Sıva alçısı, yüzeylere sıvadan sonra uyguladığımız işlemdir. Saten alçıdan hemen önce yüzeye uygulanır.
Alçı uygulamadan önce alçının uygulanacağı yüzeyin hazırlığının iyi yapmamız gerekir. Kuru olan yüzeyler uygulamadan önce ıslatılmalıyız. Yüzeylerin tozu ve kirini temizlemeli, varsa çatlakları gidermeliyiz. Boyalı olan yüzeyleri astarlayıp ilave tedbir olarak çentik atabiliriz.
Kuruma Süresi: Kara sıva, alçı sıvaya göre daha uzun bir kuruma süresine sahiptir. Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir.
İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır.
Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur. Kara sıva sadece ıslak hacimli yerlere yapılır. Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Alçı sıva yapmak istiyorsanız ilk olarak kullanacağınız miktarı doğru ayarlamalısınız. Alçıyı hazır hale getirdikten sonra 90 dakika içerisinde kullanmaya dikkat etmelisiniz. Hızlı kuruyan bir yapıda olduğundan dolayı 90 dakikadan sonra kullanılmaz hale gelir.
Saten alçı yaparken pürüzsüz ve düzgün bir görünüm amaçlanır. Bunun sağlanabilmesi için sıva, hep aynı yönde uygulanmalı, malanın iz bırakmaması sağlanmalıdır. Sıva işlemi tamamlandıktan sonra, pürüzsüz görünümün sağlanması için, uygun sertlikteki zımpara ile yüzeyden geçilerek zımparalama işlemi tamamlanır.
UYGULAMA Beton, brüt beton, gazbeton ve asmolen (tuğla veya bims) vb. yüzeylerde sıva küreği üzerindeki alçı harcı tavan yüzeyine bastırılarak uygulanır. UYGULAMA KALINLIĞI SIVATEK harcı tavan yüzeylerine 5 – 20 mm doğrudan tek kat uygulanır.
Sıva seçimi yaparken iyi aderans, yüzeye kolay uygulanabilme, dayanıklılık ve geçirmezlik özelliklerine dikkat edilmelidir. Sıvalar uygulanmış oldukları yüzeylere yapışarak güçlü bir şekilde yapışmaktadırlar.
korkmayın. Mazotlu Isımaklar sayesinde işleriniz hem hızlı hemde. dona karşı güvenilir olacak.
Kara Sıva: Kaba hal bitiminde ince işlere geçerken ilk etapta kullanılan uygulamadır. Çimento, kum ve su kullanılarak hazırlanmaktadır. Boya öncesi tüm yüzeylere dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. Alçı Sıva: Kara alçının yapım aşamasında çimento yerine kireç kullanılarak hazırlanmaktadır.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz.
» Sıva uygulamasından önce duvar yüzeyi nemlendirilmelidir. Bu işlem fırça yardımı ile su atma veya mala ile su serpme yöntemi ile yapılabilir. Yüzeyler kesinlikle suya doymamalı, sadece nemlendirilmelidir. Nemlendirme işlemi bütün duvar yüzeyi boyunca eşit olarak yapılmalıdır.
Saten Alçı Yapım Aşamaları
Alçı harcını temiz bir kovanın içerisinde hazırlamalısınız. 1 litre suyun içerisinde yaklaşık 1,4 kg saten alçı kullanılmaktadır. Bu orana uygun olarak harcınızı hazırlayın.
Akrilik emülsiyon esaslı, farklı kalınlık ve desenlerde uygulama imkanı olan, içte ve dışta kullanılabilen, mala veya rulo ile uygulanıp rulo ile desen verilen, ince desenli silikonlu hazır renkli sıvadır.
Kirecsiz harcı yuzeye sıvamak cok zordur. Harc duvara iyi yapısmaz ve dokulebilir. Kirec suruldugu mertebeye belli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkilere karsı korur. Isı etkisiyle ortaya cıkan buzulme ve genlesme olaylarına karsı da belli bir elastikiyet kazandırır.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Kirli ya da normal suyun sürekli zeminin altına ve alt kat tavanına etki etmesi beraberinde tavanın renginde değişiklik, küf, pis koku ve farklı hasarlara neden olabilmektedir. Tavan akması zamanında kontrol edilemez ve karşı konmaz ise zamanla tavanın sıvası kalkarak düşebilir.
30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Sargının tamamen sertleşmesi, yaklaşık olarak 30-45 dakika kadar sürebilir. Alçı sargının üzerine ekstra destekler ekleyin: Bazı durumlarda, yaralanmış bölgeye ekstra destek sağlamak için alçı sargının üzerine birkaç kat daha alçı altı pamuk eklenir.
ALÇIMATİK®, hazır sıva makinesi ile karıştırılarak (15-16 lt su/35 kg torba) yüzeye püskürtülür. Uygulama kalınlığı tek katta 1 cm ile 2,5 cm arasında olmalıdır. Kalınlık 2,5 cm'den fazla ise ikinci kat, birinci kat prizini almadan önce maksimum 2,5 cm kalınlığında uygulanır.
Kuruma Süresi Saten Alçı Astarı uygulamasından 24 saat sonra üzerine Marshall su bazlı iç cephe boyaları ve kaplamaları kullanılabilir.
Saten perdah alçıyı sıvadan ayıran en önemli farklardan biri saten alçının ince yapıda olmasıdır. Sıva alçısının yapısı kalın olduğundan dolayı son kat için uygun değildir. Sıva alçısı pürüzlüdür ve daha büyük boşlukların doldurulmasında etkilidir.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri