Lenslerinizi daima makyajdan önce takmalısınız. Böylece gözünüze partiküllerin girmesini önlemiş olursunuz. Makyaj sonrası lens takmak için bu işte uzman olmak gerekir.
Kontakt lenslerinizin üzerine makyajınızın bulaşmasını istemiyorsanız lenslerinizi makyaj yapmadan önce takmalısınız.
Lenslerinizi takmadan önce, kenarlarını hızla gözden geçirmeyi alışkanlık haline getirin. Böylece hem lensi ters takmadığınızdan emin olusunuz, hem de yırtık-hasarlı bir lensi gözünüze takıp gözünüze zarar vermemiş olursunuz. Takmadan önce lenslerinizi durulamak isterseniz lens bakım solusyonunu kullanınız.
Lens Varken Göz Kalemi Sürülür Mü? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayırdır. Lens varken asla göz kalemi kullanamamanız gerekmektedir.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
İlgili 24 soru bulundu
Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Lenslerinizi daima makyajdan önce takmalısınız. Böylece gözünüze partiküllerin girmesini önlemiş olursunuz. Makyaj sonrası lens takmak için bu işte uzman olmak gerekir.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Göz doktorunuz uygun olduğunu söylemedikçe, uyurken kontakt lenslerinizi takmayın. Kontakt lensleriniz gözünüzdeyken yüzmekten veya duş almaktan kaçının, ancak yüzerken yüzme gözlüğü takıyorsanız, takabilirsiniz. Kontakt lensler takılıyken gözlerinizin suya maruz kalması göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere zarar da verebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/7, 11). Dolayısıyla gözdeki lens, gusle ve abdeste engel değildir.
Kontakt Lenslerin Kullanım Süresi :
Günlük lensler günün sonunda mutlaka gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lens, solüsyon kabına yerleştirilip ertesi gün kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.
Yoğun çalışan bireylerin günlük lens bakımını atladıkları bilinmektedir. Bu nedenle günlük lenslerin kullanılması önemlidir. Günlük lensleri her gün değiştirdiğiniz için herhangi bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Ancak günlük lenslerin bir günden fazla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Lenslerle uyumak gözde oluşacak enfeksiyon ihtimalini 5-6 kat arttırdığından dolayı lensin türü ve süresi fark etmeksizin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması adına önerilmez.
Kontakt lensi kimler kullanamaz ? Kronik enfeksiyonu olanlar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar, gözünde tekrarlayan kornea tahrişi olanlar, göz kapağı bozukluğu olanlar, kuru göz hastaları, bazı göz tansiyonu operasyonu geçirenler ve el becerisi yeterli olmayan kişiler kontakt lens kullanamaz.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Cildinizi makyaja hazırladıktan sonra, genel ten makyajından önce sıra göz makyajına geliyor. Bunun sebebi ise göz farından dökülen parçacıkların makyajınıza zarar vermemesi. Eğer göz altlarınızda belirgin morluklar ya da koyu gölgeler varsa göz altı kapatıcısı kullanmak bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Yaptırmaya karar verdiğinizde unutmamanız gerekenler:
Lens kullanıyorsanız, ipek kirpiğin bir zararı yok. Ancak yaptırmaya giderken çıkarmalısınız. İpek kirpik uygulaması yaptırdıktan sonra 48 saat su değdirmemeniz öneriliyor.
Uzman doktorların önerisiyle kullanılan kontakt lenslerin alışma süreci genel olarak 1 haftadır. Ancak bu süre kişiden kişiye ve kullanım bazlı olarak değişiklik gösterebilir. Kontakt lensler doctor kontrolünde kullanılmalıdır. Kimi durumlarda kontakt lense alışma süreci 4 haftayı yani 1 ayı bulabilmektedir.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama. Ama lens gözün arkasına asla kaçmaz bunu bil.
Kullanılan kontakt lensin önerilen süreden daha fazla takılması günlük yaşamda gözde batma hissine yol açabilir. Lenslerin düzgün bir şekilde temizlenmeden ve bakımları yapılmadan gözlere yerleştirilmesi de bu batma hissini tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri