Faizli işlem barındırmayan veya faizli işlemlere aracı kılınmayan ön ödemeli kartların kullanılmasında ise herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ön ödemeli kartların belli bir mevzuat çerçevesinde çıkarılıp işleme konduğu ve her kuruluşun kendi koyduğu şartlar muvacehesinde bu hizmeti sunduğu anlaşılmaktadır.
Banka hesaplarına ve kredi kartlarına alternatif olarak üretilmiş olan ön ödemeli kartlar kısaca, yalnızca karta yüklediğiniz tutar kadar harcama yapmanıza izin veren ödeme araçlarıdır.
Faizli işleme bulaşılmadığı sürece, söz konusu kartla fatura ödeme gibi meşru olan işlemlerin yapılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Kartlar / Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde peşin fiyata göre bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir? Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde peşin fiyata göre bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir? Bir malı peşin olarak satmak caiz olduğu gibi vadeli ya da taksitle satmak da caizdir.
CEVAP Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir.
İlgili 44 soru bulundu
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Bir borcun EFT ve havale gibi yollarla gönderilmesi karşılığında ücret ödenmesi caiz midir? Bir borç EFT veya havâle gibi para transfer yollarıyla ödenir ve bu işlemden dolayı masraf oluşursa verilen hizmetin karşılığı olarak makul bir ücretin alınması caizdir.
Son ödeme tarihine kadar eksik ödeme yapan ya da hiç ödeme yapmayan kart sahiplerine hesap kesim tarihinden itibaren ödenmeyen toplam tutara alışveriş faizi uygulanır. Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizi ve kalan tutara alışveriş faizi uygulanır.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir.
Veli onayını yaptıktan sonra herhangi bir alışveriş yatırım yada online alışveriş yaptığım zaman velime satın alma işlemi yaptığım için mesaj geliyoru mu ? Hayır, herhangi bir mesaj gitmiyor.
Papara, kanunen kullanıcı bakiyelerinden faiz geliri elde edemez ve faydalanamaz.
Ancak hiç altın almadan kredi kartıyla para çektirip bunu nakite döndürmek caiz değildir. Çünkü bunda faizli muamele vardır.
12 yaşından büyük olan herkes, oyun meraklıları, internetten alışveriş yapmak isteyenler ve harcamalarını nakit yerine kartla yapmak isteyenler için yeni bir ön ödemeli kart var!
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Son ödeme tarihine kadar minimum ödeme tutarı ya da daha fazla ödeme yapılması halinde kalan borca sonraki ödeme tarihine ya da ödeme yoksa sonraki hesap kesim tarihine kadar faiz işletilmektedir. Son ödeme tarihinde yaptığınız alışveriş borcunuzun tamamını ödediğiniz takdirde herhangi bir faiz uygulanmamaktadır.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankanın yaptığı hizmet karşılığında iş yeri sahiplerinden komisyon alması faiz olur mu? Bir iş veya bir hizmet ya da mal karşılığında alınan bedel helaldir.
Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
Belli bir fiyat üzerinde anlaşmak şartıyla vade farkı konulmasında bir sakınca bulunmamaktadır (Serahsi, el-Mebsut, XIII, 7, 8). Bununla birlikte satım akdine konu olan malın akit esnasında mevcut olması, satış bedeli ile ödeme zamanının (vadenin) açık ve net olarak belirlenmesi gerekir (Merğinani, el-Hidaye, V, 8-9).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri