Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır. Onaylı defter işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerleri için geçerlidir.
(4) Onaylı defter yapılan tespitlere göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanır. Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılır.
Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren sorumludur. Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren,tespit ve öneri defterini göstermek zorundadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca onaylı defter, noterce veya işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
Sayfalar 1 den başlayarak numaralanmıştır. Her sayfa 1 asıl 2 kopya olmak üzere 3 nüshadır. Sadece İş yeri hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı tarafından doldurulur. Dolduran ve işveren veya işveren vekili tarafından imzalandıktan sonra 1. sureti defterde kalır, diğer renkli 2 suret koparılarak yazan tarafından alınır.
İlgili 19 soru bulundu
Yıllık zirai kazançları bilanço veya işletme hesabına göre hesaplanan çiftçiler. Vakıf ve derneklere ait olan ticari ve iktisadi işletmelere mensup tüccarlar. Anonim, Limited, Komandit, Kollektif ve Kooperatif şirketler gibi tüm ticari şirketler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır.
Onaylı defter; Görev yönetmeliklerinde belirtildiği üzere, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirildiği işyerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyeleri ile 9'uncu Maddede belirtilen hususlara ait faaliyetlerini, birlikte yapılan çalışmaları ve gerekli gördükleri diğer hususları onaylı deftere ...
Türk Ticaret Kanunu kapsamında tasdike tabi defterlerin tasdik işlemlerinin yaptırılmaması halinde idari para cezası uygulanmaktadır.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
Ticaret ve sanat erbabı, Ticaret şirketleri,İktisadi kamu müesseseleri, Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, Serbest meslek sahipleri, Çiftçiler. Defter Tutmayacaklar: VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 64 üncü maddesinde ise fiziki ortamda tutulan tasdike tabi ticari deflerler; Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Pay defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri, olarak yer almıştır.
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
Anonim şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Damga vergisi defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Limited şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.
Evrak talep edilmemektedir. Bir defter yaklaşık 80 TL ücret karşılığında onaylanmaktadır. Defterin ön yüzünde var olan 4 bölüm (işyeri, işveren veya işveren vekili, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı) ilgililer tarafından tükenmez kalemle doldurulur, kaşelenir ve imzalanır.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
Onaylı defter: İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diğer hususların yazıldığı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı şekilde düzenlenmiş her işyeri için tek olan defteri,ifade eder.
Tasdik Ettirmemenin Cezası:
Yeni TTK'n un 6335 sayılı yasa ile yenilenen son haline göre, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmayanlara 4.000,00. -TL idari para cezası verilecektir.
Türk Ticaret Kanunu'nda, ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarını noterde zamanında yaptırmayanlara 2023 yılı için 31.097 TL idari para cezası öngörülmüştür.
Dolayısıyla şirketler defterlerini mali müşavirlik firmaları aracılığıyla tasdik ettirme yoluna giderlerse, aldıkları bu hizmet için noterde çıkan harç ve kağıt bedeline ek olarak defter tasdik ücretleri ödemek zorunda kalırlar.
1.4- Kapanış tasdikleri
VUK'nda yasal defterlerin kapanış tasdiki konusunda herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak, gerek pratikte yerleşen genel uygulama gereği, gerekse TTK açısından zor durumda kalmamak adına, yevmiye defteri için TTK'nda yer alan süreler içinde kapanış tasdikinin yapılması gerekir.
Her tacir, tutmaya mecbur olduğu diğer defterler ile tutmak istediği defterlerin her birinin nevi ve mahiyetleri ile sayfa sayılarını gösteren iki nüsha beyannameyi bu defterleri kullanmaya başlamadan önce sicil memurluğuna vermeye mecburdur. Memur bunlardan birini tasdik ederek tacire geri verir.
Az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte 50 veya daha fazla çalışanı olan işyerleri ile çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise bu defterin tutulması zorunludur.
halen resmi kurumlarda kullanılan her türlü defterde olması gereken ibare. defterin tüm sayfaları ait olduğu kurum mühürü ile damgalanarak, sayfaları numaralandırılır. en son sayfaya işbu defter x sayfadır ibaresi yazılarak, kurum müdürü tarafından bir kez daha onaylanarak, imzalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri