Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
"Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programı mezunlarından lisans öğrenimine devam etmek isteyenler dikey geçişle kayıt yaptırabilmektedirler.
Lisans tamamlama, ülkemizde iki yıllık ön lisans bölümleri okuyanların DGS'ye (Dikey Geçiş Sınavı) girerek dört yıllık lisans bölümlerinde okumaya hak kazanıp eğitimlerinin sonunda dört yıllık üniversite diploması aldıkları sürecin halk arasında bilinen adıdır.
Önlisans programlarının devamı niteliğindeki lisans programlarına Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile yerleşen Üsküdar Üniversitesi önlisans programları mezunları müfredatlarının entegre olması sayesinde önlisans programında aldıkları birçok dersi saydırarak 3. Sınıftan eğitimlerine başlayabilmektedirler.
İlgili 21 soru bulundu
Dikey geçiş, genel olarak sınavla gerçekleştirilen bir uygulamadır. 2 yıllıklardan 4 yıllıklara geçişin temel yöntemidir. Burada uygulanan sınav, nispeten TYT'ye benzeyen hatta daha az bilgiye dayanan, daha mantıksal bir sınavdır.
Öncelikle belirtelim, açıköğretimden de olsa lisansa tamamlamanız için Dikey Geçiş Sınavına (DGS)'ye girmeniz şart, DGS sınavına girmeden lisansa tamamlamanız mümkün değildir. DGS'ye girdikten sonra aldığınız puana bakılmaksızın mezun olduğunuz programa göre belirlenen lisans bölümlerine devam edebiliyorsunuz.
Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisi iseniz Ön Lisans programlarına, Lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem Ön lisans hem de Lisans programlarına okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programın aynısı olmamak kaydıyla kayıt yaptırabilirsiniz.
2023 Sağlık Lisans Tamamlama Programları Kayıt Duyurusu. 02-04 Ekim 2023 tarihleri arasında tüm adaylarımız https://www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden elektronik kayıt yaptırabileceklerdir.
Sınavsız İkinci Üniversite kayıtları 7 Ağustos - 30 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Başvuru, kayıt ve ödeme işlemleri https://basvuru.ankara.edu.tr/basvurular/ikinci-universite/giris adresinden yapılacaktır.
Elbette. Merkezi yerleştirme (Ek Madde 1) ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsin.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
Ön lisanstan lisansa ya da lisanstan ön lisansa yatay geçiş yapabilir miyim? Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsiniz.
öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez.
Bu program, sadece DGS ile öğrenci kabul etmekte olup eğitim süresi 3 yıldır. Tamamladığınız ön lisans programını lisansa tamamlayabilmek için bu programın mezun olduğunuz programların devamı niteliğinde olması gerekmektedir.
DGS sınavına başvuru işlemleri 29 Mayıs 2023 tarihinde saat 10.30'dan itibaren başladı, DGS başvuru ücreti 270 lira olarak belirlendi. DGS başvuruları 29 Mayıs-5 Haziran 2023 tarihleri arasında alınacak, başvuru işlemleri ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sitemi (AİS) ais.osym.gov.tr adresi üzerinden yapılacak.
2. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için Sağlık Lisans Tamamlama Programına ilişkin başvuru ve tercih işlemleri 06/09/2023 (Saat: 09:00) – 12/09/2023 (Saat:17:00) tarihleri arasında Başkanlığımız resmi internet sitesi üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılacaktır.
Çevrimiçi Başvuru ve Kayıt Tarihleri: 04 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 10.00'da başlayıp, 13 Ekim 2023 Cuma günü saat 17:00'de sona erecektir. Başvuru işlemleri yukarıda belirtilen adresten e-devlet şifresi ile yapılacaktır.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Fakültemiz Programlarına yerleşen öğrenciler kayıt işlemlerini 14-18 Eylül 2023 tarihleri arasında e-Devlet kapısı üzerinden elektronik olarak yapabilirler. Fakültemize kayıt yaptıracak olan öğrenci adayları için en kolay ve kısa yol e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmaktır.
Açıköğretim Fakültesi ikinci üniversite kapsamında, herhangi bir ön lisans programından mezun olan ya da öğrenciliği devam edenler, ön lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırabilirken; herhangi bir lisans programından mezun olan ya da öğrenciliği devam edenler ön lisans veya lisans programlarını tercih edebilirler.
Sınavsız ikinci üniversiteye, aşağıdaki şartları taşıyan kişiler başvurabilir: Yükseköğretim kurumlarından ön lisans veya lisans diploması almış olmak veya halen bu programlarda kayıtlı olmak. 18 yaşını doldurmuş olmak.
Evet bu mümkün. Ön lisans okuyan birisi sadece lisans bölümüne, Lisans okuyan biri ise sadece ön lisans bölümünü okuyabilir. Lisans olanı açık öğretim olarak okuman gerekiyor.
Yukarıda da tanımladığımız üzere herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır.
2. DGS'ye kimler başvurabilir? DGS'ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar. 3-DGS'de soruların içeriği ve dağılımı nedir? Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri