Kanser olgularında ameliyat ve kemoterapi gibi bir tedavi yöntemidir ve tek başına yapılabileceği gibi ameliyat öncesi, sonrası ya da kemoterapi beraberliğinde uygulanabilir.
Kanser hücrelerinin vücuda dağılması olasılığının daha fazla olduğu durumlarda önce kemoterapi uygulanıyor. Birlikte veya daha sonra radyoterapi uygulanıyor. Ama ameliyat edilen bölgede kanserli hücre kalma olasılığı daha fazlaysa, önce radyoterapi sonra veya birlikte kemoterapi uygulanıyor.
Radyoterapi tek başına ya da kemoterapi ile birlikte uygulanabilir.
Radyoterapi, kemoterapi uygulanacak vakalarda tercihen kemoterapiden sonra, ek bir sistemik tedavi gerekmeyen ya da sadece hormon tedavisi uygulanacak hastalarda ise cerrahiden sonra tercihen en az 3 hafta içerisinde başlıyor.
Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.
İlgili 32 soru bulundu
Radyoterapi, kanser hücrelerinin yüksek enerjili radyasyon ile öldürülmesi ya da çoğalmalarının durdurulması demektir. Kanser olgularında ameliyat ve kemoterapi gibi bir tedavi yöntemidir ve tek başına yapılabileceği gibi ameliyat öncesi, sonrası ya da kemoterapi beraberliğinde uygulanabilir.
Çoğunlukla 3 ila 9 hafta boyunca haftada 5 kür olarak uygulanan radyoterapi, bazen günde bir defadan fazla da yapılabilir. Hastaya günlük olarak küçük dozlarda verilen radyoterapinin her seansı yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
Her seansta tedavi odasında 15 ila 30 dakika kalınmakla birlikte, radyasyon dozunun verilmesi 1 ila 5 dakikalık bir sürede gerçekleşmektedir. Eksternal radyoterapi alma işlemi, bir röntgen filmi çekilme işlemindeki gibi ağrısızdır.
Bazen tedavi alanı hassas veya ağrılı olabilir. Bu tedaviden sonra bile olabilir.
Radyoterapi teknikerleri günlük 8 saat haftada 40 saat çalışmaktadır Cumartesi ve Pazar günleri 2 gün haftalık izinleri vardır. Çalışma saatleri içerisinde 1 saat yemek molası kullanma hakkına da sahiplerdir. 14 gün yıllık 30 gün Radyasyon izni olmak üzere toplam 45 gün izinleri vardır.
Işın Tedavisi (Radyoterapi), aynı zamanda diğer kanser tedavi yöntemlerine destek olması amacıyla da kullanılabilir. Kemoterapi ile elde edilen kanser karşıtı etkinin güçlendirilmesi için kemoterapinin yanında, radyoterapiye de başvurulabilir.
Yüksek dozlu radyasyon hücrelerin büyümesini önler veya hücreleri öldürür. Kanserli hücreler çoğu normal hücreden daha hızlı bölündüğü ve büyüdüğü için, radyoterapi birçok kanser türünün tedavisinde başarılı sonuç verir. Bu esnada normal hücreler de radyasyondan etkilenir ancak çoğu radyasyonun etkilerinden kurtulur.
Radyoterapi Sürecinde Banyo Yapılabilir mi? Radyoterapi sürecinde banyo yapılması eski yıllarda yasaklanan bir konu olsa da günümüzde hemen her merkezde hastanın banyo yapmasına izin verilmektedir. Cildin temiz olması, cilt reaksiyonu riskini de azaltacaktır.
İmmünoterapi, Kişinin Kendi Bağışıklık Sistemini Kullanır
Kanserle mücadelede radyoterapi ve kemoterapi dışında kişinin kendi bağışıklık sistemi de tedavi amacıyla kullanılabilir.
Kemoterapi ve radyoterapiyi arka arkaya da verebilirsiniz. Kanser tedavisinde yukarıda saydığımız yöntemler farklı sıralarda birlikte uygulanabilir. Örneğin, hastaya cerrahi yapılır, arkasından radyoterapi uygulanıp yine kemoterapi verilebilir.
Radyasyon tedavisi bittikten sonra, tedavi gören bölgeye 30 veya daha yüksek SPF (güneşten korunma faktörü) dereceli güneş kremi sürün. · Tedavi sırasında kilonuzu korumanız istenecektir. İstahınızda azalma hissedebilirsiniz. Özellik proteinden zengin beslenmeniz, yan etkilerinde hızla iyileşmesi açısından önemlidir.
Radyoterapi saçlı bölgeye yani kafatasına verilmediği sürece saç dökülmesine yol açmaz. Ama saçlı deri tedavi alanı içinde kalıyorsa saç dökülmesi riski vardır. Radyoterapi lokal bir tedavi yöntemidir ve tedavi edici etkisi de, yan etkisi de sadece tedavinin uygulandığı bölge ile bağlantılıdır.
Proteinden zengin yiyeceklerle beslenmek önemli olduğu için balık, tavuk, et mutlaka tüketilmelidir. Tahıllı yiyeceklerin yanı sıra içerdiği yüksek protein nedeniyle yumurta beyazı, haşlama yoluyla bol miktarda tüketilebilir. Günde 2 litre sıvı (su ya da asitsiz içecekler) tüketilmelidir.
Radyoterapi sırasında yorgunluk artar, bağışıklık sistemini zayıflar. Işınlama sonrası mide bulantısı, kusma gibi yan etkilerin ortaya çıkma riski vardır.
Radyoterapide kullanılan yüksek enerjili ışınların vücuda girişi, aynı tomografi ya da MR çektirirken olduğu gibi, kesinlikle hissedilmez.
Erken yan etkiler tedavi sırasında, geç etkiler ise tedavi bittikten 3-6 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Tedavi sırasında oluşan şikayetler radyoterapi uygulanan bölgeye göre değişir. Cilt değişiklikleri, saç dökülmesi, halsizlik, diare, yutma güçlüğü, idrar yapmada yanma gibi etkiler olabilir.
Mezunlar, devlet hastanelerinin veya özel sağlık kurumlarının radyoloji ünitesinde görev alır. Tekniker unvanıyla yapılan işler; hastayı uygulamaya hazırlamak, teknik ayarlamaları gerçekleştirmek, radyoloji cihazını uygulama sırasında kontrol etmek şeklinde sıralanabilir.
Radyoterapi yöntemi tümör hücresinin DNA'sını direkt kırma yoluyla tümörün yok edilmesine yol açar veya hasar oluşturarak dolaylı yok olmasına neden olur. Hodgkin lenfoma, bazı akciğer kanserleri, serviks (rahim ağzı) kanseri, rektum kanserleri tam yanıt alınan, tümörün tamamen yok olduğu kanser türleri arasındadır.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Bu maddenin (ç) bendinde kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri