Ön cam sürücünün görüş alanını engelleyebileceği ya da herhangi bir darbede kırılabileceği için kesinlikle tehlikelidir. Tüvtürk araç muayenelerinde sürücü görüş mesafesini etkileyecek tüm durumlar dikkate alınır. Ön cam ve farlardaki hasarlar bunlar arasında en önemlisidir.
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
Sürücünün görüşünü engelleyen cam hasarları muayeneden geçemeyecek. | Facebook.
Araç muayeneden geçer. Geçmeli. ön far çatlağı geçmez.
Ön camda cam filmi bulunması veya diğer camlarda geçirgenliği düşük cam filmlerinin kullanılmasıyla geçersiz bir muayene raporu alınabilir. Böyle bir durumda ise 30 günlük süre zarfında cam filmlerin çıkarılması ya da değiştirilmesi sonrasında tekrar muayeneye girilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Periyodik muayenelerde cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır.
Geçirgenliği ya da numarası farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar kesinlikle muayeneden geçemezler. Diğer camlara geçirgenliği %70'ten düşük filmler yani 1 ve 2 numaradan yüksek olan filmleri takmak da aracınızın muayeneden geçmesine engel olur.
Evet, çatlak cam tamir edilebilir ama bunun belli şartları bulunduğunu da ifade etmek gerekmektedir. Araç camında çatlak oluşması durumunda hemen çatlak kısım kapatılmalı ve tamiri için uzman birine başvurmalı. Bunun yanında kişi kendisi de çatlak olan kısımları tamir için tamir kitleri alabilir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Camda herhangi bir sebepten ötürü meydana gelen çatlaklar nedeni ile tüm camın değiştirilmesine gerek yok. Çatlakların arasında meydana gelen havanın alınması ile bu boşluk solüsyonla dolduruluyor ve bunun ardından ışık dalgası ile kurutulup araç camında oluşan çatlaklar gideriliyor.
Araba kullanıldıkça camdaki bu küçük çatlak zamanla ilerler ve büyümeye başlar. Küçücük nokta kadar olan çatlak onarılmadığında kısa süre içinde bütün camı kaplayabilir.
En İyi Cam Filmi Kaç Numara? En sık tercih edilen cam filmi 2 numara cam filmidir. Bunun sebebi diğer cam filmlerine göre daha mat bir görünümde olup aynı zamanda sürüş rahatlığını sağlayabilmesidir. Aracın ön, arka ve yan camlarında 2 numara cam filmi tercih edilebilir.
Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın. araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Çünkü yangın tüplerinin bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmektedir.
Ağır Kusurlu:
Yapılan muayene sonrasında aracın, tamire ihtiyaç duyulacak derecede eksiklerinin tespit edilmesi halidir.
Oto Cam Hasarı Neden Olur? Trafik kazaları, taş sıçraması, dolu yağışı, öndeki aracın yükünden parça düşmesi, nadiren de olsa aşırı soğukta çatlama gibi nedenlerle oto camında hasar meydana gelebilir. Ayrıca oto cam açılıp kapanma mekanizması da zamanla arızalanabilir.
Kasko cam değişimi hasar kaydı olarak tramer sistemine işlenmektedir. Kasko sigortası kapsamında cam değişimi teminatının sayısı sigorta şirketlerine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle sözleşme yapılmadan önce kaskodan cam değişimi teminatının detaylarının öğrenilmesi faydalı olmaktadır.
Madde 12- Sigorta edilen cam ve aynaların halinde sigortacı, sigorta bedelini geçmemek üzere hasar anındaki zararı tazmin eder. Sigortacı dilerse kırılan cam ve aynaları aynen ikame edebilir. Bu durumda kırılan cam ve aynalar sigortacının malı olur.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil. Cezadan sonra aracınızın kaydına şerh düşülür.
Cam filmi yasak mı? Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri