Sağırlaşan motorları açmak için uzun bir yola çıkılıp bir yavaş yavaş yüksek hıza çıkılmalıdır. Devir yüksek tutulmalıdır. Bu işlem tekrarlandıkça motor eski performansına kavuşur. Bakımlar zamanında yapılırsa bir problem teşkil etmez.
Rodajdan sonra aracın motoru tercihen uzun yolda devirli kullanılarak açılır. Bir zamandan sonra motor açılsa da farketmeyebilir.
rodaj denilen olay artık geride kaldı.. rektifiyeden sonra motoru 0 km olarak kabul edip motor bloğundaki hareketli parçaların birbirine alışması için gerekli kritik km tutarını(yaklaşık 1000 km) aracı fazla zorlamadan kullanmanız yeterlidir..
-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur.
Motor açmak, halk arasında motoru yenilenmiş başka bir deyiş ile alınan sıfır araçlarda motorun uzun yolda belli bir süre kullanılarak motorun sonraki zamanlarda göstereceği performansını yükseltmek adına gerçekleştirilen bir uygulamadır. Rodaj süresinde motor parçalarının birbiri ile uyum sağlaması amaçlanmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Şehir içi kullanılan araçların motorları sağırlaşmaktadır. Sağırlaşan motorları açmak için uzun bir yola çıkılıp bir yavaş yavaş yüksek hıza çıkılmalıdır. Devir yüksek tutulmalıdır. Bu işlem tekrarlandıkça motor eski performansına kavuşur.
Motorun sol tarafında bulunan gidondaki debriyajı sıkarak motor marşına basmanız gerekmektedir. Böylece motorun bir veya iki saniye içerisinde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu esnada motorun boşta olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Motor eğer 1'de ise debriyajı sıkarak da motorun çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Rodajda motoru zorlamak veya rodaj yapmamak motosikletin performansını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca, rodajı iyi yapılmamış motor daha sonra beklenen performansı gösteremez. Bu durumlar motosikletinizin performansını düşürebileceği gibi ömrünü de kısaltabilir.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez. Uzun yolculuklar, genellikle motorun uzun süreler boyunca yüksek hızlarda çalışmasını gerektirir. Bu da motorun aşırı ısınmasına ve parçaların hızla aşınmasına neden olabilir.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Rektifiye ne demek diye merak edenler için Türkçede düzeltme veya yenileme anlamına geldiğini belirtmek gerekiyor. Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
Dizel Motor Ne Zaman Rektifiye İster? Rektifiye işlemi öncesinde motor için biçilen ömür ortalama 500.000 kilometredir. Bu değer benzinli araçlar için belirlenmiştir. Dizel araçlar için belirlenen rektifiye süresi 600.000 kilometredir. 600.000 kilometreyi dolduran dizel araçlara rektifiye işlemi uygulanmaktadır.
Rodaj sırasında vites değişimlerini hızlı yapmakta fayda var. mümkünse devri çok aşağılara düşürmeden diğer vitese geçin. kavradığı yerde bırakıp azar azar gaz açıp orta devirlerde sürelim.motoru çok boğmalardan kaçının. Erken vites atmayın. Ani gaz açımlarından kaçının.
Motor sağırlaşması, aracın uzun süre(5-6 yıl en az) devirsiz kullanımından kaynaklanan,motorun performansının bir bölümünü kaybetme olayıdır. İlk defa motosiklet için böyle bir konuya denk geldim. Genelde arabalar için bu konu tartışılır ve konuşulur. Ben merak ettiğim her şeyi araştırırım.
motor numarası okunmazsa yıllık muayeneden geçemez.
Tüv'de iki senede bir yaptırılan muayeneyi kastediyorsanız, hafif kusurlu olarak geçer.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Rodaj döneminde kalkış yapmadan önce motorun yeteri kadar ısınmış olmasına da oldukça önemli. Arabayı çalıştırdıktan sonra 30-60 saniye kadar bekleyerek motorun ısınmasını sağlayabilirsiniz. 1000-1500 kilometrelik ideal rodaj süresi tamamladıktan sonra aracı yüksek devir ve hızlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.
Çünkü yüksek hız sırasında silindir ve piston gibi parçaların arasındaki sürtünme artar ve henüz uyum sağlanmadığı için sorun çıkabilir. Motor rodaj süresi ne kadar olmalıdır? Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor.
Motosikletinizi azami olarak 50 km/h hız ve 5 Bin devir üzerinde kullanmamanız gerekir. İlk 300-500 KM arası motosikletinizi zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırıp ondan sonrası için motosikletin devrini yüksek tutmaya başlayın. 6-7 bin devirde sürmeye başlayın.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Motorun çalışması için öncelikle piston çalışmaya başlar. Giriş valfleri yani supaplar açılarak yanma odası içine benzin ve hava karışımının dolmasını sağlar. Piston bu hareketini yaptığı zaman yanma ve patlama meydana gelerek ortaya bir güç çıkartır.
Kalkış için frenler serbest bırakılmalı, sağ elle hafifçe gaz açılırken sol eldeki debriyaj levyesi gazla koordineli olarak ve yavaşça serbest bırakılmalıdır. Motor hareket ettikten sonra debriyaj tamamen serbest bırakılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri