Bu sensörler arabanın etrafında bir manyetik alan oluşturuyor. Aracınızı park ederken bir nesneye yaklaştığınızda, yani aracınızın yaydığı manyetik alana bir nesne girdiğinde, sensör bunu algılayarak uyarı sinyalini vermeye başlıyor.
Park sensörleri hem ön hem de arka tamponlara takılabilir. İki sistemin işleyişi, arka sensörün geri vitese geçildiğinde devreye girmesi ve genellikle engelden 1,5 metre mesafeden başlayarak sürücüyü uyarması dışında pek farklılık göstermiyor.
Her iki plaka için de sensör satın aldıysanız plakaların orta üst kısımlarına montajını yapabilirsiniz. Sensörün algılayabilmesi için en ideal yer plaka üstüdür. Montajını tamamladıktan sonra direkt olarak kullanabilmek için sensör ve araba arasında kablosuz bağlantı kurmalısınız.
Arka sensörler, araç geri vitese takıldığında otomatik olarak devreye girer ve başka bir vites seçildiğinde yine otomatik olarak devreden çıkar. Ön sensörler manuel olarak etkinleştirilebilir ve araç önceden belirlenmiş bir hıza ulaştığında otomatik olarak devre dışı bırakılabilir (Ses rahatsızlığını önlemek için).
Ultrasonik olan park sensöründe sürücü geri vitese geçtiğinde arka park sensörleri otomatik olarak devreye girer ve ses dalgaları gönderir. Bu dalgalar yakındaki nesneye çarptığında geri yansır ve sensörler tarafından tekrar yakalanır.
İlgili 17 soru bulundu
Bu sensörler arabanın etrafında bir manyetik alan oluşturuyor. Aracınızı park ederken bir nesneye yaklaştığınızda, yani aracınızın yaydığı manyetik alana bir nesne girdiğinde, sensör bunu algılayarak uyarı sinyalini vermeye başlıyor.
Park asistanı, araç hızı saatte 36 km'nin altına düştüğünde park etme işlemi için en uygun alanları araştırır. Hız saatte 30 km'nin altına düştüğünde ise göstergedeki “P” sembolü ve bir yön okuyla uygun park alanını işaret ederek sürücüye yardımcı olur.
Genel olarak aracın tampon bölgesinde bulunan sensör, arabanın manyetik alanına dahil olan nesnelere radyo dalgalarıyla uyarı gönderip geri ulaşan radyo dalgalarıyla cismin yerini tespit eder. Örneğin araç nesnelerin yerini fark edip sizi uyardı. Fakat nesneye yaklaşmaya devam ederseniz sensör, sizi uyarmak için öter.
Birçok faktör, park sensörlerinin düzgün çalışmasını etkileyebilir. Bunlar arasında sensörlerin kirlenmesi, hasarlı veya kırık sensörler, elektriksel sorunlar veya arıza/program sorunları yer alabilir. Sensörlerin doğru çalışmamasının nedeni, genellikle bu faktörlerin bir kombinasyonu olabilir.
Çalışma prensibi ise şöyledir. Uygun şekilde bağlantılar yapıldıktan sonra, aracın geri vitese geçmesi ile elektromanyetik sensörler tetiklenir. Böylece park sensör gözü belli mesafedeki nesneleri algılamaya başlar. Nesneleri algılaması sonucu uyarı verir.
Bu geri görüş kameralı park sensörü çeşitleri 12 volt enerji ile çalışan, kablolu kurulum yapılan sistemlerdir.
beynide arka sag ve ya sol camurluk yanlarda bagaj halisinin içinde.stopların arkasinda halinin altinda o. Park sensörlerinin beyinleri genelde hep bagajda, bagaj kaplamasının iç kısmında olurlar.
300 TL - 1200 TL
Profesyonel ve güvenilir Park Sensörü Montajı hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Park Sensörü Montajı fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Bir sensör bulunduğu çevrede meydana gelen fiziksel değişikliği algılar ve bunun sonucunda bağlı olduğu sisteme sinyal iletir. Kısacası fiziksel bir olguyu ölçülebilir hale getirerek insanlar ya da diğer cihazlar tarafından okunup anlaşılabilmesini sağlar.
Sensörler, genellikle araç plakasının altına veya arka tamponun ortasına yerleştirilir.
Araçlarda park sensörü ön arka olmak üzere tek bir noktaya yerleştirilir. Araç park durumuna getirildiğinde geriye viteste yapılan her hamle de araç nesne algılaması yapmalı ve uyarı vermelidir. Ancak nesne olmasına rağmen araç uyarı vermiyor ise park sensörü arızası söz konusudur.
Her ne suretle olursa olsun montajı yapılan sensörler muayeneden sorunsuz olarak geçebilmektedir. Başlıktaki sorumuza geri dönecek olursak, bu ürünün arızalı olması ya da arıza ışığı yakması da TÜV Türk muayene istasyonlarında sorun yaratmamaktadır. Gönül rahatlığıyla muayene işlemine gidebilirsiniz.
Örneğin, özel bir serviste yaptırmış olduğunuz arka park sensörü montajı sonrası aracınızın elektrik tertibatı garanti dışı kalabilir ve aracınız herhangi bir sebeple elektrik arızası verirse garantiden değişim/onarım görmeyebilir.
Park sensörü, araçlar park ederken etraflarındaki engelleri algılayarak araç içerisinde sürücüyü park ederken uyarmak ve daha iyi bir park hareketi sağlamak için tasarlanan parçalardır. Park sensörü kamera teknolojileriyle de desteklenir.
Araçtan araca değişkenlik göstersede bu sensörler kaputun önünde veya yan kapılarda da olabilir. Kırmızı olan kısımlardaki butonlara basıldığında darbe sönsörü manuel olarak devre dışı kalır. Gelişen teknoloji sayesinde artık darbe sensörlerini çalıştırma ve devre dışı bırakma otomatik olarak gerçekleşir.
Gerilim sinyali olarak genellikle 0-5V arasında bir gerilim vermektedirler. Akım sinyali olarak ise genellikle 4-20mA arası bir çıkış vermektedirler. Çıkış büyüklüklerine sensörler analog ve dijital sensörler olmak üzere iki türde incelenir.
Park asistanı 36 km/h'nin altındaki hızlarda otomatik olarak park boşlukları aramaya başlar. Araç 30 km/h'nin altında seyrediyorsa, park asistanı kombine göstergedeki bir “P” sembolü ve bir yön okuyla uygun bir boşluk bulduğunu bildirir. Sistemi kullanmak için otomatik park sistemi etkinleştirilir.
Mercedes C180, Mercedes A80, Ford Focus, Toyota Corolla, Volkswagen Passat, Volkswagen Jetta, Volkswagen Golf 7, Opel Insignia modelleri, günümüzde park asistanı teknolojisini yaygın kullanan en tecrübeli araç modelleri olarak örneklendirilebilirler.
Park Asistanı "Park Assist", aracınızı otomatik şekilde yola paralel ya da dik olarak park etmenize yardımcı olur. Ayrıca paralel olarak park ettiğiniz yerden bu sistem sayesinde otomatik olarak çıkabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri