-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.)
Hava filtresi kutusu hava alırsa, ya da motor fazla hava alırsa ne olur şeklinde yöneltilen bir soruya; motora kirli hava girebilir ve bu da motorun performansını olumsuz yönde etkileyebilir cevabı verilebilir. Kirli hava, motorun içindeki parçaların ömrünü kısaltabilir ve motor arızalarına neden olabilir.
Hava filtresinde bir arıza olup olmadığını anlamak için normal bir sürüş yapmak yeterli. Sürüş sırasında gaz pedalına basıldığında araç normal tepkisini vermiyorsa bu motora alınan hava miktarında veya kalitesinde farklılık olduğu anlamına geliyor.
En küçük hava kaçaklarını bile özellikle araçlarını ve süreçlerini çalıştırmak için basınçlı hava olmadan çalışamayan bir üretim hattı için ürün ve enerji israfına yol açabilir ve üretimde zaman kaybına neden olabilir.
Hava kompresörü veya hava hattı kaçaklarını tespit etmek için en güvenilir araç, ultrasonik akustik dedektördür. Bu dedektörler, hava kaçaklarıyla ilişkilendirilen yüksek frekanslı tıslama seslerini tanıyabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yani eğer ki emme manifoldu hava alır ise motorunuzun veriminde düşüş meydana gelecektir. Bu küçük patlamalardan bir tanesi bile aracınızın silindirlerinden herhangi birinde gerçekleştiğinde krank milini çevirmiş olduğunu sakın unutmayın.
Emme manifoldunda kaçak olması durumunda araç gereğinden az havayı emer. Bu da hem çekişin düşmesine hem de yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Bu nedenle bu parçada oluşan sorunları tespit etmek önemlidir.
Eğer egzoz ya da emme manifoldunda sorun varsa aracın çekişi ve performansı bariz bir şekilde düşer. Aracın çalışması ve özellikle hızlanması esnasında motordan hırıltı geliyorsa, yüksek patlama sesleri duyuluyorsa; egzoz manifoldunda çatlak, kırılmalar veya contasında kaçak, sızıntı olabilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Karbüratör, içten yanmalı motorlarda, motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt.
Motor kumandasını "Yakıt Yok" konumuna getirin. Marş motorunu çalıştırın ve motoru ters çevirin. Gevşemiş yakıt cıvatasından sızan yakıtları gözlemleyin. Tüm havanın dışarı çıkmasına izin verin ve yakıtın saf olduğu görüldüğünde, hava kabarcığı görülmeden yakıt cıvatasını bir anahtarla tamamen sıkın.
İşte hava filtresinin tıkanması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler: Motor Performansında Azalma: Tıkanmış bir hava filtresi, motora yeterli miktarda temiz hava sağlayamaz. Bu durumda motor performansı düşer, güç kaybı yaşanabilir ve aracın tepkime süresi uzar.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Hava filtresinden emilen su, motorun yanma odasına gider. Çok az bir su girerse yakıt ile birlikte yanar ve yanma odasından uzaklaştırılabilir. Ancak su biraz fazla ise yakılamaz.
Mazot filtreniz tıkandığında;
Araç sollarken, yokuş yukarı sürerken veya ağır yükler taşırken aracın güç eksikliğini hissedersiniz. - Sürüş anında aracın motoru sık sık stop eder. - Basınç sensörü, yakıt basıncı eksikliğini tespit ettiğinde motor ışığı yanar. - Arabanız normalden daha fazla egzoz dumanı üretir.
Marşa basıldığı zaman motor titreyerek başlar. Diğer yandan araç sollama ya da yokuş çıkma gibi yüksek devir gerektiren durumlarda da araç tam performans sergilemeyebilir. Bunlar, motorun hava filtresinin değişmesi gerektiğini işaret edebilir.
Filtreler periyodik bakım aralıklarında değiştirilir. Bakım, markaya bağlı olarak 10.000 km ile 30.000 km arasında değişmekte veya 1 yıl sürmektedir.
1.emisyon testinde değerler çok yüksek çıkar veya test başarısız olur. 2.araç çekişten çok düşer. 3.alt devirler çok cansız olur 1500-3000 arası(dikkat edin şehiriçinde en çok kullanılan devir aralığıdır.) 4.yakıt tüketimi artar, rampa çıkmak eziyete dönüşür.
İlk olarak, eğer egzoz sistemi dışarıya rahatça mevcut gazı atamadığı zaman bu gaz araca hararet olarak geri döner. İkinci olarak Aracın yeterince hızlanmamasıyla egzozun tıkandığı anlaşılabilir. Bunun yanında gaza bastıkça araçtan boğuk bir ses gelir bu da üçüncü yoldur.
Manifold Tamiri
Tamir yerine aracın egzoz ya da emme manifoldu değişimleri yapılmaktadır.
Manifold Contası Kaçakları Emme manifoldu, yakıt enjeksiyon sistemine sahip otomobilinizde silindirlere hava besleyen parçadır. Emme manifold contası da bu parçada hava sızıntısını engeller. Ayrıca yağ ve soğutma suyunun motor bloğundan sızıntısını da engeller.
Kaynaksız tamir olanağı. Susturucu sistemindeki küçük delikler ve çatlaklar hava sızdırmayacak şekilde kolaylıkla ve kalıcı olarak tamir edilebilir. Sizi masraflı onarımlardan kurtarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri