, sebze çorbası, makarna, et, yoğurt, sebze yemekleri ve meyve gibi besinler olabilir. Çilek, bakla, patlıcan, bal gibi besinlerin alerji riski olduğu için henüz verilmemelidir.
10 aylık bebekler, bir yere tutunarak ayağa kalkabilir, eşyalara tutunarak yürüyebilir, yürürken oturur duruma geçebilir, oyuncağını alanlara tepki gösterir, istediklerini parmağıyla gösterir, küçük cisimleri kavrar elinde tutar, el sallar, alkış yapar, "ce oyunu" oynayabilir, "hayır" kelimesini anlar, eline aldığı ...
Öyle ki bebek 8. aydan sonra birçok şeyi ayırt etmeye başlıyor. Ancak başta da belirttiğimiz gibi bu bir süreç ve her bebeğin öğrenme serüveni kendine özel bir şekilde gelişiyor. Genel kabul gören ideal süreç ise bebeğin 3 yaşına geldiğinde artık kendi kendine yemek yiyebilecek kapasiteye ulaşması.
7. ayın sonunda bebeğiniz;
Kendi kendine katı bir parça gıdayı, örneğin bir krakeri yiyebilir.
Ek gıdaya geçiş, zamanından önce gerçekleşirse anne sütünde azalma, aşırı beslenme, beslenme bozuklukları (malnütrisyon), ishal ve alerjik hastalıklarda artış gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Ek besinlere geç başlanması da erken başlanması gibi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Doğru zamanda doğru besinleri bebeğin beslenmesine eklemek ileriki dönemde yaşanacak beslenme problemlerini ve beslenme yetersizliklerini ortadan kaldırır. 1 yaşından itibaren bebeğiniz her şeyi yiyebilir.
Pirinç bebeklerin 6. ayından beri tüketebileceği besinler listesinde yer aldığı için 10 aylık bebeğinize pilav yedirebilirsiniz.
Bebeğin en önemli besini hala anne sütü veya formül mamadır. Bunun yanında bebeğin tükettiği ek gıda miktarı artmaya başlar. Bebek evde pişen yemeklerin çoğunu bu ay yiyebilmeye başlar. 10 aylık bebek yemekleri arasında balık, sebze çorbası, köfte ve yoğurt gibi yiyecekler olabilir.
Emmek bir refleks iken, çiğnemek yaklaşık altı aylıkken başlayan ve bir yaşına kadar devam eden bir öğrenme sürecinin sonucudur. Yenidoğan bir bebeğin doğduktan sonra birkaç ay boyunca süt dışında bir şey yutması bu yüzden mümkün değildir.
Önce pürelerle başlayın elma püresini pek çok bebek sever. Bebekler yeni gıdalar sunulduğunda sıklıkla tükürür ya da öğürürler. Eğer besin katı ise daha yumuşak hale getirin ve birkaç lokma daha sunun. Yeni besini alışık olduğu ve sevdiği bir besinle de karıştırabilirsiniz.
6 aylık ve üstü bebekler geceleri beslenmeden 11 saat uyuyabilirler.
9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri
Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir.
10 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebeklerde büyüme ve gelişmenin çok hızlı bir şekilde devam ettiği 10. ayda kız bebeklerin yaklaşık 9 kg, erkek bebeklerin ise 9.75 kg civarında olması beklenir. Ortalama boy uzunluklarına bakıldığında 10 aylık bir kız bebek ortalama 71 cm, erkek bebek ise 72 cm uzunluğundadır.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
11 aylık bebeklerin kahvaltılarını püre halinde hazırlayabilirsiniz. Pekmez, tereyağı, ceviz ezmesi, tuzsuz lor peynir, anne sütü kahvaltının temelini oluşturur. Bunun yanında muz, yumurta da mutlaka kahvaltılarında olması gerekenler arasındadır. Bunlara ek olarak bebekler için omlet türlerinden de yararlanılabilir.
11 Aylık bebeklerde anne sütünün yanı sıra kahvaltı da önemli bir beslenme öğünü haline gelecektir. Bebekler için yumurta sarıcı ve anne sütü ile hazırlanan püreler doğru kahvaltıyı oluşturabilir. Bebeklerin kahvaltı içeriğinin zengin olmasına da dikkat edilmelidir.
Herhangi bir sorun olmadığı takdirde 1 yaşındaki bebekler anne sütü almaya devam eder. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin emzirilmesini önerir. Dolayısıyla 1 yaş bebek beslenmesinde ek gıda ile beraber anne sütüne de devam edilmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri