Dişlerimizi fırçalamadan önce kullanılan diş ipi; ağızda kalacak ve sonradan oluşacak pisliklerin fırça sayesinde atılımını sağlayacağından dolayı daha faydalı bir kullanım olacaktır.
Diş ipleri genel olarak dişlerin fırçalanmasından önce kullanılmalıdır. Böylelikle dişlerin arasındaki yiyecek atıkları nedeniyle temizlenmeyen ve tıkalı olan bölgelere diş macunu ulaşmayabilir. O nedenle dişlerin daha temiz olmasına dikkat edilmelidir. Diş ipi mutlaka dişler fırçalanmadan önce kullanılmalıdır.
Bu nedenle dişlerin arasında sıkışıp kalmış yiyecek parçalarını yok etmek için diş fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Plak, dişlerin ve ağız mukozasının hemen üzerinde yemek yenildikten yaklaşık 2 saat sonra oluşan kremsi film tabakasıdır.
Diş İpi Ne Zaman Kullanılmalıdır? Diş ipleri, dişlerin tam oturmaya başladığı dönemde yani çocukluktan itibaren kullanılmaya başlanmalıdır. Sadece diş fırçalamanın ağız hijyeninin tam olarak sağlanmasında yeterli olmamasında dolayı günde en az 1 kere mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.
-Diş ipi kullanımı öncesi dişler fırçalanmalı, yemeklerden sonra oluşan artıklardan kabaca arındırılmalıdır. Fırçalandıktan sonra diş ipine geçilmesi daha sağlıklı olacaktır. -Yaklaşık 15-20 cm uzunluğunda koparılan diş ipi, parmaklara sarılarak gerilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarının öncelikli sebebi olan bu plak ve yemek artıklarını temizlemek için her gün düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
Ancak gün içinde yediklerimiz ve içtiklerimiz hem dişlerimiz üzerinde leke bırakmakta, hem ağız kokusuna neden olmakta, hem de yemek artıkları diş aralarında kaldığı için çürümeler meydana gelmektedir. Aynı şekilde diş ipi kullanımı da günde üç kez tekrarlanmalı ve mumlu diş ipi kullanımı önerilmektedir.
Diş ipi ve arayüz fırçası, dişlerin arasındaki boşlukları temizlemek için kullanılan farklı yöntemlerdir. Bununla birlikte, bu iki yöntemi kullanmanız çok daha iyi sonuç vereceği için beraber kullanım tekniği önerilir. Özellikle de dişlerinizin arasındaki boşluklar dar ise arayüz fırçası kullanmak daha uygun olacaktır.
Diş ipi kullanımı: Diş ipi ile diş fırçasının ulaşamadığı alanları temizleyerek diş taşı ve plak oluşumunu engellemeye fayda sağlayabilir. Gargara yapmak: Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrası günde 1 kez gargara yapmak derinlemesine bir temizlik sağlar.
Tüketim farklılıklarından dolayı şu an işimizi kolaylaştıran ürünlerden kürdanlı diş ipleri kullanımı daha basit ve hızlıdır. Rulo diş iplerine göre kullanımları pratiktir. Fakat kürdan kısmı, diş eti hassasiyeti ve ağız sağlığı için daha dikkatli kullanım gerektirir. Ve her biri tek kullanımlıktır.
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Bazı diş hekimleri, ağız hijyeni iyi ve diş yapısı sorunsuz olan kişilerde 2-3 günde 1 diş ipi kullanımı önerir çünkü aşırı diş ipi kullanımı özellikle diş eti yapısı ince kişilerde çekilmelere neden olabilir.
Elbette diş iplerinin kullanımı diş aralarının açılmasına asla neden olmaz. Bu materyal diş yapısına uygun olarak üretiliyor ve diş yüzeylerinde aşınmaya neden olmuyor. Dolayısıyla diş aralarında açılmaya neden olması da mümkün değildir.
Diş ipi kullanmak kötü nefesi azaltır. Düzenli olarak diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları dişlerinizin arasında ve diş etlerinizin altında kalır. Bu da gayet doğal olarak ağız kokusuna neden olabilir.
Hayır, değil. Ne yazık ki, diş eti kanaması, bir şeylerin yanlış gittiğinin işaretidir. Diş etlerinizi çok agresif ve sert bir diş ipi tekniği ile travmatize etmediğiniz sürece, diş ipi birincil neden değildir.
Uzmanların her gün diş ipi kullanmanın diş plakları ve diş eti hastalıklarıyla mücadeleye yardımcı olduğu yönünde bir kanıt bulunmadığını kabul ettiği belirtildi.
Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşmadan bu plaklar yok edilebilir. Böylece diş taşı temizliğine gerek kalmaz.
Diş taşı (diş tartarı) ağızda koku yapar mı? Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.
Sirke İle Diş Taşı Temizliği
Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur. Sirkenin antibakteriyel özelliği ağız içerisindeki istenmeyen bakterileri öldürürken enfeksiyon oluşumunu da engeller.
Ortodontik tedavide diş teli ulgulanan hastalarımız arayüz fırçasını kullanmalıdır. Arayüz fırçanızı yanınızda taşımanızı ve en az günde 3 defa kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ortodontik arayüz fırçası seçerken dişe zarar vermemesi için orta boy ve orta sertlikte olmasına dikkat ediniz.
– Arayüz fırçaları tek kullanımlık değildir; ancak deformasyon ve eğilmeler oluştuğunda yeni bir arayüz fırçasına geçilmelidir. – Günde bir kez yapılması yeterlidir.
Özellikle dişlerinde çapraşıklık olan hastaların ve aşırı sıkı olan hastaların diş ipi kullanımı zorunludur. Diş eti çekilmesi olup kök yüzeyleri açıkta olan hastaların, ortodonti hastalarının, porselen dişleri olan hastaların ve implant hastalarının ise arayüz fırçası kullanımı zorunludur.
Arayüz fırçası diş ipiyle hemen hemen aynı görevi görmektedir. Özellikle bazı durumlarda diş ipinden daha etkilidir. Uç kısmındaki ufak fırça diş boşluklarınıza girerek daha etkili bir temizlik sağlamaktadır. Diş fırçanızın giremediği ufak boşluklarda kalan birikintiler dişlerinize zaman içerisinde zarar verir.
Dental plak ile olan mücadelemizde en önemli siahımız diş ipi, diş fırçası ve diş macunu olsa da ağız gargaraları da ciddi faydalar sağlayabilir. Ancak gargara tek başına kullanıldığında plağı tamamen temizleyemez. Gargaradan sonra ağzınızda oluşan taze nane hissi, ağzınızın gerçekten temiz olduğu anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri