Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS'ye giremez. Ön lisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları çiftli yıllarda yapılan KPSS'ye girebilirler. Ön lisans mezunu olup şu an lisans okuyan öğrenciler (mezun olmamış), isterlerse ön lisans KPSS'ye, isterlerse de lisans KPSS'ye girebilirler.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
KPSS önlisans puanlarıyla adaylar zabıta, icra katibi, infaz koruma memuru, düz memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli, destek personeli, aşçı, temizlik personeli, danışma memuru gibi kadrolara başvuru yapabiliyor.
Ortaöğretim KPSS sistemine göre KPSS sınavına girecek adayların lise mezunu veya sınavın 2 yıl olan, geçerlilik süresi içinde mezun olmuş olmaları beklenir. Bu sınav sadece ortaöğretim mezunları için geçerli. Önlisans mezunları ise kendileri için hazırlanan sınava girerler.
KPSS ön lisans puanıyla ortaöğretim tercih edilebilir mi? Aynı şekilde ön lisans mezunu bir aday KPSS lise puanı olsa dahi artık ortaöğretimden başvuru hakkı bulunmamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra bu puanım yanar mı ve bu puanla lisans tercihi yapabilir miyim? * Puanınız yanmaz fakat ön lisans puanınızla lisans tercihi yapamazsınız.
Kurumların kendi sınav yönetmeliklerinde başvuru şartı olarak istediği KPSS puan türü ve talep ettiği en az puan genellikle 70 ve üzeridir.
Ön lisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları çiftli yıllarda yapılan KPSS'ye girmeye hak kazanırlar. Ön lisanstan mezun olan adaylar ise ortaöğretim KPSS'ye giremezler. Lisans mezunu sayılan bir aday ön lisans/ortaöğretim sınavına giremez.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
2 anadal mezunu olan biri ÖSYM'e hangi bölümden mezun olduğunu ibraz eder ise o bölümden mesul olur ve o bölümden sıralamaya koyulur 2. bir bölümden tercih yapamaz. Okan Y.
Düz memur, çalıştığı kamu kuruluşunda temel bilgisayar kullanma becerilerini gerektiren görevlerden ya da kurumun çeşitli hizmetleri sağlamak amacıyla yaptığı saha faaliyetlerinden sorumludur.
En az lise, önlisans ya da lisans mezuniyeti gereklidir. Yüksekokul ve lisans bölümlerinden mezun olmanız önemlidir. En az lise, ön lisans ve lisans mezuniyeti ile memur olunabilmektedir. Alım yapılacak olan devlet kadroları için gereken öğrenim ve mezuniyet koşulları sağlanmalıdır.
Adayların, zabıta alımı başvuruları yapmaları için genellikle en az 70 puana sahip olmaları gerekiyor.
Çağımızın aranan meslekleri arasında yer alan çocuk gelişimi uzmanları; anaokulları, kreşler, rehabilitasyon merkezi ve eğitim kurumlarında çalışabilir. Bunun yanı sıra özel okullar ve devlet okullarında çalışma imkanları mevcuttur. Çocuk gelişim uzmanları gündüz bakım evleri ve hastane gibi alanlarda da çalışabilir.
ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanmaktadır. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmamaktadır.
KPSS Ön Lisans
Ön lisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları çiftli yıllarda yapılan KPSS'ye girebilirler. Ön lisans mezunu olup şu an lisans okuyan öğrenciler (mezun olmamış), isterlerse ön lisans KPSS'ye, isterlerse de lisans KPSS'ye girebilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS'ye giremez.
Önlisans öğrencileri açıköğretim fakültesinin öğrenci kontenjanı sınırsız olan lisans programlarına sınavsız geçebilir.
Diploma kırdıran öğrenciler diploma kırdırdıkları programda öğrenimlerine devam edemez. Programla ilgili tüm hakları diploma kırdırma ile sona erer. Alınacak olan diplomada "Bu diploma alan belirtmemekte sadece Ön Lisans derecesini belgelemektedir." ibaresi yer almaktadır.
Lisans tamamlama, ülkemizde iki yıllık ön lisans bölümleri okuyanların DGS'ye (Dikey Geçiş Sınavı) girerek dört yıllık lisans bölümlerinde okumaya hak kazanıp eğitimlerinin sonunda dört yıllık üniversite diploması aldıkları sürecin halk arasında bilinen adıdır.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
KPSS şartı: POMEM alımlarında adayların KPSS şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Ön Lisans mezunları için P93 puan türünden en az 65, Lisans mezunları için ise P3 puan türünden en az 60 puan almış olmak gereklidir.
Tercih işlemleri, Ek'te yer alan KPSS-2023/1 Tercih Kılavuzu kurallarına göre ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapılacaktır. Adayların tercih işlemleri için kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
KPSS-B. KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
KPSS sınavına başvuru yapabilmek için ortaöğretim kurumlarından, ön lisans programlarından ve lisans programlarından mezun olmak ya da mezun olabilecek durumda olmak (son sınıf öğrencileri) gereklidir. Sınav sonrasında tercih yapabilmek için başvuru kılavuzunda belirtilen şartları yerine getirmek gerekir.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri