Çekirdek yumuşak kalırken çeliğin belirli bölgelerinin sertleştirildiği sementasyon işlemi sayesinde çelikte yüksek kırılma dayanımı elde edilir. Bunun yanı sıra çeliğin aşınma dayanımı da sertlikle paralel olarak artacaktır.
Sementasyon işlemi, karbon içeriği düşük olan çelik malzeme yüzeyine, katı sıvı ya da gaz ortam içerisinde karbon emdirilmesine dayanan termokimyasal bir işlemdir. Karbürizasyon olarak da bilinen sementasyon işlemi en eski yüzey sertleştirme işlemlerinden biridir.
Sementasyon işlemi 800- 950 dereceler arasında yapılan termokimyasal bir işlemdir. Karbürleme işleminde çelik ısıtılarak sıcaklığı östenitik nokta üzerine çıkarılır, prosesin yapıldığı ortamda karbon olarak zengin koruyucu atmosfer oluşturularak çeliğin yüzeyden çekirdeğine doğru karbon difüzyonu sağlanır.
Sementasyon, sementasyon çelikleri ile birlikte gerçekleştirilen, çeliğin yüzey işlemine yönelik termo-kimyasal işlemlerdir. Sementasyon işlemi sırasında çelik yüzey, tabana sıkıca yapışan ve sert bir perlitik çekirdek ile birlikte yüksek aşınma direnci sağlayan sert bir martensitik tabaka oluşturur.
Sementasyon veya Karbürizasyon en eski yüzey sertleştirme işlemlerinden biri olup; karbon içeriği düşük olan çelik malzemelerin yüzeyine katı, sıvı veya gaz ortam içerisinde çeliğin yüzeyine karbon emdirilmesi (difüzyon) esasına dayanır.
İlgili 29 soru bulundu
Sementasyon çelikleri, yüzeyde sert ve aşınmaya dayanıklı, çekirdekte ise daha yumuşak ve tokluk özelliklerin istenildiği, değişken ve darbeli zorlamalara dayanıklı parçaların imalatında kullanılan, düşük karbonlu, alaşımsız veya alaşımlı çeliklerdir.
Sementasyon işlemi genel olarak %0,2 ve altında karbon içeren çeliklere uygulanmaktadır.
Sementasyon çelikleri, yüzeyde sert ve aşırtmaya dayanıklı, çekirdekte ise daha yumuşak ve tok özelliklerin istendiği, %C oranı 0,10-0,20 olan, değişken ve darbeli zorlamalara dayanıklı parçaların imalinde, kullanılan çeliklerdir.
Dişli çarklarda yapılan yüzey sertleştirme ısıl işlemleri sert ve aşınmaya dayanıklı bir yüzey ve tok bir çekirdek sağlar. Sementasyon (karbürleme) yüzey sertleştirme işleminde, düşük karbonlu çelik parçaların yüzeylerine kontrollü ortamlarda ve yüksek sıcaklıkta difüzyon yoluyla karbon emdirilir.
Sementasyon ya da genel olarak gaz sementasyon karbon maddesinin katı demir alaşımlarına girmesine yardımcı olarak gerçekleştirilmekte olan bir yüzey sertleştirme uygulaması olarak tanımlanabilmektedir.
Sementasyon çelikleri, dişliler, miller, piston pimleri, zincir baklaları, zincir dişlileri ve makaraları, diskler, kılavuz yatakları, rulmanlı yataklar, merdaneler, bir kısım ölçü ve kontrol aletleri, orta zorlanmalı parçalar, kesici takımlar gibi parçaların imalinde kullanılırlar.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
Sementasyon veya bir diğer adıyla karbürizasyon en eski yüzey sertleştirme işlemlerinden biridir. Sementasyon, karbon içeriği düşük olan çelik malzemenin yüzeyine katı, sıvı ya da gaz ortam içerisinde karbon verilmesi işlemidir.
Sementasyon derinliği teriminden, parçanın yüzeyinden itibaren parça kesitindeki kimyasal bileşimde karbon miktarının arttığı noktaya kadar olan dik mesafe anlaşılır.
Sertliği 28-32 HRc aralığındadır. Yüksek çekme dayanımı sayesinde yüksek gerilmeler altında çalışan miller, dişliler ve makine parçalarında kullanılabilen, sanayide ıslah çeliği olarak bilinen malzemedir.
Düşük Basınç Karbonlama (LPC), Vakum Sementasyon olarak da bilinir. Diğer sertleştirme işlemlerine benzer şekilde, Vakumlu karbürlemenin amacı tok ve sert çekirdekli, aşınmaya dayanıklı bir yüzeye sahip parça elde etmektir. Sürekli yüklenme ile çalışan paröaların yorulma sınırını artırmak için uygulanır.
1.6523 (AISI 8620, 20NiCrMo2), birçok endüstride kullanılır. Örneğin, otomotiv, havacılık, tarım, madencilik, enerji ve inşaat gibi sektörlerde kullanılan dişliler, şanzımanlar, miller, akslar, çekiş kontrol elemanları, şaftlar ve diğer birçok parça bu çelik türüyle yapılır.
1.7131 (5120) (16MNCR5) SEMENTASYON ÇELİĞİ
Çekirdekte yumuşak ve tokluğun istenildiği, yüzeyde ise sert ve aşınmaya dayanıklı olan ve darbeli yerlerde tercih edilen esnek bir yapı çeliğidir. Ayrıca sementasyon ve nitrasyon ısıl işlemine uygun bir malzemedir.
Sementasyon işlemi ile yüzeyleri sertleştirilecek olan çelikler 20 x 10 x 10 mm ebatlarında kesilerek temizlenmiştir. Çelikler düzenli bir şekilde yarısına kadar toz katı ortam dolu olan kutunun içerisine yerleştirilmiş ve üzeri tekrar toz karışım ile kapatılmıştır.
8620 çelik, düşük karbon içeriği sayesinde sementasyon ve nitrasyona uygun bir malzemedir. 8620 çelik, çekirdekte tokluğun istenildiği, yüzeyde ise sert ve aşınmaya dayanıklı olan ve darbeli yerlerde tercih edilen sünek bir sementasyon çeliğidir.
20MnCr5 çelik (1.7147 malzeme), yüksek mukavemet ve tokluğa ve iyi sertleşebilirliğe sahip bir Avrupa standardı karbonlanmış çeliktir (sement sertleştirme çeliği). Söndürme deformasyonu küçüktür, düşük sıcaklıkta tokluk ve işlenebilirlik iyidir, ancak kaynak performansı düşüktür.
Nitrasyon, ağırlıklı olarak alaşım bakımından zengin çeliklere uygulanan yüzey işlem süreci olarak tanımlanır. Her malzemenin nitrasyon yeteneği bulunur. Nitrasyon bazı çeliklerde korozyon dayanımı ve yorulma direncini artırır. Nitrasyon çeliğe difüzyon aracılığıyla azot verme işlemidir.
18NiCrMo5 Sementasyon Çeliği
Steel 18NiCrMo5, “tavlanmış” teslim durumunda tedarik edilen bir çelik türü olup özellikleri sayesinde, dişliler, pimler, burçlar gibi yüksek mekanik sertlik özelliği gerektiren parçalar için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
7131 sementasyon çeliği, yüksek mukavemet ve sertlik özellikleri ile öne çıkan bir çelik türüdür. Bu çelik türü, dişliler, miller, pistonlar, şaftlar ve diğer yüksek mukavemetli parçaların imalatında yaygın olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri