Bozuk yolda ön takımdan gelen tıkırtı Bozuk yolda araba tekerinden gelen sesler genellikle ama sonradan kaynaklanmaktadır. Amasör takozu veya sorun diğer parçalarından birinde meydana gelmiş arıza özellikle engebeli çakıl çukur yollarda ses gelmesine neden olmaktadır.
Arızalı bir amortisörün en yaygın göstergelerinden biri, direksiyon simidini döndürürken çıkan metalik bir tıklama sesidir. Bu ses, bozulmaya başlayan gevşek veya aşınmış bir montaj parçasından kaynaklanır.
Motordan Tıkırtı Sesi Gelmesi
Krank miline bağlı olarak hareket eden ve ateşleme dışında motorun dönmesini sağlayan volanlar gevşediği zaman motordan tıkırtıya benzer bir ses gelir.
Günlük hayatta ve poliklinik şartlarında ortopedi doktorları olarak en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “Dizimden hışırtı veya çatlama sesi geliyor korkulacak bir şey var mı?” Eklemlerden hareketle ses gelmesi tek başına korkulacak bir olay değildir. Ağrı yoksa korkmanıza gerek yok.
Motor Yatak Sesi Tak Tak
Araçta ilk marşa basmayla birlikte motor yataklarına yağ ulaşmaz ve yataklar yağsız kalır, daha sonra zorlamaya devam edilmesiyle motor yatakları sarabilir! Karşınıza çıkacak şeyse motordan gelen tak tak sesi olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Krepitus, eklem hareketi sırasında kıkırdağın eklem yüzeyine veya diz çevresindeki diğer yumuşak dokulara sürtünmesi sonucu oluşur. Diz ekleminde ağrı ile birlikte çatırtı sesi varsa, genellikle bir menisküs yırtığı veya eklem dejenerasyonu gibi durumlardan kaynakla bilir.
Klik sesi, eklem içerisindeki bozukluktan kaynaklanır. Açma kapama sırasında, Yemek yerken, Esnerken çene eklemi yerinden çıkar ve yerine oturmaya çalışır.
Şiddetli bir sarsıntı anında yerin altında hareket eden kayalar kırılır veya fay hattı boyunca kayar. Bu sırada meydana gelen sismik dalgalar, birbiriyle temas eden kayaların içinden geçer ve bu da uğultuya sebep olur. Bu ses, sarsıntıyı hisseden bina, köprü gibi yapıların titremesiyle daha da büyür.
Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur. Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır.
Motor Yağının Az Olması
Motorun hararet yapmasına, parçaların aşınmasına ve motordan gelen seslerin artmasına neden olur. Özellikle yağ seviyesi düşükse krank mili ile piston çubuğu arasında boşluk oluşur. Bunun sonucunda parçalar, sürtünmeye ve yüksek ses çıkartmaya başlar.
Bu tamamen normaldir. Ses dalgaları orta kulağın üç kemiğinden geçerken, üzengi kemiği kulağın orta ve iç kulağı sınırlayan kısmı olan oval pencereye çarpar. Üzengi kemiği oval pencereyi harekete geçirdiğinde, iç kulaktaki sıvı hareket etmeye başlar ve bu da ses işleme sürecini başlatır.
Amortisör Arızası Belirtileri
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, çene kaslarına ve çene eklemine stres uygulayarak, çene ekleminde seslere neden olabilir. Çiğneme sırasında, yiyecekleri yerken ve sakız çiğnerken çene bölgesinde ses duyulabilir.
Dördüncü kalp sesi (S4), diyastolün sonunda atriyal sistol sırasında aktif olarak ventrikül içine olan hızlı kan akımının ventrikül duvarına çarparak hala açık duran mitral ve triküspit kapakları titreştirmesi nedeniyle oluşur.
Belirli patolojik durumlarda sıklıkla görülen üç farklı anormal S2 çifleşmesi çeşidi vardır: Eğer çiftleşme hem inspirasyon hem de ekspirasyon sırasında normal çiftleşmeye göre daha uzun ise “geniş çiftleşme” adını alır.
Çeneden Ses Gelmesi Sebepleri
Diş sorunlarına bağlı olarak gelişen, çeneden gelen kemik sesi sorunlarında, uzman bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş rahatsızlıkları, çene bölgesinde farklı sorunların yaşanmasına neden olur. Bu tür sorunların bir kısmı, çeneden gelen farklı seslerin çıkmasına sebebiyet verir.
Daha çok sporcularda ortaya çıkan menisküs sakatlığı herkesin yaşayabileceği bir sorundur. Diz çökme, spor yapma ya da ani bir hareket ile menisküs yırtığı meydana gelebilir. Menisküs, dizden gelen ses, şişme, sertlik ve dizi kıramama gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Çıtlama sesleri, kalça labrum yırtığının bir belirtisi olup kalça ekleminin hareket ettiği durumlar, döndüğünde veya yük altındayken duyulabilir. Bu sesler, ağrı veya rahatsızlığa sebep olur ve eklemin rahatsız olduğu hissini uyandırabilir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar.
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri