Stratejik liderlik, örgüt için gerçekleştirilebilir bir gelecek yaratacak değişiklikleri başlatmak için geleceği görme, vizyon oluşturma, esnekliği sağlama, stratejik olarak düşünme ve diğerleri ile çalışabilme becerileri olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik Liderler kurum “stratejinin formüle” edilmesinden, stratejilerin “planlanmasından”, planlanan stratejilerin “uygulanmasından” ve de “kurum performansının değerlendirilmesinden” birinci derecede sorumlu olan kişi veya kişilerdir.
Hitt, Ireland ve Hoskinson'a (Hitt vd., 1999:439) göre stratejik liderlik; gerekli olan stratejik değiĢimi yaratmak için, geleceği görme, vizyon belirleme, esneklik elde etme ve çalıĢanları güçlendirme yeteneğidir.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
İlgili 19 soru bulundu
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Stratejik Liderliğin Önemi
Planlı yöneticilik gelecek odaklıdır; bu nedenle kısa vadeli sonuçları ve uzun vadeli bir odağı birleştiren geniş kapsamlı bir zaman çizelgesi ile çalışılması daha faydalıdır. Stratejik yönetim değişim odaklıdır ve genellikle örgütsel değişimde itici güce sahiptir.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Stratejik Amaç
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Sonuç olarak, stratejik yönetim süreci, hedef belirleme, durum analizi, strateji formülasyonu, strateji uygulama ve strateji değerlendirme ve kontrol aşamalarını içermektedir.
Stratejik Düşünme Nedir? Stratejik düşünme, gelecekte arzulanan hedeflere ulaşmak amacıyla bugünden yapılması gereken görev ve sorumlulukların dizayn edilmesini sağlayan zihin haritasıdır.
Stratejik yönetim, bir şirket ve organizasyon'un amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için fonksiyon üstü kararların formüle edilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi bilimidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar.
MADDE 11 – (1) Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının hazırlanmasından ve uygulanmasından Bakana; mahalli idarelerde ise meclislerine karşı sorumludur.
3.2.Stratejik Planlama Süreci
Bu noktada kurumun stratejik yönünü belirlemek üst kademe yöneticilerin sorumluluğundayken kurumun iç ve dış çevresi hakkındaki bilgiler ise daha çok bölüm yöneticilerinin ve diğer yönetici gruplarının sorumluluğundadır (Dinçer, 1998).
Strateji kelimesinin kullanıldığı pek çok tanımlama ve kalıplaşmış ifadeler de bulunur. Bunlara örnek verecek olursak; stratejik ortaklık, strateji oyunları, büyüme ve küçülme stratejileri gibi. Strateji kelimesi hem devletlerin hem de bireylerin çıkarlarını korumak adına izledikleri yol manasına gelir.
Strateji bir planlama işi değil, bir geleceği inşaa etme işidir. Geleceği şekillendirme işidir. Strateji değişime uyum sağlamak değil, değişime yön verme işidir. Strateji kızıl okyanuslarda rekabet etmek değil, mavi okyanuslar bulmak ve rekabetten çıkmak işidir.
STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.... STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
Liderlik türleri şunlardır: Otoriter (otokratik) lider. Demokratik (katılımcı) lider. Karizmatik lider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri