Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır. Araç üzerinde hiç köpük kalmayana kadar basınçlı su ile yıkanır.
Aracın yüzey temizliğini yaparken yukarıdan aşağıya doğru hareket edin. Önce tavan kısmından başlayarak aracın etrafında birkaç kez tur atacak şekilde bölgeleri adım adım temizlemeye çalışın. Boya yüzeyine zarar veren kuş pisliği ve böcek kalıntıları gibi lekeleri giderirken ekstra özen gösterin.
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Bazı profesyonel araba yıkama servislerinde görülebilen fırça ile araba yıkama, kaporta boyasının bütünlüğü açısından son derece zararlı ve yapılmaması gereken bir işlemdir. Neticede araç bakımı alelacele değil, özenle yapılması gereken bir işlemdir. Alelade bir fırça veya sünger de bu mantığa, haliyle terstir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu ürünün kullanıldığı yüzeyler arasında oto kaportası yer almıyor , arabanın boyasındaki verniği soldurmasın , boya zarar görmesin.
Araba camları, asla normal bir cam temizleyici ile temizlenmemeli. Çünkü, çizgilere ve bulanık noktalara neden olabilir. Ayrıca, renkli camlar üzerinde de kullanılırsa amonyak filme zarar verebilir.
Oto yıkama hizmeti yönetmeliğe göre saat 20.00'ye kadar verilebiliyor. Yaz aylarında opsiyon tanınıp, bu saat 21.00'e çıkarılabiliyor.
İyi bir süngerle yıkarsanız fırçadan kat kat iyi olacaktır süngerin suya girince kum tanelerini bırakmaması süngerin kötü olması demektir. Fırça eğer arabada çamur vs. varsa kolay çıkartır ancak çıkartana kadarda arabanın boyasına zarar verir kılcal çizikler oluşturur.
Sert Sünger veya Fırça Kullanmak
Yumuşak mikrofiber bezler veya özel araç yıkama eldivenleri tercih ederek en temiz ve başarılı sonuçları elde edebilirsiniz.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Geniş bir kova içerisine bir miktar su doldurun. Yarım çay bardağı şampuan ve saç kremini ilave ederek iyice karıştırın. Arabanızın çizilmesini önlemek için sert uçlu fırça kullanmamaya özen gösterin. Yumuşak uçlu bir fırça ya da sünger yardımı ile hazırladığınız karışımı arabanıza sürün.
Öncelikle birinci unsur yıkama sıklığı aracınızı iki haftada bir yıkamanız oldukça yeterli bir süre olacaktır. Sık yıkamak ya da yıkamamak kesinlikle olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Araba nasıl yıkanır veya iç temizlikte araba koltukları nasıl yıkanır hakkında birkaç bilgi paylaşalım.
Genellikle öğleden sonra araba yıkanması tavsiye edilmektedir. Aracı öncelikle temiz bir suyla yıkamak gerekmektedir. Aracın tepesinden su dökmeye başlanması iyi olacaktır. Bunun nedeni tozların yukarıdan aşağıya doğru inmesini sağlamaktır.
Bu tip deterjanlar temizlik işini çok iyi yaparlar ancak "aşındırıcı sabun" olarak kabul edilirler. Araba boyası içeren bir zeminde aşındırıcı bir sabun kullandığınızda oksidasyon sürecini hızlandırmış olursunuz. Bu da zamanla aracın boyasına donuk/mat bir görünüm verip parlaklığını yok edecektir.
Boyandıktan sonra vernik atılan kaporta yüzeyinin kuruma süresi, hava sıcaklığına ve nem oranına göre değişkenlik gösterir. Soğuk havalarda ve nemli iklimlerde kuruma süresi 30 güne kadar çıkarken, sıcak havalarda ve düşük nemli yerlerde kuruma süresi 10 gün civarındadır.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Sıcak su ve yumuşatıcı karışımını araç koltuklarına da rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bu yöntemle aracınızda gün içinde biriken kokulardan ve kirden kolayca arındırabilirsiniz.
Çekçek, fırça, sünger, güderi, atlet, don, thsirt ... hepsi çizer. Mikrofiber bezin üzerindeki etiket bile çizer.
Aynı zamanda aracınızın yüzeyi de soğuk olmalıdır. Güneş altında yıkama işlemi KESİNLİKLE yapmayın. Güneş altında, kullandığınız yıkama ürünü çok çabuk kuruyabileceğinden araç yüzeyinde çıkması zor lekelere neden olabilir. 3- Aracınızı yıkarken mikrofiber yıkama eldiveni kullanın.
Temizlik ürünlerinde dikkat edilecek noktalar
Bunun yanında ev tipi temizlik maddeleri su ile durulanması gereken maddelerdir. Ancak araç içi temizliğinde su kullanılmadan temizlik yapılmalıdır. Araba içi temizliğinde özellikle arap sabunu ve deterjan kullanımından uzak durulmalıdır.
Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
Cam suyunun donma noktasını belirleyen şey, içindeki metil alkol miktarıdır. İçindeki metil alkol oranının % 30 ve üzerinde olmalıdır. -20 dereceye kadar donmaması için cam suyu antifrizi içinde %30 metil alkol bulunmalıdır.
Su, kir tutmama özelliğiyle cam temizliğinde kullanılan gliserin mucizevi etkisiyle sizi hayrete düşürecek. 3 litre suya 7 damla gliserin ekleyin. Bu karışımı eski bir naylon çorap yardımıyla camları temizlemek için kullanabilirsiniz.
Dışarıda aracımızı yıkatırken ne kullandığını bilmediğimiz otomatlar, İnternet üzerinden satılan lisanssız, kalite belgeleri olmayan ürünler, tiner, fren hidroliği, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanımı veya aracınızla teması durumunda aracınızın verniğine farklı ölçülerde zararlar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri