Günümüzde kanserlerde genetik testler kişiye özelleşmiş olup; onkolojik hastalıkların tanısı, takibi, prognoz ve tedavide doğru ilaç seçimi için yapılmaktadır. Kansere yol açan bozukluklar genetik mutasyonlar, gen artışı, delesyonlar, translokasyonlar ve benzeri anomaliler genetik testlerle saptanmaktadır.
Bu testler kan, tükürük, kemik iliği, amniyon sıvısı, idrar ve benzeri vücut sıvılarından yapılabileceği gibi, kanserli dokulardan da yapılabilir. Alınan vücut örneğinden DNA'nız izole edilir ve o hastalığa yönelik olarak ilgili gen ya da genlerde bir mutasyon yani değişiklik olup olmadığı taranır.
Kanserde Genetik Testi Neden Öneriyoruz? Kanser hastalarında uygulanan genetik testler net olmayan klinik bulgular varlığında kesin tanının konulmasını sağlayabilir. Kanser terapisi için uygun biobelirteçlerin tespit edilmesi ile kanser olgularının %20-%40 kadarında etkili immünoterapi çalışmaları sağlanabilir.
Artık birçok kanserin gelişme riski de genetik testler yardımıyla tahmin edilebiliyor. Riskin yüksek olduğu kişilere henüz hastalık gelişmeden birtakım tedaviler de uygulanabiliyor. Bunun en güncel örneği BRCA gen testidir.
Gen Testi Pozitif Çıkarsa
Gen testi sonrasında pozitif sonuç alınması durumunda meme kanserine neden olan gen mutasyonuna sahip olduğunuzu açıklamaktadır. Söz konusu sonuç alındığında kansere yakalanma riskini minimum düzeye indirmek amacı ve erken tanı için çeşitli önlemler alınmaldır.
İlgili 37 soru bulundu
Genetik rahatsızlıkların nedeni ve aileden gelip gelmediğinin saptanması için genetik tanı testleri uygulanmaktadır. Bu testler hastalığın erken teşhisi için oldukça önemlidir. Doğum öncesinde ve sonrasında da bu testler uygulanabilmektedir.
GENETİK TEST NEDİR? Genetik testler, genleriniz ve kromozomlarınız hakkında bilgi verir. Bu test gurubu kromozomlar, genler ve proteinlerdeki değişimleri tanımlayabilir ve hastalarda gözlenen semptomların nedeni olan genetik anormallikleri belirleyerek teşhis yapılmasını sağlar.
Özetle tüm kanserler genetik hatsalıktır ancak tüm kanserler kalıtsal genetik hastalık değildir. Bunun iyi ayırt edilmesi gerekir. En sık görülen kalıtsal kanser türleri ise meme kanseri, kolon kanseri, yumurtalık kanseridir.
Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.
BRCA1 ve BRCA2 mutasyonları için test yapan genetik test laboratuvarı olarak, SGK sigortası olan ve belirli mali ve tıbbi ölçütleri karşılayan hastalara BRCA 1 -BRCA 2 testlerini 2500-3500 TL aralığında ikili olarak çalışmaktayız. Fiyat bilgisi için 444 7 522 nolu çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.
Negatif test sonucu BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bir değişiklik veya mutasyon saptanmamış demektir. Ancak negatif test sonucunun sıfır kanser riski anlamına gelmediği bilinmektedir. Genlerinde BRCA1 veya BRCA2 mutasyonu bulunmayan kadınlarda en az genel toplum bireyleri kadar meme ve over kanser riski taşırlar.
Yani, kalıtımla birlikte kanserin kendisi değil, kanser gelişme riski bulunan anormal genler aktarılıyor. Mutasyona uğramış genlerin kuşaktan kuşağa aktarımla, ailede aynı tür veya birbiriyle ilişkili farklı kanserler ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, bir kişide birden fazla kanserin görülme olasılığı da yükseliyor.
BRCA testleri tam teşekküllü devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde ve bazı özel laboratuarlarda çalıştırılabilir. Test olgunun ağız içi mukozası veya kan örneklerinde çalışılabilir. Mutasyon saptanan olgulara genetik danışmanlık verilir. Amaç kanser gelişim riskini azaltacak stratejilerin belirlenmesidir.
Kimler Genetik Yatkınlık Testi yaptırmalıdır? Ailesinde kalıtsal kanser hastalığı bulunduğu bilinen ve kendi genetik risklerini öğrenmek isteyen sağlıklı bireyler de bu testleri yaptırabilirler.
**Hastanın kan alımı sırasında Aç/Tok olması test başarısını etkilememektedir.
Genetik test sonucu negatif ne demek? Genetik testin negatif çıkması bireyin çalışılan gende herhangi bir mutasyon olmadığı anlamına gelmektedir. Şüphe üzerine test yapılıp sonuç negatif çıktıysa ek testler istenmesi gerekebilir.
Genetik Hastalıklar Tarama Laboratuvarı laboratuvar sonuçları başvuranların onamı ile tıbbi genetik uzmanına e-nabız üzerinden gösterilir. Tıbbi genetik uzmanınca moleküler test ile tanılarının doğrulanmasının ardından genetik danışmanlık verilir ve bebek sahibi olmadan önce uygun merkezlere yönlendirilir.
Sağlık sigortaları tarafından karşılanmayan nipt testi birçok sağlık merkezinde yapılabilen bir testtir. Her sağlık merkezinden testin fiyatı farklılık gösterebilir. Ancak testin fiyatı 2023 yılında genel olarak 2.000 TL ile 5.000 TL arasına değişkenlik gösterir.
Hematolojik Hastalıklarda Genetik Testler Neden Gereklidir? Kanser sitogenetiği belirli kanserlerde primer ve sekonder kromozom değişikliklerinin bilinmesi, tanının kesinleşmesinde, prognozda, tedavi protokolünün düzenlenmesinde, minimal reziduel hastalığın takibinde büyük önem kazanmaktadır.
Kansere yol açan anormal gen annede olabileceği gibi, babada da görülebilmektedir. Anormal genin saptandığı kişinin çocuklarının da taramadan geçirilmelidir. Aynı şekilde kız ve erkek kardeşlerini, bazı durumlarda genin hangi taraftan geldiğini tespit etmek için anne-babasını da taramak gerekebilir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Kanser alt tipleri incelendiğinde pankreas kanserinde O kan grubunun, malign melanom ve böbrek tümörlerde ise A kan grubunun daha yüksek oranda olduğu görüldü. Sağlıklı kişilere göre ileri yaş, A ve O kan gruplarının kanser hastalığı için bağımsız prediktif faktörler olduğu görüldü.
Tıbbi Genetik polikliniğinde, her türlü nadir hastalık şüphesi olan hasta değerlendirilerek klinik tanı hizmeti verilmektedir.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz. Sonuçlarınıza E-devlet veya E-Nabız üzerinden ulaşmak istiyorsanız öncelikle T.C. Kimlik No ve E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri