Taraflardan birinin ön inceleme duruşmasının yokluğunda yapılmasını talep etmesi halinde, ön inceleme duruşmasının tarafların yokluğunda yapılması da mümkündür. Ancak mazeret dilekçesinde bu yönde bir talepte bulunulmaması halinde, mahkemenin ön inceleme duruşması yapması, usule aykırılık teşkil edecektir.
Ön inceleme duruşmasına taraflardan birisi mazeretsiz olarak gelmezse, gelen taraf onun muvafakati aranmaksızın iddia veya savunmalarını genişletip yahut değiştirebilir. İddia ve savunmanın genişletilip değiştirilmesi konusunda ıslah ve karşı tarafın açık muvafakati hükümleri saklıdır.
Ceza mahkemelerinde ise ön inceleme gibi bir aşama yoktur. Ceza mahkemelerinde ilk duruşmaya gidilmemesi halinde sanığın zorla getirilmesine karar verilir. Çünkü ceza mahkemelerinde 1 kez mahkemeye katılmak mecburidir. Hukuk muhakemelerin de ön inceleme duruşmasında ise böyle bir zorunluluk yoktur.
b. Tarafların / davalıların cevap dilekçesi vermesi sağlanmadan, c. ön inceleme duruşması yapılması mümkün değildir. d. Ön inceleme yapılmadan da tahkikat aşamasına geçmek ve tahkikat aşamasının bir parçası olan keşif / bilirkişi incelemesi yapmak mümkün değildir.
Taraflar sulh olurlarsa bu durum, olmazlarsa sulh olmadıkları tutanağa geçirilecektir. Ön inceleme duruşmasında düzenlenen tutanak üçüncü fıkranın son cümlesinde “… Tahkikat (m. 143) bu tutanak esas alınmak suretiyle yürütülür,…” şeklindeki düzenleme nedeniyle de özel bir öneme sahiptir.
İlgili 19 soru bulundu
ÖN İNCELEME DURUŞMASINDA KARAR VERİLEMEZ.
Yasa'nın 138.maddesine göre, mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında, koşullar elverişliyse, dosya üzerinden karar verecektir. Ancak, yargıç, kararını vermek için tarafların dinlenmesini gerekli görüyorsa, ön inceleme duruşmasında onları dinledikten sonra karar verecektir.
Ön inceleme duruşması yapılmadan, tarafların üzerinde anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar belirlenmeden, tarafların tanık listesi vermeleri de beklenemez.
Yukarıda belirttiğimiz üzere hâkim ön inceleme duruşmasında delillerin sunulması için süre verir. Bu süre içerisinde tanık listesinin sunulması da istenir.
Söz konusu kararla mahkeme tarafından ön inceleme duruşmasından önce verilen kesin sürenin hukuki bir sonuç doğurmayacağı ifadesi ile ön inceleme aşaması tamamlanana kadar tarafların delil sunma hakkına sahip olduğu kabul edilmiştir.
Ön inceleme duruşmasında, taraflara (dilekçelerinde) gös- terdikleri ve ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sun- maları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilmesi amacıyla gerekli açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verir (m.140, 5).
Ön inceleme tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan hâllerde bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruşma günü tayin edilir.
Bu yönde bir başka Yargıtay kararı; Y.2.HD ., 20.06.2016, E. 2015/26648, K. 2016/11898; “Ön inceleme tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan hallerde bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruşma günü tayin edilir (HMK m. 140/4).
Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması – Madde 150. (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Eğer taraflar yine de davaya katılmazlarsa, mahkeme davayı reddedebilir veya dava dosyasını kapatabilir. Özetle, boşanma davasına iki taraf da gitmezse, dava sonuçlanamaz ve tarafların davaya katılımı olmadan karar verilemez.
Ön İnceleme Duruşmalarında E-Duruşma
İşbu Yönetmelik, e-duruşma ile katılınabilecek duruşmalar arasında ön inceleme duruşması-tahkikat duruşması şeklinde bir ayrım yapmamaktadır.
Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.
Ön incelemede ise, karşı tarafın onayı aranmış, fakat taraflardan biri ön inceleme duruşmasına mazeretsiz gelmezse, gelmeyen tarafın onayı aranmadan iddia ya da savunmasını genişletebileceği kabul edilmiştir.
Ön inceleme duruşmasının sonunda, tarafların sulh veya arabuluculuk faaliyetinden bir sonuç alıp almadıkları, sonuç alamadıkları takdirde anlaşamadıkları hususların nelerden ibaret olduğu tutanakla tespit edilir. Bu tutanağın altı, duruşmada hazır bulunan taraflarca imzalanır.
Maddesi “(1) Tanık davetiye ile çağrılır. Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir.
Taraflardan birinin ön inceleme duruşmasının yokluğunda yapılmasını talep etmesi halinde, ön inceleme duruşmasının tarafların yokluğunda yapılması da mümkündür. Ancak mazeret dilekçesinde bu yönde bir talepte bulunulmaması halinde, mahkemenin ön inceleme duruşması yapması, usule aykırılık teşkil edecektir.
Ön iinceleme duruşması yapılmaksızın tensip zaptı ile tanık listesinin sunulması için verilen kesin süre hukuki sonuç doğurmayacaktır.
Aslında her ne kadar ön inceleme duruşması olarak adlandırsak da ön incelemenin duruşmasız yapılması da mümkündür. Mahkemenin ön inceleme yapmasının amacı delillerin toplanması ve tahkikat aşamasına geçmeden önce uyuşmazlığın türünü belirlemek ve tarafları sulhe teşvik etmektir.
Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.
Nafaka davaları basit yargılama usulüne tabidir (HMK m.316/1-ç). Basit yargılama usulünde yapılan ilk duruşmada dava hakkında hüküm verilmeyen durumlarda, ön inceleme duruşması için taraflar duruşmaya davet edilir, ön inceleme ve tahkikat aşamaları kanuna uygun tamamlanarak karar verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri